• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Tester aplikacji - od czego zacząć

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
2,176 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Decol Użytkownik (560 p.)
zamknięte 10 czerwca 2021 przez ScriptyChris
Przeglądając oferty pracy, trafiłem na taką: tester aplikacji (staż - nie wymagane doświadczenie, lecz jakiekolwiek pojęcie jest ważne). I tutaj nasuwają się pytania:

1. Jak w ogóle wygląda praca na stanowisku testera aplikacji?

2. Jaką wiedzę muszę posiadać, aby móc testować aplikacje?

3. Czy ktoś mógłby mi podać strony, gdzie mógłbym nauczyć się wspomnianych podstaw?
komentarz zamknięcia: Temat wyczerpany

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 28 sierpnia 2015 przez magdalenka120 Obywatel (1,520 p.)
1. Praca na stanowisku testera - masz listę rzeczy do sprawdzenia z programem i w sumie siedzisz i sprawdzasz, czy podane opcje działają itp :) Nie masz styczności z kodem, lecz już z gotowym programem :)

2. Do testowania nie musisz posiadać wiedzy, chociaż.. Żeby dać komuś wskazówki odnośnie programu (w niektórych firmach tak właśnie jest) to jednak troszkę wiedzieć powinieneś :) Chociaż co z czym i za ile - żebyś znał podstawy i wiedział na jakieś zasadzie wszystko działa :)

3. Ooo cholercia! :) Stron nie podam, ale masz doświadczenie z programowaniem?
komentarz 28 sierpnia 2015 przez Decol Użytkownik (560 p.)

Stron nie podam, ale masz doświadczenie z programowaniem?

 

Niestety, tylko jakieś tam podstawy C++:(

komentarz 28 sierpnia 2015 przez magdalenka120 Obywatel (1,520 p.)
Hmm, nie przejmuj się tym aż tak bardzo - nic nie ryzykujesz! Wysyłaj CV, a przy okazji troszkę podszkol się z C++, może C#, Java :) Koleżanka pracowała jakiś czas jako tester i nie miała styczności z kodem, także również można tak trafić, moim zdaniem chociaż powinieneś spróbować i zawalczyć :) Nie oczekuj tylko, że wyślesz CV i zaraz dostaniesz dziesiątki e-maili, telefonów - bądź cierpliwy :) Czas czekania wykorzystaj na swój rozwój.

Pozdrawiam!
+1 głos
odpowiedź 28 sierpnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,730 p.)
Sam kiedys chcialem w to isc, i tutaj jest kwestia jaki tester.
Sa oferty pracy dla osob bez doswiadczenia i praca polega na przeklikaniu miliona rzeczy wg. specyfikacji i raportowanie.

Natomiast ''powazny" tester to juz pisanie testow i masa innych rzeczy, i tutaj jest ogromny problem ze znalezieniem materialow do nauki w google, mi. dlatego dalem sobie z tym spokoj.
+1 głos
odpowiedź 28 sierpnia 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Możliwe, że każą Ci się też nauczyć pisać testy jednostkowe potem.
+1 głos
odpowiedź 28 sierpnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Powiem oryginalnie - zacząć kodzić własne aplikacje i je testować.
komentarz 9 czerwca 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
no nie bardzo, lepszym rozwiązaniem jest korzystać z dostępnych OPEN API, oraz stron QSTools QA itp. do testowania i tutaj pisać odpowiednie skrypty automatyczne, manualne, z wykorzystaniem albo frameowrków i języka programistycznego, lub też bezpośednio z POSTMANA

Tester aplikacji to nie tester oprogramowania - w myśl testów jednostkowych czy integracyjnych kodu źródłowego
0 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2021 przez infomagik Użytkownik (600 p.)

Ciekawe informacje na temat początków jako tester znajdziesz na tej stronie http://web-project.pl/czym-zajmuje-sie-tester-oprogramowania/, poczytaj sobie kto może mieć taką pracę, jakie ma obowiązki i jakie są stanowiska, dużo Ci to rozjaśni

1
komentarz 9 czerwca 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
Po 6 latach może jest już seniorem testerem :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 125 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2017 w Android, Swift, Symbian przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 768 wizyt
pytanie zadane 23 września 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Volter11 Początkujący (270 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,371 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...