• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komputer losowo się zamraża, lub wywala bluescreeny

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
425 wizyt
pytanie zadane 1 września 2021 w Sprzęt komputerowy przez karix-IT Użytkownik (520 p.)

Hej!

Od jakiegoś czasu mój komputer losowo się zamraża (nic się nie da zrobić) czasami po tym wyskoczy bluescreen, a czasami nie, a czasami to w ogóle się nie zamraża tylko od razu wywala bluescreena. Jest to całkowicie losowe, gdyż problem występuje nawet podczas tego gdy żadna aplikacja nie jest odpalona - sam pulpit. Sprawdziłem już pamięć RAM za pomocą MemTesta86 i pamięć przeszła test śpiewająco. Za to CrystalDiskInfo pokazuje takie wyniki dla dysków:

hdd, dysk na dane/gry

Sdd (dysk systemowy)

Nie wiem, czy to bezpośrednio wina dysku ssd (systemowego) czy może jeszcze jakiejś części? Sterowniki wszystkie są zaktualizowane, a sytuacja się powtarza co jakiś czas (dzień, a czasami nawet kilka godzin). Nie chcę wydawać pieniędzy na coś co nie pomoże, więc szukam jeszcze podpowiedzi co jeszcze sprawdzić.

komentarz 1 września 2021 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

(...) czasami po tym wyskoczy bluescreen

Użyj BlueScreenView, by zobaczyć skąd poleciał wyjątek.

komentarz 1 września 2021 przez karix-IT Użytkownik (520 p.)
Zainstalowałem, lecz niczego tam nie ma, a bluescreen wczoraj wyleciał.
edycja 1 września 2021 przez j23

Zobacz, czy masz coś w katalogu C:\Windows\minidumps. Jeśli jest, to ustaw we wspomnianym programie (w opcjach) ścieżkę do tego katalogu.

Jeśli nie masz nic w tym katalogu, to musisz odblokować zapisywanie zrzutu pamięci po wywrotce systemu w System > System Properties > Advanced > Startup and Recovery > Write debugging information itd... Oczywiście musisz poczekać, aż Ci się system znowu wyłoży ;)

PS. nazwy po angielsku, bo nie siedzę teraz na Windowsie i opieram się na zdjęciach z internetów ;)

Nie mam takiego katalogu, a te ustawienia, o których piszesz są włączone.

Dziwne. Skoro miałeś BSOD-a, a opcja zapisu zrzutu jest aktywna, to musiało się coś zapisać. Może inny katalog, albo coś...

Możesz też zajrzeć w Podgląd Zdarzeń. Tam też powinna być odnotowana wywrotka i być może także skąd ona pochodzi.

To czego szukać w tym Podglądzie Zdarzeń, i gdzie tego szukać w tym programie?

Błędów krytycznych...

Gdzie? -> Dzienniki systemu Windows > System

To z dzisiaj błąd krytyczny wygląda tak:

ogólne

komentarz 2 września 2021 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Nic nie widać...
komentarz 2 września 2021 przez karix-IT Użytkownik (520 p.)
Znalazłem u siebie mój zapasowy dysk ssd, spróbuje posiedzieć na nim przez jakiś czas i zobaczę czy problemy będą się pojawiać, jeżeli tak to oddam go chyba do serwisu, bo średnio u mnie z czasem na szukanie co jest nie tak.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 284 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2021 w Sprzęt komputerowy przez kolobaki Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 174 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 107 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2020 w Sprzęt komputerowy przez lulok7 Nowicjusz (180 p.)

92,975 zapytań

141,939 odpowiedzi

321,182 komentarzy

62,302 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...