• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Api w JSON, pobieranie do widoku

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
460 wizyt
pytanie zadane 15 września 2021 w PHP przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Cześć, mam taki problem, mam api z pewnego portalu w formacie JSON. Chcę zrobić scrappera do pobrania danych z tego api i wyświetlenia wyników na swojej stronie. Pytanie. Za żadne skarby nie mogę wyświetlić tej strony w formacie JSON u siebie, bo nie mam się jak podpiąć pod żadną klase bo wszystko ma takie same klasy i identyfikatory. W jaki sposób moge to zrobić i wyświetlić to api na swojej stronie. Bardzo prosto mogę pobrać aktualne wyniki ze strony, ale nie mam tam czasu przeszłego, api daje mi dane z ostatnich 5 dni. W jaki sposób mogę to pobrać jakiś tutorail. Stackoverflow cokolwiek co może mi być pomocne w zrozumieniu tego procesu. Dzięki za pomoc i będę bardzo wdzięczny.
komentarz 15 września 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Co to jest API w formacie JSON, bo nie bardzo rozumiem.
Stron nie wyświetlasz w formacie json, więc tego nie zrobisz.
komentarz 16 września 2021 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Nie rozumiem dlaczego dostałem dwie łapki w dół za to pytanie.
https://www.metaweather.com/api/location/44418/
https://www.metaweather.com/api/location/2487956/

Mam zadanie aby pobrać prędkość wiatru z ostatnich pięciu dni i wyświetlić w tabelce.
komentarz 16 września 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Łapki napewno nie ode mnie, bo nie ma ku temu powodu. Pytanie nie było złośliwe, ale usiłuje tylko Ci wyjasnić, że błędnie tłumaczysz/rozumiesz pojęcia którymi operujesz.
komentarz 16 września 2021 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)

@Grzegorz Mikina,

rozwiązałeś problem? 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 września 2021 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Bezpośrednio na swojej stronie nie uzyskasz odpowiedzi: serwer nie zwraca nagłówków z corsami, więc przeglądarka będzie blokować żądanie.

Powinieneś strzelać requestem co jakiś czas z backendu, zapisywać otrzymane dane i serwować je ze swojego serwera.
komentarz 16 września 2021 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
array(12) {
  ["consolidated_weather"]=>
  array(6) {
    [0]=>
    array(15) {
      ["id"]=>
      int(6101176073322496)
      ["weather_state_name"]=>
      string(11) "Heavy Cloud"
      ["weather_state_abbr"]=>
      string(2) "hc"
      ["wind_direction_compass"]=>
      string(2) "SW"
      ["created"]=>
      string(27) "2021-09-16T18:59:01.463506Z"
      ["applicable_date"]=>
      string(10) "2021-09-16"
      ["min_temp"]=>
      float(13.16)
      ["max_temp"]=>
      float(22.925)
      ["the_temp"]=>
      float(22.2)
      ["wind_speed"]=>
      float(4.4447972821019)
      ["wind_direction"]=>
      float(235.1934158852)
      ["air_pressure"]=>
      float(1017.5)
      ["humidity"]=>
      int(66)
      ["visibility"]=>
      float(7.1591281913624)
      ["predictability"]=>
      int(71)
    }
    [1]=>
    array(15) {
      ["id"]=>
      int(5739519937609728)
      ["weather_state_name"]=>
      string(11) "Heavy Cloud"
      ["weather_state_abbr"]=>
      string(2) "hc"
      ["wind_direction_compass"]=>
      string(3) "SSW"
      ["created"]=>
