• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czemu na forum nie ma Rusta?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
525 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2021 w Inne języki przez Dzango111 Użytkownik (660 p.)
Oczywiście wielu języków tu nie ma, no ale że nie ma ulubionego wśród deweloperów i jednego z najsolidniejszych, to dziwi mocno.

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 12 sierpnia 2021 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Jak już zostało generalnie powiedziane - od początku nie było u nas kategorii dla Rusta, a że nie pojawia się o niego za wiele pytań, to nie została stworzona. Czy to faktycznie ulubiony i jeden z najsolidniejszych to już bardziej kwestia oceny, nie umniejszając takiej opinii oczywiście. Faktem jednak jest, że u nas na forum po prostu niezbyt powszechny.
komentarz 13 sierpnia 2021 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
IMO nic nie broni dodać, nawet jak będzie miał aktywność podobną/mniejszą od istniejących kategorii VB/Ruby, to... co z tego? :)
komentarz 13 sierpnia 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
To może powinniśmy skasować kategorię o VB/Ruby…? :P
komentarz 13 sierpnia 2021 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)

I PHP, kto dziś jeszcze używa PHP ?!?!  ;)  :)  Ruby-programiśći mają swoje forum i generalnie chyba rzadko tu zaglądają. To co można skasować to na pewno Symbian :) No ichyba Visual Basic, ale nie jestem pewien czy nie ma jeszcze kogoś kto w tym pisze np. makra do Office-a.

A tak serio, jak miałby być Rust, to i Go, Dart, Kotlin, Scala, F#, OCaml, Elixir, Nim, Zig, Crystal, Erlang i kilka innych pewnie też :)

To lepiej byłoby wprowadzić grupy:

np.

- Bardzo niskopoziomowe: Assembler

- Nisko-poziomowe C / C++ / Go / Rust,....

- skryptowe: Python, NIM, Ruby,....

- z rodziny JVM

- z ekosystemu dot NET

i jeszcze jakieś grupy / kategorie, ale....

Ale to też prawdę mówiąc nie jest idealne rozwiązanie, średnio-dobry podział.

 

1
komentarz 13 sierpnia 2021 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Nigdzie nie powiedziałem, że kategoria Rust nie może powstać, powiedziałem tylko, że do tej pory nie powstała, bo jakoś nie było zapotrzebowania. Więc jak dla mnie można pomyśleć, aby taka kategoria powstała lub aby Rust został do którejś dodany :)

A co do podziału na grupy języków to myśleliśmy o tym i w sumie żaden podział nie jest idealny, dlatego na razie został per języki. Taki jak wyżej prawdopodobnie będzie zawierał bardzo wiele rzeczy np. w skryptowych, co może nie być wygodne. Rozważaliśmy też przykładowo podział na zastosowania, czyli desktop, web frontend, web backend, mobile itp., co też ma jakiś sens. To może jednak spowodować, że część języków będzie się powielać i pasować do wielu kategorii.
komentarz 13 sierpnia 2021 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)

W żadnym miejscu nie neguję, ani nie krytykuje tego co napisałeś. Wiem że nie było zainteresowania Rustem. Rust mimo że jest ogólnie znany, nadal jest dość niszowy.

Ten podział wg. specjalności chyba byłby najlepszy, bo jednak każdy w jakiejś jednej lub czasem  dwóch "działkach" siedzi i mniej interesują go inne. Faktem jest że np. C#, Python czy JS/TS nadają się niemal do wszystkiego, nie tylko web dev, ale co tam. Każdy by raczej  zaglądał, tam gdzie kierują go zainteresowania...

Tylko, że taka zmiana byłaby kosztowna, dużo pracy by wymagała, wtedy warto byłoby w ogóle rozważyć zmianę silnika forum :) A dotychczasowe wątki musiałyby trafić do odpowiednich szufladek na podstawie skryptu (najlepiej z udziałem NLP :) - tak mówiłem, że to byłoby dużo pracy). Bez automatyzacji byłoby to karkołomne zadanie.

Z drugiej strony macie dużo wątków gdzie pytający nie mają na myśli ani web dev, ani mobile dev, a po prostu pytają o podstawy podstaw języka i tu znów byłby problem bo wrzucając do jednego worka "Podstawy programowania. ABC języka" nadal byłby kłopot z mnogością języków i pewien bałagan. Czyli chyba to jest zadanie nie do rozwiązania :) Problem NP-zupełny?

komentarz 13 sierpnia 2021 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Pierwszy akapit był w sumie bardziej do Adriana :)

Technicznie rzecz biorąc zmiana kategorii nie kosztowałaby dużo, bo to tylko utworzenie innych kategorii no i zmiana tego jakoś tam w sidebarze po prawej. Duży problem byłby jak napisałeś z dopasowaniem wątków do odpowiednich kategorii. Ręcznie byłoby to katorgą, automatycznie pewnie nigdy nie byłoby idealne.

