• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Konwersja danych z nvarchar na float oraz zliczanie danych

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
485 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2021 w SQL, bazy danych przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
edycja 31 sierpnia 2021 przez KonDZIKs

Witam.

Posiadam następujący problem. Mam baze danych w której każda kolumna poza date jest typem nvarchar. W całej bazie są same liczby. Chce przekonwertować to na typ float oraz zliczyć wszystkie dane.

Mam takie dwa kody.

 

select cast(home_corners as float) from dbo.df_full_premierleague$
select sum(home_corners) from dbo.df_full_premierleague$

select CONVERT(float,dbo.df_full_premierleague$.home_corners) from dbo.df_full_premierleague$
select sum(home_corners) from df_full_premierleague$

Po wykonaniu cast i convert wyświetlana jest tabela z wartościami lecz przy próbie sumowania wyskakuje błąd: "

Operand data type nvarchar is invalid for sum operator."

Dziękuję za pomoc

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2021 przez VBService Ekspert (252,740 p.)
wybrane 1 września 2021 przez KonDZIKs
 
Najlepsza

Możesz funkcje "zagnieżdżać" i to powinno rozwiązać problem.

select home_corners from dbo.df_full_premierleague$
select sum(cast(home_corners as float)) from dbo.df_full_premierleague$

 

+2 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

Przemyśl jeszcze tylko na co się decydujesz, zagnieżdżając funkcje  jak VSBService napisał

O ile nie masz konkretnych wymagań dotyczących formatowania, które próbujesz rozwiązać podczas konwersji, trzymałbym się korzystania z funkcji CAST. Przychodzi mi do głowy kilka powodów:

  1. CAST jest zgodny z ANSI-SQL; w związku z tym bardziej odpowiedni do wykorzystania w innych implementacjach bazy danych.
  2. Nie ma spadku wydajności przy użyciu CAST.
  3.  CAST jest łatwiejszy do odczytania, a ponieważ jest to część specyfikacji ANSI, twój provider/admin DBA inny niż SQLServer też będzie to dobrze interpretował 
0 głosów
odpowiedź 1 września 2021 przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
Dziękuję za odpowiedz.

Właśnie o to mi chodziło. Zapomniałem o funkcjach zagnieżdżonych

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 6,355 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2016 w C i C++ przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 932 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2018 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 2,530 wizyt

92,552 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,534 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...