No i tym razem ja mam problem. Jestem w trakcie pisania aplikacji w JavaScriptcie do wykonywania różnych obliczeń na macierzach. Oczywiście, nie ma żadnego problemu znaleźć w sieci gotowe algorytmy obliczające m.in. wyznacznik macierzy kwadratowej, które zwracają gotowy wynik i działają poprawnie. Jednak ja chciałem stworzyć coś bardziej złożonego, tzn. wyświetlający kolejne kroki obliczeń wyznacznika macierzy - jako pomoc dla studentów na egzaminach . Niestety mam problem z rekursywnie wywoływaną funkcją determinant(), która choć zwraca prawidłowy końcowy wynik to nie podaje prawidłowych macierzy w przebiegu kolejnych kroków obliczeń. Gdybym był w posiadaniu (lecz nie mogłem znaleźć go w internecie) algorytmu bez rekursji (tj. w formie obliczeń iteracyjnych) takie dziwne rzeczy by się już nie działy bo wiedziałbym jak ten algorytm odpowiednio wykorzystać. Poniżej podaję fragmenty zrzutów ekranu jak ta sprawa wygląda:
Nie zamieszczam tutaj kodu, ze względu na jego obszerność - zapraszam natomiast to zapoznania się z wersją demo na JSFiddle: https://jsfiddle.net/sx4m1c7L/. Będę bardzo wdzięczny za pomoc, chciażby w przetłumaczeniu tej rekursji na obliczanie w pętli, bo ja już wymiękam. Podkreślam, że kod jest i będzie open source na GitHubie i pomożecie wielu innym osobom nie tylko w programowaniu ale w rozwiązywaniu zadań z macierzami. Dzięki.