• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podstrony w HTML

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
528 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2021 w HTML i CSS przez Programmer01 Początkujący (490 p.)
edycja 27 sierpnia 2021 przez Programmer01
Chciałbym stworzyć kilka podstron w jednym pliku HTML. Wiem, że można zrobić to za pomocą PHP, jednak niestety nie mam takiej możliwości. Czy istnieje jakiś inny, prosty sposób? Piszę bloga i chciałbym, abym nie musiał zmieniać ewentualnych aktualizacji menu w każdym poście.

Proszę o szybką odpowiedź.
komentarz 27 sierpnia 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,130 p.)
rozwiniesz pytanie?
komentarz 27 sierpnia 2021 przez Programmer01 Początkujący (490 p.)
Rzeczywiście, może trochę za krótko napisałem. Już rozwinąłem moje pytanie :)
komentarz 27 sierpnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
ja nadal nie rozumiem coś chcesz osiągnąc ,czy coś osiągnąć ale bez podziału na pliki w samym html tego nie zrobisz, chyba żebys wykorzystał javascirpt pisząc funkcje i tam odpowiednio nieefektywnie chować sekcje i manipulować danymi.
W samym html tego nie napiszesz ale przy wykorzystaniu np jQuery juz tak :) chociaż w postawie nawet Vanilla js da rade
komentarz 28 sierpnia 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Możesz, proszę podać co "obsługuje" serwer gdzie masz stronę, jak nie php (np. python, node.js itd.). 

komentarz 28 sierpnia 2021 przez Programmer01 Początkujący (490 p.)
Ciągle pracuję nad moim blogiem, jeszcze nie zastanawiałem się nad serwerem. Jednak myślę, że będzie miał m.in. Pythona.
komentarz 28 sierpnia 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 29 sierpnia 2021 przez VBService

Czyli na ten czas tylko rozwiązanie, które podaje @Comandeer (generowanie statycznych stron), jest tym które można uznać za optymalne.

komentarz 29 sierpnia 2021 przez Programmer01 Początkujący (490 p.)
Też tak myślę. Jednak po przeanalizowaniu wszystkich odpowiedzi zorientowałem się, że bez PHP będzie bardzo trudno... Chyba jednak będę musiał z niego skorzystać... Ale mimo wszystko dzięki za pomoc :)
komentarz 29 sierpnia 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Niekoniecznie php, po prostu serwer z jakimkolwiek językiem programowania "backend-owym" (przykładowe zestawienie).

komentarz 31 sierpnia 2021 przez Programmer01 Początkujący (490 p.)

Też myślę, że PHP nie będzie konieczny smiley

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 28 sierpnia 2021 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Brzmi jak dobry case dla generatorów stron statycznych, takich jak 11ty, Astro czy Jekyll.

W skrócie: narzędzia te pozwalają stworzyć stronę przy wykorzystaniu systemu szablonów, a wynikowym rezultatem będzie całkowicie statyczna strona – czyli sam HTML + CSS.

+1 głos
odpowiedź 27 sierpnia 2021 przez pablop76 VIP (123,060 p.)

Możesz użyć np.  gulp file include lub jakiś inny silnik szablonów.

–1 głos
odpowiedź 27 sierpnia 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Może ten wpis będzie pomocny, szczególnie od tego miejsca

Może taki oto przykład ładowania content-u do np.: div-a, zainspiruje Ciebie.
jQuery.ajax() )

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 94 wizyt
pytanie zadane 28 października 2023 w HTML i CSS przez maciek2 Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 488 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 211 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2019 w HTML i CSS przez Dorian Bajorek 1 Początkujący (270 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...