• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Konfiguracja IIS oraz nginx

Cloud VPS
+1 głos
679 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2021 w Sieci komputerowe, internet przez thepeche Nowicjusz (170 p.)
Dzień dobry! :)

Panowie mam następujący problem do rozwiązania na moim domowym serwerze, a nie ukrywam, że jestem żółtodziobem, w sprawach sieciowych.

CEL: Potrzebuje na jednej fizycznej maszynie mieć zarówno dostępny serwer IIS jak i nginx (działające jednocześnie).

STAN BIEŻĄCY:
- Domeny na fizyczną maszynę są kierowane z zewnętrznego hostingu. Porty 80 oraz 443 są przekierowana na routerze i wskazują na serwer fizyczny.
- Na maszynie fizycznej zainstalowane są w tej chwili oba serwery. IIS natywnie pod windows serwer oraz nginx na maszynie wirtualnej (hyperV).
- Posiadam jedno zewnętrzne IP,  w razie potrzeby mógłbym zamówic drugie, jednak w miarę możliwości wolał bym tego uniknąć.

PROBLEM: Problemem , jak zapewne sie domyslacie, jest cała konfiguracja ;). Kolega podpowiada, że  cały ruch na portach 80/443 powinien kierować na IIS i stamtąd część domen powinno być przekierowane na nginx, który działał by na innych portach. Nie mam pojędcia jednak jak się za to zabrać...

Pomożecie? :)
1
komentarz 30 lipca 2021 przez niezalogowany
Musisz użyć funkcji Reserve Proxy w IIS, która kieruje ruch na inny serwer. Poniżej masz instrukcję jak to zrobić.

https://docs.microfocus.com/OMi/10.62/Content/OMi/AdminGuide/Hardening/RevProxy_IIS.htm

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 30 lipca 2021 przez thepeche Nowicjusz (170 p.)
Dziękuje! :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 309 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2020 w Sieci komputerowe, internet przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 142 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2022 w Sieci komputerowe, internet przez kuba412 Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 879 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2022 w Sieci komputerowe, internet przez Paweł Barszcz Użytkownik (950 p.)

93,487 zapytań

142,420 odpowiedzi

322,771 komentarzy

62,902 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...