• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odwołanie do jednej tabeli dla dwóch wartości w jednym zapytaniu

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
481 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2021 w SQL, bazy danych przez mgab Nowicjusz (160 p.)

Dzień dobry,

Mam problem z napisaniem zapytania SELECT. Najlepiej przedstawię mój problem na prostym przykładzie:

SELECT * FROM uzytkownicy
id nazwa użytkownika
1 anna
2 marek
SELECT * FROM wiadomosci
lp nadawca odbiorca
1 2 1

Czy istnieje możliwość, aby za pomocą zapytania otrzymać następujący rezultat:

Zapytanie 1
lp nadawca odbiorca
1 marek anna

Potrafię wykonać SELECT dla jednej wartości (np. dla nadawcy), ale problem pojawia się, jeżeli chcę wyświetlić dane z tabeli uzytkownicy dla nadawcy i odbiorcy na raz.

Z góry dziękuje za pomoc.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 sierpnia 2021 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Zobacz na joiny, prawdopodobnie tego szukasz. Możesz wtedy wykonać jedno zapytanie do tabeli wiadomosci, w którym dodasz 2 joiny łączące dane z tabeli uzytkownicy. Robiąc obydwa joiny do tej samej tabeli przyda się jeszcze alias (as za nazwą tabeli), aby było wiadomo o którą tabelę gdzie chodzi.

0 głosów
odpowiedź 2 sierpnia 2021 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
Jeśli 2 zgadza się z 2, to napisz Marek, to samo z Anną.

Grupuj po identyfikatorze ID, czy lp. Zależy od keyword, czasami można having.

Kontekst.
komentarz 2 sierpnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Ale po co pytającemu grupowanie? Wystarczy, gdy zastosuje radę Arka - JOIN do tabeli uzytkownicy z aliasem, bo są dwa odwołania.
komentarz 2 sierpnia 2021 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
Zasugerowałem, to co mi przyszło do głowy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 83 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 188 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 311 wizyt
pytanie zadane 20 października 2021 w SQL, bazy danych przez Jacek Śmiel Użytkownik (510 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...