• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jak nazwać class'ę (w bem)??

Cloud VPS
+1 głos
247 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2021 w HTML i CSS przez kajman_Rrzeczny Użytkownik (960 p.)

cześć!

od jakiegoś czasu nazywam classy metodyką BEM, teraz natknąłem się na coś takiego

<body>
    <header class="header">
        <nav class="header__nav">
            <ul class="header__menu">
                <li class="header__manu-item header__manu-item--??????????"><a href="#" class="menu-item__link">Content</a></li>
                <li class="header__manu-item"><a href="#" class="menu-item__link">Contact</a></li>
                <li class="header__manu-item"><a href="#" class="menu-item__link">About me</a></li>
                <li class="header__manu-item"><a href="#" class="menu-item__link">Sign up</a></li>

metodyka bem - block__element--modifire

No,  itemy listy będą animowane, więc trzeba nadać dodatkową class z modifire.

i trudze się jak to nazwać, ktoś by powiedział nazwij to header__menu-item--link po prostu ale nie wiem czy to poprawne, XD wiem taka błahostka ale od kąd wiem co to jest nie czytelny kod dabam o wszystko w tym aspekcie. Więc

• modyfikatory - specyficzne warianty elementów: input do wpisywania hasła, guzik “Anuluj” lub aktywny link w menu

np (to z artykułu o bem)

.login__input--password

.login__button--cancel

tu fragment modifire to w clasie funkcja jaką pełni ten element.

moje pomysły:

myślałem tak, --link, --animation (czyli to co się dzieje gdy właśnie element się modyfikuje), czy może zdarzenie które aktywuje tę clasę czyli --hover np.  

jeżeli zbyt błaha sprawa by poświęcać czas na odp czegos takiego to tez dajcie znać

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 14 sierpnia 2021 przez Comandeer Guru (607,100 p.)
wybrane 14 sierpnia 2021 przez kajman_Rrzeczny

Najlepsza

A czemu nie .header__menu--animated?

Przy okazji: jak dla mnie masz za duży ten blok. Osobiście bym sprawdził, czy nie da się wydzielić tego menu przy pomocy mixa.

1
komentarz 14 sierpnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
czasami jak tak patrzę na tę technologie to o ile, widzę w tym dosyć fajne zastosowanie w ramach np. odwoływania się do elementów z pomocą jQuery, w ogóle JS-a, znajdywaniu, filtrowaniu, tak czysto patrząc na kod to w raz ze wzrostem ilośći komponentów traci się bardzo czytelność - szczególnie przy długich nazwach
komentarz 14 sierpnia 2021 przez Comandeer Guru (607,100 p.)
Powiem to, co mówiłem już wielokrotnie: BEM jako sama konwencja nazewnicza nie ma sensu. On ma sens dopiero wówczas, gdy faktycznie stosuje się go jako metodykę i zgodnie z jego zasadami dzieli kod na komponenty, trzyma odpowiednią strukturę plików, wykorzystuje nazewnictwo ogólnie do komunikacji wewnątrz projektu itd.

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 287 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2021 w HTML i CSS przez rafal.budzis Szeryf (85,820 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 361 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2020 w HTML i CSS przez michh123 Bywalec (2,790 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 199 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2019 w HTML i CSS przez michh123 Bywalec (2,790 p.)

93,482 zapytań

142,414 odpowiedzi

322,761 komentarzy

62,894 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...