• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Witam jakiego języka warto się nauczyć

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
808 wizyt
pytanie zadane 14 września 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Bart3on Użytkownik (620 p.)
zamknięte 9 lipca 2023 przez Bart3on
Witam studiuje Informatyke ekonomiczną i zastanawiam się jakiego jezyką się warto nauczyć w tych czasach gdzię jest dużo zleceń nie ukrywam że bardzo chcę zostać freelancerem po studiach i niechciał bym się uczyć języka w którym będzie mało zleceń. Zastanawiam się co jest najbardziej pożadane na rynku aplikacje mobile/ strony internetowe/ programmy desktopowe i z czego można najwięcej wyciągać $ ?
komentarz zamknięcia: wyjasnilo sie

9 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 września 2021 przez Dominik Kiciński Użytkownik (500 p.)
wybrane 16 września 2021 przez Bart3on
 
Najlepsza

Co jest najbardziej pożądane na rynku? Tak bym raczej do tego nie podchodził. Co z tego, że ktoś Ci powie - Webówki jak to Cię w ogóle nie będzie kręcić?

Ja bym zrobił tak - wziął pierwszy lepszy język dajmy na to Python. Zainstaluj sobie PyCharm (jak to zrobić opisałem tutaj). Wybierz sobie jakieś proste zagadnienia z obszarów:

  1. Cybersecurity
  2. Webówki
  3. Cloud
  4. Data Science

Zobacz co Ci się podoba, a nie to za co jest najwięcej $. Z takim podejściem będziesz się tylko męczył. Zdecydowanie lepiej zarabiać na tym co się lubi robić. Zaręczam Ci, że jak coś będziesz robić z przyjemności to będziesz się tego uczyć lepiej i szybciej. To doprowadzi do tego, że będziesz tak dobry w jakiejś działce, ze będą się o Ciebie zabijać. Oczywiście też słono za to zapłacą.

komentarz 16 września 2021 przez Bart3on Użytkownik (620 p.)
Obczaiłem sobie ostatnio co mnie tak interesuje i jest to game dev , aplikacje mobilne oraz webdev ale aplikacje i game dev mnie jakoś bardziej pociąga. I ogólnie to myśle nad javą bo moge tym to i to tworzyć bezproblemu chociaż wiem że game dev to bardziej c++ oraz c#.
+7 głosów
odpowiedź 14 września 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

Padła już kiedyś ta odpowiedź, bardzo mi w pamięć zapadła:
najbardziej warto uczyć się języka angielskiego :)  - w kontekscię IT, programowania zdecydowanie uważam, że to jest jedyna gwarancja, potem dobrać możesz  "coś" pod co się interesujesz. Nie polecam kierować się $ bo to, co teraz jest dobrze płatne, niekoniecznie będzie i odwrotnie :), swoją drogą jeśli czegoś robić nie lubisz i nie potrafisz nie wyciągnies  z tego $- bo nie będziesz specjalistą 

komentarz 15 września 2021 przez grewwwew Użytkownik (830 p.)
dobrze prawi angielski najważniejszy
+1 głos
odpowiedź 14 września 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Uczyć się angielskiego (rada made by Wiciorny), programowania (algorytmika, ogólnie myślenie programistyczne) i korzystaniu z dokumentacji, wtedy nauka konkretnego języka/frameworka nie będzie dla ciebie problemem (a zwłaszcza jego zmiana w razie potrzeby). Pamiętaj o królu Korybucie Wiśniowieckim, który - podobno - znał 9 języków, ale w żadnym nic sensownego nie miał do powiedzenia.
+1 głos
odpowiedź 14 września 2021 przez qax Dyskutant (8,060 p.)
Jeśli celować w webówkę - JavaScript wraz z najważniejszymi frameworkami. Specjaliści od node.js są bardzo pożądani, gdyż język ten jest z powodzeniem stosowany już zarówno we frontendzie jak i backendzie. Sam swój rozwój zwracam w tym kierunku, mimo, że własny blog deweloperski napisałem w oparciu o popularny pakiet oprogramowania LAMP.

