• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dane z BD jako link i uporządkowanie danych na stronie (PHP i MySQLI)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
838 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2015 w SQL, bazy danych przez Rafik Obywatel (1,870 p.)
Witam!

Zrobiłem bazę danych w której umieściłem filmy wraz z ich opisami i informacjami. Na stronie umieściłem linki z rodzjami filmów po kliknięciu np. w link Komedie otwiera się podstrona na której kod w PHP wyciąga z bazy danych wszystkie filmy gdzie rodzaj = komedia. I tutaj mam pytanie ponieważ chciałbym zrobić, aby na tej stronie pojawiła się tylko lista tytułów krótki opis i miniaturka zdjęcia, a dopiero po kliknięciu w tytuł otwierała się kolejna podstrona gdzie były długi opis i pozostałe informację. Reasumując jak powiązać tytuł filmu z linkiem gdzie wyśiwetli się pełny opis z bazy danych.  

 

Drugie pytanie dotyczy wyglądu okienka strona ma kolorowe tło a poszczególne elementy (logo menu1, menu 2, conetent)  nie są ze sobą posklejane tylko znajdują się w małej odległości. Chciałbym to samo zachować w liście filmów które pojawią sie  po kliknięciu. Aby tytuł, opis i miniaturka były w jednym osobnym segmencie. Czyli jeżeli z bazy danych zostanie wyciągniętych 10 tytułów to poajwi się 10 segmentów jeden pod drugim ale z zachowaniem małych odstępów.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 sierpnia 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
wybrane 1 września 2015 przez Rafik
 
Najlepsza

hej,

To może ja spróbuję. Na pierwsze:

Czy w bazie masz krótki opis?  Jeżeli nie to możesz wykorzystać SUBSTRING.

http://www.w3resource.com/mysql/string-functions/mysql-substring-function.php

Kliknięcie w tytuł przesyłasz id filmu na nową stronę metodą:

header( 'Location:  stronafilmu.php?idfilmu='.$idfilmu);

a na stronie  stronafilmu.php pobierasz metodą $_GET['idfilmu']

Drugie pytanie: Lista filmów wyświetla się za pomocą pętli? Jak tak, to dodaj div z dolnym marginesem do wyświetlanego filmu.

komentarz 31 sierpnia 2015 przez Rafik Obywatel (1,870 p.)
Ja już tak próbowałem i to nic nie dało wygląd na stronie się nie zmienił.
komentarz 31 sierpnia 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
Daj sobie więcej odstępu - z 30px i zobacz.

echo "<div style='margin-bottom:30px'>";
komentarz 31 sierpnia 2015 przez Rafik Obywatel (1,870 p.)

Zwiększa się odległość między napisami, a nie tworzą się osobne segmenty. Nie wiem czy się dobrze wyraziłem wcześniej chciałbym uzyskać efekt taki jak na szkicu który wrzuciłem wyżej, aktualnie to wygląda tak: 

komentarz 1 września 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
Wyślij mi wiadomość prywatną z kodem tej strony. nie będziemy zaśmiecać forum.

Pętle masz w jednym bloku. Jeżeli usuniesz z niego kolor a dasz kolor do divów to rozbije ci na segmenty.
komentarz 1 września 2015 przez Rafik Obywatel (1,870 p.)
Ok już działa rzeczywiście musiałem usunąć kolor z bloku a następnie w divie dodałem klasę którą w css ustawiłem. Wszystko śmiga tak jak powinno :) Dzięki
0 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2015 przez Rafik Obywatel (1,870 p.)
Czy jest ktoś wstanie odpowiedzieć chociaż na pierwsze pytanie ? :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 186 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2015 w SQL, bazy danych przez makoso Mądrala (7,380 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 412 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2015 w PHP przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 335 wizyt

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,634 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...