• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

System kontrolujacy - jak zrobic?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
507 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2021 w JavaScript przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
Cześć,

potrzebuje dla własnego użytku system, który by obsługiwał mały magazyn, na zasadzie:

Jest kilka przedmiotów,  w różnych ilościach, teraz każdy przedmiot ma swoją lokaliazje, będzie ich kilka. Warunek konieczny to edycja gdzieś w trasie, czyli najlepiej przez smartfon. Ilość użytkowników -3.

Znam Javascript , jakich technologii powinienem do tego użyć i jak to zrobić w mądry sposób? Myślałem o jakiejś domenie gdzie by przechowywać te dane,  ale nie chciałbym by osoby trzecie miały dostęp.

System w celu edukacyjnym + będzie ułatwieniem w firmie.

Proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie komentarze.

2 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2021 przez niezalogowany
edycja 29 sierpnia 2021
Zależy jak duży ma być to system i jak dobrze znasz JS

Jeśli biznesowo ma być tylko to co napisałeś, dobrze sprawdzi się serverless + jakiś prosty framework na froncie

Na przykład: firebase + vue (albo nawet alpine.js)

(Ale tak szczerze to by mi się nie chciało i bym sobie tabelkę w googlowskim excelu stworzył)
komentarz 30 sierpnia 2021 przez qax Dyskutant (8,060 p.)
Też warto wziąć pod uwagę, że komunikacja ma się zapewne odbywać poprzez HTTP/HTTPS (choć można zaszaleć z WebSocket na Node.js), ale pytanie czy obsługa tego systemu ma się odbywać "webowo/przeglądarkowo) czy ma być to niezła aplikacja na Androida.
0 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2021 przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
przywrócone 29 sierpnia 2021 przez ScriptyChris
@refresh
komentarz 18 sierpnia 2021 przez pablop76 VIP (123,120 p.)

Znam Javascript

Nic więcej nie potrzebujesz. 

 

komentarz 18 sierpnia 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)
Przydałoby się też trochę bazy danych.

Jeśli "w trasie" to może jakaś obsługa lokalizacji/GPS. Ale to można zostawić na później.

Firma nie ma jakiegoś serwera z publicznym IP?
komentarz 19 sierpnia 2021 przez bicnet Gaduła (4,800 p.)

@pablop76, No ale gdzieś jakieś dane trzeba przechowywać. Nie robiłem nigdy takiego projektu, więc chciałbym jakieś wskazówki jak zacząć i dobrze to zaplanować.

komentarz 19 sierpnia 2021 przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
W trasie miałem na myśli ogólnie poza biurem, z telefonu.

Firma nie ma żadnego serwera.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 218 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2021 w Algorytmy przez Olczyk Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 604 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2021 w C i C++ przez Drożdżówka Obywatel (1,870 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...