EDIT: oczywiście jeśli masz HTML i CSS w paluszku
+1 głos
odpowiedź 14 września 2021 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Jeśli chodzi ci o $, to bardziej powinieneś spytać którego języka opłaca się nauczyć, a nie którego warto, idąc za słynnym cytatem Władysława Bartoszewskiego.

W ogóle jaki jest powód chęci bycia freelancerem? Mam nadzieję, że nie "bo syn koleżanki Twojej mamy jest"? Czy myślisz że freelancer wykonując tę samą pracę zarobi wiecej od osoby pracującej w firmie? Może czasem tak, ale to nie jest zasada, reguła. A nie każdy rodzaj programowania się nadaje do freelancerstwa. I dlaczego priorytetem jest dla Ciebie tylko ilość zleceń a nie ich jakość? To też jest bez sensu, i tak nie będziesz w stanie zrealizować ogromnej liczby zleceń. Pracuj mądrze, nie ciężko. Dodatkowo idąc w tę gałąz gdzie jest dużo zleceń będziesz się musiał liczyć z większą konkurencją. A tam gdzie mniej zleceń, też mniejsza konkurencja. Coś za coś.

Chodzi mi o to że może Ty jako 18-19 latek może masz taki obraz w głowie że "najlepsi programiści pierwszej klasy są freelancerami, a tacy gorsi zwykli to pracują w korpo" co NIE jest prawdą. Jeśli więc masz takie przeświadczenie to się go pozbądź. Dodatkowo będąc freelancerem musisz sam ogarniać papierową robotę z podatkami (albo dodatkowo zapłacić komuś kto zrobi to za Ciebie, podczas gdy w firmie ktoś Ci to robi za darmo).

Będąc freelancerem raczej na wiele% musisz iść w strony internetowe. Freelancerzy raczej nie piszą grubych programów systemowych ani nie otrzymują jednorazowych zleceń na analizę danych albo cyberbezpieczeństwo, więc analiza danych i cybersecurity też odpada. Możesz też iść w grafikę komputerową albo obróbkę dźwięku jako freelancer.
+1 głos
odpowiedź 14 września 2021 przez neo1020 Dyskutant (8,430 p.)

na początku też miałem taki problem i znalazłem takie zdjęcie, które mnie ukierunkowało trochę

https://i.ibb.co/bb2F9QC/programowanie.jpg

2
komentarz 14 września 2021 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Ta grafikę się trochę zestarzała:

- iOS teraz od kilku lat przechodzi na SWift, odchodzi od Objective C

- Analogicznie Android przechodzi na Kotlin i Dart, głównie z Javy

- nie ma Rusta, który też jest potężny

 

Ale nawiazanie do LoTR szanuję, zwłaszcza za to że C jest pierścieniem.

Ale PHP powinien być Golumem "mały, wredny, nikt go nie lubi i trudno się go pozbyć".
komentarz 15 września 2021 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Myślę że php jako ork jest trafny: zazwyczaj brzydki i często spotykany laugh

komentarz 16 września 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)
Twierdzenie, że C jest mieszaniną innych języków jest trochę nietrafione - on jest najstarszy z tego zestawu, więc nie mógł nic wziąć z pozostałych języków. To one brały z C po trochu.
+1 głos
odpowiedź 15 września 2021 przez pvalue Dyskutant (8,720 p.)
W perspektywie długo terminowej JAVA, krótkoterminowej Python lub Ruby... jeżeli będziesz informatykiem liźniesz przez swoje życie zawodowe kilka jeżyków
0 głosów
odpowiedź 14 września 2021 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Jeśli masz takie wymagania, to z całą pewnością Python. Później w zależności od tego jakie zagadnienia będą Cię interesowały będziesz mógł wybrać inne narzędzia/języki.
–2 głosów
odpowiedź 15 września 2021 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Najbardziej przyszłościowym językiem będzie Malbouge lub Brainfuck. Obecnie mało programistów zna te języki bardzo dobrze a są bardzo popularne, to oznacza rosnące zapotrzebowanie czyli więcej $

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 720 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2019 w Java przez AleX1010 Obywatel (1,320 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 578 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2019 w Android, Swift, Symbian przez Aqua Obywatel (1,950 p.)
+3 głosów
6 odpowiedzi 3,319 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...