• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przekierowanie gdy serwer jest wyłączony lub zbyt obciążony

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+2 głosów
215 wizyt
pytanie zadane 1 września 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Bartek2210 Obywatel (1,310 p.)
Witam,

Mam 2 serwery oraz własną stronę www. Chciałbym zrobić przekierowanie z pierwszego serwera na drugi w momencie gdy pierwszy jest z jakiegoś powodu niedostępny (wyłączony). Zależy mi na tym aby usługa działała cały czas i żebym mógł w razie potrzeby łatwo przeprowadzić aktualizacje wyłączając na chwilę serwer.

Da się coś takiego zrobić?
komentarz 3 września 2021 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Wydaje mi się nieco trywialne, ale może nie rozumiem pytania. Dlaczego nie użyjesz load balancer'a?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 września 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,980 p.)
edycja 2 września 2021 przez Wiciorny
Podzielić aplikacje na mikroserwis i zastosować API-GATEWAY?
Chyba, że zależy Ci na prostej obsłudze HTTP protokołu, ale to troche inne rozwiązanie
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/Redirections
wszystko zależy od rodzaju API/serwera/ tego czy jest to architektura monolityczna, czy nie.
Tu jest paragraf dotyczący redirection serwera :
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/Redirections#configuring_redirects_in_common_servers

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 317 wizyt
pytanie zadane 1 września 2018 w Sprzęt komputerowy przez Xd2016 Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 5 września 2018 w Inne języki przez dvdx Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 469 wizyt

93,113 zapytań

142,093 odpowiedzi

321,656 komentarzy

62,453 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...