Podstawy podstaw języka to w teorii nadal pytanie o dany język - więc mogłoby też być w danej kategorii. Ale można też zrobić kategorię w rodzaju "podstawy" czy "przedszkole" i tam - to też kwestia podejścia. Obawiam się jednak, że wtedy taka kategoria byłaby zbyt obszerna i zawierała za dużo tematów, jednocześnie powodowałoby to problem, że użytkownik nigdy by do końca nie wiedział co uznać za podstawy a co już nie.
1
komentarz 14 sierpnia 2021 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Pierwszy akapit był w sumie bardziej do Adriana :)

Imo można było w minutę dodać kategorię, a czas spędzony na gadanie o tym spędzić w przyjemniejszy sposób :P

+2 głosów
odpowiedź 12 sierpnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

Ja nie wiem skąd takie źródło? Bo jakoś nie uważam tego języka za popularny " w kraju " i jednocześnie, aktualnie np na rynku pracy dodatkowo "najsolidniejszy"? 
 

ulubionego wśród deweloperów i jednego z najsolidniejszych

I co podkreślę, bo ciekawy jestem tej wypowiedzi... nie znam firmy " takiej w kraju, nawet corpo które tworzy naprawdę znany, dobry projekt w rust" 

komentarz 13 sierpnia 2021 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Microsoft zaczął dłubać w Rust, ale nie wiem czy ich oddział w Polsce też się tym zajmuje.
+2 głosów
odpowiedź 12 sierpnia 2021 przez niezalogowany
+1 głos
odpowiedź 13 sierpnia 2021 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Ja zwrócę uwagę że ogólnie forum jest przestarzałe, od 6 lat prawie nic się tu nie zmieniło. Możnaby je odświeżyć. Np. sekcja z polecanymi książkami jest trochę xd ze względu na zakres.
komentarz 13 sierpnia 2021 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
edycja 13 sierpnia 2021 przez J0ker
I tak, Rust jest najlepszy! C oraz C++ będą s****dolone ze stanowiska, i to prędko!
1
komentarz 13 sierpnia 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@J0ker, a możesz sprecyzować jakich zmian byś oczekiwał? Każdy może zgłosić propozycje zakładając temat (najlepiej w kategorii "Sprawy forum") lub tworząc issue na forumowym GitHubie. Można też bardziej aktywnie przyczynić się do rozwoju forum poprzez tworzenie nowych Pull Requestów.

Co do przestarzałych książek: było to kiedyś omawiane, ale nie pamiętam czy na forum czy właśnie na GitHubie, ale chyba nic sensownego z tej dyskusji nie wynikło, skoro zmiany w książkach nie zostały wprowadzone.

będą spierdolone ze stanowiska

Prosiłbym o zachowanie kultury wypowiedzi.

1
komentarz 13 sierpnia 2021 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

@J0ker, 

I tak, Rust jest najlepszy! C oraz C++ będą s****dolone ze stanowiska, i to prędko!

I właśnie przez takie wypowiedzi trudno mi traktować ten język poważnie. Tak, Rust jest dobrym językiem. Tak, robi się coraz popularniejszy. Nie, jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie, zanim zastąpi C/C++ – o ile to wgl nastąpi. 

komentarz 14 sierpnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
tak zastąpi C/C++, jak fakt że Windows 10 miał być ostatnią wersją :D

Ja się nie spotkałem nawet aktualnie na Rynku np. w Polsce z dobrymi rozwiązaniami, projektami w Rust, ale musimy czekać ^^
0 głosów
odpowiedź 12 sierpnia 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
Jest wlicza się do podkategorii inne języki

a tak na serio to nie ma tu za dużo pytań o Rusta więc nie ma dla niego osobnej kategorii. Tak samo kiedyś była podkategoria Pascal, delphi ale została zlikwidowana, bo było tam mało pytań. Ale jeżeli zajdzie taka potrzeba to pewnie i Rusta dodadzą.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 202 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2020 w Inne języki przez Arcturus Bywalec (2,370 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 233 wizyt
pytanie zadane 3 października 2019 w Inne języki przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 81 wizyt

92,554 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,535 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...