      string(27) "2021-09-16T18:59:01.748654Z"
      ["applicable_date"]=>
      string(10) "2021-09-17"
      ["min_temp"]=>
      float(13.21)
      ["max_temp"]=>
      float(22.36)
      ["the_temp"]=>
      float(20.64)
      ["wind_speed"]=>
      float(4.862009813248)
      ["wind_direction"]=>
      float(192.50268692728)
      ["air_pressure"]=>
      float(1014)
      ["humidity"]=>
      int(63)
      ["visibility"]=>
      float(11.767216952995)
      ["predictability"]=>
      int(71)
    }
    [2]=>
    array(15) {
      ["id"]=>
      int(4884576364134400)
      ["weather_state_name"]=>
      string(11) "Heavy Cloud"
      ["weather_state_abbr"]=>
      string(2) "hc"
      ["wind_direction_compass"]=>
      string(2) "SE"
      ["created"]=>
      string(27) "2021-09-16T18:59:01.576680Z"
      ["applicable_date"]=>
      string(10) "2021-09-18"
      ["min_temp"]=>
      float(13.93)
      ["max_temp"]=>
      float(23.28)
      ["the_temp"]=>
      float(22.56)
      ["wind_speed"]=>
      float(5.3032094437472)
      ["wind_direction"]=>
      float(144.74686195329)
      ["air_pressure"]=>
      float(1013.5)
      ["humidity"]=>
      int(60)
      ["visibility"]=>
      float(11.601621530263)
      ["predictability"]=>
      int(71)
    }
    [3]=>
    array(15) {
      ["id"]=>
      int(6602387994181632)
      ["weather_state_name"]=>
      string(7) "Showers"
      ["weather_state_abbr"]=>
      string(1) "s"
      ["wind_direction_compass"]=>
      string(3) "ESE"
      ["created"]=>
      string(27) "2021-09-16T18:59:01.670781Z"
      ["applicable_date"]=>
      string(10) "2021-09-19"
      ["min_temp"]=>
      float(14.35)
      ["max_temp"]=>
      float(19.695)
      ["the_temp"]=>
      float(19.615)
      ["wind_speed"]=>
      float(4.1750417312389)
      ["wind_direction"]=>
      float(110.96930502337)
      ["air_pressure"]=>
      float(1014.5)
      ["humidity"]=>
      int(73)
      ["visibility"]=>
      float(10.173710530502)
      ["predictability"]=>
      int(73)
    }
    [4]=>
    array(15) {
      ["id"]=>
      int(5087361198194688)
      ["weather_state_name"]=>
      string(11) "Heavy Cloud"
      ["weather_state_abbr"]=>
      string(2) "hc"
      ["wind_direction_compass"]=>
      string(2) "NE"
      ["created"]=>
      string(27) "2021-09-16T18:59:01.571921Z"
      ["applicable_date"]=>
      string(10) "2021-09-20"
      ["min_temp"]=>
      float(12.795)
      ["max_temp"]=>
      float(20.54)
      ["the_temp"]=>
      float(18.375)
      ["wind_speed"]=>
      float(6.1039487397731)
      ["wind_direction"]=>
      float(44.350336827348)
      ["air_pressure"]=>
      float(1019.5)
      ["humidity"]=>
      int(70)
      ["visibility"]=>
      float(12.070756780402)
      ["predictability"]=>
      int(71)
    }
    [5]=>
    array(15) {
      ["id"]=>
      int(4590103499374592)
      ["weather_state_name"]=>
      string(11) "Light Cloud"
      ["weather_state_abbr"]=>
      string(2) "lc"
      ["wind_direction_compass"]=>
      string(2) "NE"
      ["created"]=>
      string(27) "2021-09-16T18:59:04.383151Z"
      ["applicable_date"]=>
      string(10) "2021-09-21"
      ["min_temp"]=>
      float(10.11)
      ["max_temp"]=>
      float(20.025)
      ["the_temp"]=>
      float(18)
      ["wind_speed"]=>
      float(4.3805064423765)
      ["wind_direction"]=>
