• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Mój program napisany w C++ w Code::Blocks nie działa po sformatowaniu komputera.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
127 wizyt
pytanie zadane 24 września 2021 w C i C++ przez Sztaba Nowicjusz (120 p.)
zamknięte 24 września 2021 przez Sztaba
Witam, pisałem duży program na Code::Blocks, który miałem "od zawsze" na komputerze. Zdecydowałem się sformatować cały komputer (bo zamulał), więc przeniosłem cały projekt na dysk Google, zainstalowałem Code::Blocks od nowa i program w ogóle nie działa. Próbowałem już robić nowy projekt po czym skopiować kod i wciąz nie działa. W sensie kompilator się odpala, ale w ogóle nie działa tak jak powinien. Nie mam bladego pojęcia o co chodzi. Pomocy

Re: Zauważyłem, że problemem jest getline() którego używam bardzo dużo w programie, więc mam nadzieję, że da się to jakoś naprawić
komentarz zamknięcia: Odkrycie prawdziwego powodu
komentarz 24 września 2021 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

ale w ogóle nie działa tak jak powinien

To niestety wciąż nic nie mówi, przydadzą się większe konkrety.

komentarz 24 września 2021 przez Sztaba Nowicjusz (120 p.)
Nie będę tłumaczył programu na ponad 1000 linii, po prostu przed formatem program działał tak jak zakładałem i pisałem, a teraz po prostu nie działa tak jak powinno. Tam gdzie bez problemu powinny być jakieś tam średnie to teraz są nan, albo substring raz działa poprawnie a raz nie. To wygląda jakby code::blocks czytał wszystkie funkcje i cały kod ale interpretował go w kompletnie inny sposób
komentarz 24 września 2021 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Nie będę tłumaczył programu na ponad 1000 linii

...to malutko. Wrzuć link do githuba czy gista, chyba że nie chcesz się nim dzielić.

komentarz 24 września 2021 przez Sztaba Nowicjusz (120 p.)
Wolałbym nie dzielić się nim. To nie może być wina kodu skoro przed formatem w codeblocks działał normalnie tak jak zaplanowałem, a po formacie juz nie
komentarz 24 września 2021 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

To nie może być wina kodu

Jasne że może. To że wcześniej robił to co oczekiwałeś nie znaczy że był poprawny - błędy np w używaniu pamięci (czy inny undefined behavior) mogą jak najbardziej nie objawiać się przed przeniesieniem programu na inny komputer, lub skompilowaniu inną wersją kompilatora.

komentarz 24 września 2021 przez Sztaba Nowicjusz (120 p.)
if(getline(plik,data)==false)
            poi=i+1;

te dwie linie działały, a teraz wyskakuje

C:\Users\Hubert\Desktop\OPUS MAGNUM\main.cpp|108|error: no match for 'operator==' (operand types are 'std::basic_istream<char>' and 'bool')|
komentarz 24 września 2021 przez Sztaba Nowicjusz (120 p.)
Odinstalowałem codeblocksa i zainstalowałem od nowa codeblocks-20.03mingw-setup.exe i już działają te linie, ale wciąż program nie spełnia swoich założeń, które spełniał przed formatem. Testując zauważyłem, że problemem może być getline(), tam gdzie jest użyty pojawiają się nieprawidłowości. Nie wiem co z tym zrobić

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 616 wizyt
+4 głosów
4 odpowiedzi 2,850 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 97 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Goust1225 Nowicjusz (120 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...