• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Licencja w npm init

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
465 wizyt
pytanie zadane 5 września 2021 w JavaScript przez Maxxxii Obywatel (1,310 p.)
Teraz przychodzę z zupełnie innym zapytaniem. Jaką nazwę ma licencja wpisywana w npm init, umożliwiająca tylko korzystanie z programu, bez żadnych innych praw? Czy mam po prostu napisać "All rights reserved"? Bądź ma ktoś jakiś fajny artykuł gdzie te wszystkie licencje są wypisane?

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 5 września 2021 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

Jeśli nie chcesz nikomu dawać licencji do kodu, to... nie wybierasz żadnej konkretnej licencji.

https://docs.npmjs.com/cli/v7/configuring-npm/package-json#license

Finally, if you do not wish to grant others the right to use a private or unpublished package under any terms:

"license": "UNLICENSED"

Consider also setting "private": true to prevent accidental publication.

komentarz 5 września 2021 przez Maxxxii Obywatel (1,310 p.)
widziałem to, lecz zrozumiałem to jako, że osoba nie będzie miała dostępu do programu. Czy tyczy się to tylko niedostępnością do kodu, a program może dalej uzywać?
1
komentarz 5 września 2021 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)
Musisz zdefiniować "program". Jeśli dajesz komuś paczkę NPMową, to z definicji musi mieć dostęp do Twojego kodu, więc _jakąś_ licencję umożliwiającą używanie musisz dać.

Jeśli cały ten kod pakujesz w np aplikację electronową, to... licencja do kodu w package.json i tak nie ma związku z licencją do używania aplikacji. Osobno dajesz userowi licencję do programu, a bebechy wciąż są automatycznie copyrighted. Takie jest moje rozumienie tematu.

(disclaimer: IANAL)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 290 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 770 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2018 w HTML i CSS przez Rash Użytkownik (620 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 578 wizyt

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,389 komentarzy

62,652 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...