      float(51.5)
      ["air_pressure"]=>
      float(1024)
      ["humidity"]=>
      int(63)
      ["visibility"]=>
      float(9.9997265966754)
      ["predictability"]=>
      int(70)
    }
  }
  ["time"]=>
  string(32) "2021-09-16T22:31:28.755505+01:00"
  ["sun_rise"]=>
  string(32) "2021-09-16T06:37:10.150766+01:00"
  ["sun_set"]=>
  string(32) "2021-09-16T19:12:20.990860+01:00"
  ["timezone_name"]=>
  string(3) "LMT"
  ["parent"]=>
  array(4) {
    ["title"]=>
    string(7) "England"
    ["location_type"]=>
    string(25) "Region / State / Province"
    ["woeid"]=>
    int(24554868)
    ["latt_long"]=>
    string(19) "52.883560,-1.974060"
  }
  ["sources"]=>
  array(7) {
    [0]=>
    array(4) {
      ["title"]=>
      string(3) "BBC"
      ["slug"]=>
      string(3) "bbc"
      ["url"]=>
      string(29) "http://www.bbc.co.uk/weather/"
      ["crawl_rate"]=>
      int(360)
    }
    [1]=>
    array(4) {
      ["title"]=>
      string(11) "Forecast.io"
      ["slug"]=>
      string(11) "forecast-io"
      ["url"]=>
      string(19) "http://forecast.io/"
      ["crawl_rate"]=>
      int(480)
    }
    [2]=>
    array(4) {
      ["title"]=>
      string(10) "HAMweather"
      ["slug"]=>
      string(10) "hamweather"
      ["url"]=>
      string(26) "http://www.hamweather.com/"
      ["crawl_rate"]=>
      int(360)
    }
    [3]=>
    array(4) {
      ["title"]=>
      string(10) "Met Office"
      ["slug"]=>
      string(10) "met-office"
      ["url"]=>
      string(28) "http://www.metoffice.gov.uk/"
      ["crawl_rate"]=>
      int(180)
    }
    [4]=>
    array(4) {
      ["title"]=>
      string(14) "OpenWeatherMap"
      ["slug"]=>
      string(14) "openweathermap"
      ["url"]=>
      string(26) "http://openweathermap.org/"
      ["crawl_rate"]=>
      int(360)
    }
    [5]=>
    array(4) {
      ["title"]=>
      string(19) "Weather Underground"
      ["slug"]=>
      string(12) "wunderground"
      ["url"]=>
      string(53) "https://www.wunderground.com/?apiref=fc30dc3cd224e19b"
      ["crawl_rate"]=>
      int(720)
    }
    [6]=>
    array(4) {
      ["title"]=>
      string(20) "World Weather Online"
      ["slug"]=>
      string(20) "world-weather-online"
      ["url"]=>
      string(34) "http://www.worldweatheronline.com/"
      ["crawl_rate"]=>
      int(360)
    }
  }
  ["title"]=>
  string(6) "London"
  ["location_type"]=>
  string(4) "City"
  ["woeid"]=>
  int(44418)
  ["latt_long"]=>
  string(18) "51.506321,-0.12714"
  ["timezone"]=>
  string(13) "Europe/London"
}
{"consolidated_weather":[{"id":6101176073322496,"weather_state_name":"Heavy Cloud","weather_state_abbr":"hc","wind_direction_compass":"SW","created":"2021-09-16T18:59:01.463506Z","applicable_date":"2021-09-16","min_temp":13.16,"max_temp":22.924999999999997,"the_temp":22.200000000000003,"wind_speed":4.444797282101859,"wind_direction":235.19341588520092,"air_pressure":1017.5,"humidity":66,"visibility":7.159128191362443,"predictability":71},{"id":5739519937609728,"weather_state_name":"Heavy Cloud","weather_state_abbr":"hc","wind_direction_compass":"SSW","created":"2021-09-16T18:59:01.748654Z","applicable_date":"2021-09-17","min_temp":13.21,"max_temp":22.36,"the_temp":20.64,"wind_speed":4.862009813247965,"wind_direction":192.50268692728162,"air_pressure":1014,"humidity":63,"visibility":11.767216952994513,"predictability":71},{"id":4884576364134400,"weather_state_name":"Heavy