• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Najlepsze (alternatywne) kompresje dla *.jpg; *.png - dla WWW

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
317 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2021 w HTML i CSS przez w2 Obywatel (1,110 p.)
Cześć,

Jakie najlepsze formaty plików pod zdjęcia dla www?
Używam *.jpg, *.png w jakości 90-95%. To zachowuje wymaganą jakość szczegółów i kolorystykę.
Jakie są nowoczesne formaty plików (mobile friendly)? Szczególnie dla większych zdjęć i jak je zapisywać?
Może AVIF, WebP? Ktoś tego używa?
komentarz 3 sierpnia 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
Tu powinieneś dostosować format do zdjęcia. Jeden format będzie dobry dla danego zdjęcia a inny nie. Dodatkowo trzeba sobie zadać pytanie czy możesz pozwolić sobie na kompresję stratną. Najlepiej sprawdzić za pomocą prób i błędów jaki format będzie miał najmniejszy rozmiar dla danego zdjęcia.
komentarz 3 sierpnia 2021 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
Jak mam 100 zdjęć na stronie, różnego formatu od prostej grafiki do zdjęć z wieloma szczegółami- modyfikacja indywidualna każdego zdjęcia- (kolokwialnie) ryje banie (odmóżdża). Wolałbym postawić na proces automatyczny- co się sprowadza do automatyzacji zapisu na 1 określony format.

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2021 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

AVIF jest na tę chwilę najnowszym i najlepszym formatem, ale ma małe wsparcie wsród przeglądarek. WebP jest za to wspierany o wiele szerzej, oprócz Safari (ono wspiera tylko częściowo, na Big Surze).

Ogólnie to IMO najlepiej stosować picture i proponować trzy formaty: AVIF, WebP i jpg/png, względnie dwa – WebP i jpg/png:

<picture>
	<source type="image/avif" srcset="snow.avif">
	<source type="image/webp" srcset="snow.webp">

	<img alt="Hut in the snow" src="snow.jpg">
</picture>

W ten sposób wspieramy najwięcej przeglądarek i posyłamy im najlepszy możliwy format.

komentarz 3 sierpnia 2021 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
Dzięki za odp.
Spotkałem się z tym rozwiązaniem gdy szukałem informacji.
Z praktycznego punktu widzenia- gdy mam na stronie 100zdjęć (z nawet więcej) każde zdjęcie będę musiał zamieszczać 3x w różnych formatach. Nikt tego nie robi. Czasowo i psychicznie jest to nie do ogarnięcia.
Dodatkowo sprawdzałem możliwość wykorzystania *.WebP na b.popularnym frameworku (Joomla!)- i taki format nie jest obsługiwany przez system (chyba że wtyczka? Ale tego nie widziałem). Sprawdzałem też format "jpg 2000" ale Joomla! też ma problemy z jego wyświetlaniem.
komentarz 3 sierpnia 2021 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Nikt tego nie robi. Czasowo i psychicznie jest to nie do ogarnięcia.

Bardzo dużo stron tak robi. Takie rzeczy po prostu się automatyzuje i system sam generuje sobie z jednego zdjęcia wszystkie potrzebne formaty albo robi to w locie. Są też zewnętrzne usługi od tego, np. Cloudinary.

komentarz 3 sierpnia 2021 przez pablop76 VIP (123,060 p.)

Dodatkowo sprawdzałem możliwość wykorzystania *.WebP na b.popularnym frameworku (Joomla!)- i taki format nie jest obsługiwany przez system

Co ma CMS (nie framework) do obsługi formatu. To przeglądarki obsługują format. A  do Joomla jak najbardziej można doinstalować wtyczkę do konwersji na webp

komentarz 3 sierpnia 2021 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
Wkradła się nieścisłość. Sprawdzałem już znacznie wcześniej gdy chciałem pracować na formacie *.webp, ale z jakichś względów nie mogłem- więc zrezygnowałem.
Sprawdziłem teraz ponownie. Jednak można dołączyć plik *.webp przez Joomle!, ale przeglądarka Chrome/Edge/ go nie widzi. (Plik jest 5x mniejszy od zapisanego jako *.jpg)

Więc nawet jeśli istnieją jakieś wtyczki w Joomli!- nie ma sensu pracować z tym formatem. Albo czegoś nie wiem? Zostawiasz wtyczce automatyczną konwersję na *.webp? I nie zajmujesz sobie tym głowy?

I Joomla nie widzi pliku *.jpf (jpg 2000)
komentarz 3 sierpnia 2021 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
Tak wtyczka robi wszystko za Ciebie.
0 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2021 przez niezalogowany
1
komentarz 3 sierpnia 2021 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
Dzięki czytałem tu i tam podobne artykuły.
Chodzi mi o sytuację praktyczną. Page Speed Insights- proponuje zamienne formaty do (*.jpg, albo *.png). *.Jpg, *.jpeg *.png sa formatami uniwersalnymi-  korzystając z tej zalety zapisuję zdjęcie po indywidualnie dobranej kompresji ( i nie mogę jej zmienić na niższą)- ale wspomniany Page Speed Insights twierdzi że się da zrobić więcej, i proponuje swoje zamienniki.
I właśnie, właściwe pytanie pojawia się w tym miejscu- co z tym zrobić? Przejść na nowe, promowane WebP?
1
komentarz 3 sierpnia 2021 przez niezalogowany

WebP Z tego co się orientuje ma dużo lepszą kompresję od PNG JPEG do tego oferuje renderowanie progresywne i jest dobrze obsługiwany  w przeglądarkach ..więc Twój wybór wydaję się właściwy ale wszystko zależy od kontekstu więc zrób dobry research  i do dzieła ! smiley

Podobne pytania

0 głosów
6 odpowiedzi 735 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez wildcrasher Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 173 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 125 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2020 w Grafika i multimedia przez NewEraOfPeace Gaduła (4,790 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...