• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z niedziałającym uploadem plików w PHP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
262 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2021 w PHP przez poczatkujacy-prog Początkujący (410 p.)
edycja 21 sierpnia 2021 przez Comandeer

Witam mam problem z kodem php gdyż mam wszystkie pliki folderze htdocs xamp, mam strone , kod php i folder docelowy plik1 na dane i mi kod nie działa nwn czemu jeśli mam podaną dobra lokalizację

strona

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<script>
/* Script written by Adam Khoury @ DevelopPHP.com */
/* Video Tutorial: http://www.youtube.com/watch?v=EraNFJiY0Eg */
function _(el){
	return document.getElementById(el);
}
function uploadFile(){
	var file = _("file1").files[0];
	// alert(file.name+" | "+file.size+" | "+file.type);
	var formdata = new FormData();
	formdata.append("file1", file);
	var ajax = new XMLHttpRequest();
	ajax.upload.addEventListener("progress", progressHandler, false);
	ajax.addEventListener("load", completeHandler, false);
	ajax.addEventListener("error", errorHandler, false);
	ajax.addEventListener("abort", abortHandler, false);
	ajax.open("POST", "file_upload_parser.php");
	ajax.send(formdata);
}
function progressHandler(event){
	_("loaded_n_total").innerHTML = "Uploaded "+event.loaded+" bytes of "+event.total;
	var percent = (event.loaded / event.total) * 100;
	_("progressBar").value = Math.round(percent);
	_("status").innerHTML = Math.round(percent)+"% uploaded... please wait";
}
function completeHandler(event){
	_("status").innerHTML = event.target.responseText;
	_("progressBar").value = 0;
}
function errorHandler(event){
	_("status").innerHTML = "Upload Failed";
}
function abortHandler(event){
	_("status").innerHTML = "Upload Aborted";
}
</script>
</head>
<body>
<h2>HTML5 File Upload Progress Bar Tutorial</h2>
<form id="upload_form" enctype="multipart/form-data" method="post">
  <input type="file" name="file1" id="file1"><br>
  <input type="button" value="Upload File" onclick="uploadFile()">
  <progress id="progressBar" value="0" max="100" style="width:300px;"></progress>
  <h3 id="status"></h3>
  <p id="loaded_n_total"></p>
</form>
</body>
</html>

php plik

<?php
$fileName = $_FILES["file1"]["name"]; // The file name
$fileTmpLoc = $_FILES["file1"]["tmp_name"]; // File in the PHP tmp folder
$fileType = $_FILES["file1"]["type"]; // The type of file it is
$fileSize = $_FILES["file1"]["size"]; // File size in bytes
$fileErrorMsg = $_FILES["file1"]["error"]; // 0 for false... and 1 for true
if (!$fileTmpLoc) { // if file not chosen
    echo "ERROR: Please browse for a file before clicking the upload button.";
    exit();
}
if(move_uploaded_file($fileTmpLoc, "plik1/$fileName")){
    echo "$fileName upload is complete";
} else {
    echo "move_uploaded_file function failed";
}
?>

folder docelowy plik1

dzięki za pomoc

komentarz 20 sierpnia 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Sprecyzuj proszę, co masz na myśli mówiąc, że kod nie działa? Popraw też tytuł tematu, aby zwięźle opisywał problem.
komentarz 20 sierpnia 2021 przez poczatkujacy-prog Początkujący (410 p.)
pisze mi Upload Failed
komentarz 21 sierpnia 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Jak odpalasz stronę? Czy w konsoli przeglądarki cokolwiek się pokazuje?

PS

Popraw też tytuł tematu, aby zwięźle opisywał problem.

komentarz 21 sierpnia 2021 przez poczatkujacy-prog Początkujący (410 p.)
jak odpalę stronę to pokazuje mi się upload file klikam wybieram plik daję upload i mam też pasek postepu ale on nie działa i mi pokazuje na dole upload failed

Tytuł nwn jak zmienić
komentarz 21 sierpnia 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Tytuł można zmienić przez opcję edycji pytania. Zmieniłem go.

A co do odpalenia, to pytam, czy odpalasz stronę poprzez dwuklik na pliku z formularzem, czy wchodząc na adres localhost/costam?
komentarz 21 sierpnia 2021 przez poczatkujacy-prog Początkujący (410 p.)
Na dwuklik i wyskakuje strona na local host

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Jeśli otwierasz plik przy pomocy dwukliku, to najprawdopodobniej otwiera się jako normalny plik (adres zaczyna się od file:///). Żeby poprawnie otworzyć stronę, musisz wejść w przeglądarkę i przejść pod adres http://localhost/nazwa-pliku.

Uruchamianie strony z dysku nie uruchamia jej przez Twój serwer XAMPP, przez co nie działa ani PHP, ani Ajax.

komentarz 21 sierpnia 2021 przez poczatkujacy-prog Początkujący (410 p.)
dzięki ale ale jest jeden problem ponieważ nie działa pasek ładowania
komentarz 21 sierpnia 2021 przez poczatkujacy-prog Początkujący (410 p.)

@Comandeer, 

napisałem

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 399 wizyt
pytanie zadane 13 września 2018 w PHP przez Sebix Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 103 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2016 w PHP przez Dar3Q Obywatel (1,200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 536 wizyt
pytanie zadane 24 października 2017 w PHP przez Q_Nick Mądrala (5,010 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...