Cloud","weather_state_abbr":"hc","wind_direction_compass":"SE","created":"2021-09-16T18:59:01.576680Z","applicable_date":"2021-09-18","min_temp":13.93,"max_temp":23.28,"the_temp":22.56,"wind_speed":5.303209443747183,"wind_direction":144.7468619532864,"air_pressure":1013.5,"humidity":60,"visibility":11.601621530263262,"predictability":71},{"id":6602387994181632,"weather_state_name":"Showers","weather_state_abbr":"s","wind_direction_compass":"ESE","created":"2021-09-16T18:59:01.670781Z","applicable_date":"2021-09-19","min_temp":14.35,"max_temp":19.695,"the_temp":19.615000000000002,"wind_speed":4.175041731238898,"wind_direction":110.96930502337243,"air_pressure":1014.5,"humidity":73,"visibility":10.173710530501868,"predictability":73},{"id":5087361198194688,"weather_state_name":"Heavy Cloud","weather_state_abbr":"hc","wind_direction_compass":"NE","created":"2021-09-16T18:59:01.571921Z","applicable_date":"2021-09-20","min_temp":12.795,"max_temp":20.54,"the_temp":18.375,"wind_speed":6.10394873977306,"wind_direction":44.35033682734842,"air_pressure":1019.5,"humidity":70,"visibility":12.07075678040245,"predictability":71},{"id":4590103499374592,"weather_state_name":"Light Cloud","weather_state_abbr":"lc","wind_direction_compass":"NE","created":"2021-09-16T18:59:04.383151Z","applicable_date":"2021-09-21","min_temp":10.11,"max_temp":20.025,"the_temp":18,"wind_speed":4.380506442376522,"wind_direction":51.5,"air_pressure":1024,"humidity":63,"visibility":9.999726596675416,"predictability":70}],"time":"2021-09-16T22:31:28.755505+01:00","sun_rise":"2021-09-16T06:37:10.150766+01:00","sun_set":"2021-09-16T19:12:20.990860+01:00","timezone_name":"LMT","parent":{"title":"England","location_type":"Region \/ State \/ Province","woeid":24554868,"latt_long":"52.883560,-1.974060"},"sources":[{"title":"BBC","slug":"bbc","url":"http:\/\/www.bbc.co.uk\/weather\/","crawl_rate":360},{"title":"Forecast.io","slug":"forecast-io","url":"http:\/\/forecast.io\/","crawl_rate":480},{"title":"HAMweather","slug":"hamweather","url":"http:\/\/www.hamweather.com\/","crawl_rate":360},{"title":"Met Office","slug":"met-office","url":"http:\/\/www.metoffice.gov.uk\/","crawl_rate":180},{"title":"OpenWeatherMap","slug":"openweathermap","url":"http:\/\/openweathermap.org\/","crawl_rate":360},{"title":"Weather Underground","slug":"wunderground","url":"https:\/\/www.wunderground.com\/?apiref=fc30dc3cd224e19b","crawl_rate":720},{"title":"World Weather Online","slug":"world-weather-online","url":"http:\/\/www.worldweatheronline.com\/","crawl_rate":360}],"title":"London","location_type":"City","woeid":44418,"latt_long":"51.506321,-0.12714","timezone":"Europe\/London"}

Zamieniłem Jsona na tablice, odpowiedzią jest guzzle api albo json placeholder. Json zamieniony na tablice.
Jednak w dalszym ciągu nie wiem jak te dane przekazać do widoku, bo to jest odpowiedź z controllera.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 382 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2016 w PHP przez patryk23 Początkujący (290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 319 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2019 w JavaScript przez Kola58 Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 134 wizyt
pytanie zadane 20 września 2018 w PHP przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...