• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed MENU 2C oraz MENU 3C/3D - mają być krótsze

Object Storage Arubacloud
+1 głos
203 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2021 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
zamknięte 31 lipca 2021 przez Krzysiek_34

Witam.

Chciałbym, aby:

1. MENU 2C było krótsze niż MENU 2B

2. MENU 3C/3D było krótsze niż MENU 3B

W praktyce ma to wyglądać w ten sposób:

[     MENU 2B     ]

   [  MENU 2C  ] ---> aby był odstęp od MENU 3A

[     MENU 3B     ]

   [  MENU 3C  ] ---> aby był odstęp od MENU 4A

   [  MENU 3D  ] ---> aby był odstęp od MENU 5A

Tu jest kod:

https://codepen.io/Krzysiek_39/pen/eYWNRvb

Zauważcie, że MENU 2C jest przyczepione do MENU 3A i nie wygląda to profesjonalnie.

Zauważcie również, że MENU 3C/3D są przyczepione do MENU 4A/5A i nie wygląda to profesjonalnie.

Byłoby super, gdyby pod MENU 2B ---> MENU 2C było po środku.

Byłoby super, gdyby pod MENU 3B ---> MENU 3C/3D było po środku.

Czy wiecie jak to zrobić ?

Będę bardzo wdzięczny za skuteczną pomoc.

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 29 lipca 2021 przez pablop76 VIP (123,160 p.)

Pomysł jest taki:

1. Odsuń submenu od głównego menu

.menu ul ul ul
{
	left: 103%;
	...
}

2.Dodaj klasę do pierwszego elementu listy rozwijanej submenu czyli menu2b, menu3b (wole dodawać klasy niż tworzyć rozbudowane selektory - specyficzność css)

...
<li class="first"><a href="#">MENU 2B</a></li>
...
<li class="first"><a href="#">MENU 3B</a></li>

3. Dodaj pseudo element z przodu i z tyłu

.first{
  position: relative;
}

.first:before,.first:after{
  position: absolute;
  left: -5px;
  top: 0;
  content:"";
  display: block;
  width: 5px;
  height: 35px;
  z-index: 99;
  font-size: 40px;
  background-color: #3299CC;
}
.first:after{
  left: 100%;
}

i gotowe :)

1
komentarz 29 lipca 2021 przez pablop76 VIP (123,160 p.)
body
{
	background-color: #999999;
	font-family: Verdana;
	margin: 0;
	position: relative;
	height: 120vh;
}

.header-container
{
	background-color: #e53935;
	position: absolute;
	left: 0;
	top: 0;
	bottom: 0;
	width: 100%;
	height: 25vh;
}

.menu-container
{
	position: absolute;
	left: 5%;
	right: 5%;
	bottom: 0;
	width: 90%;
}

.menu
{
	font-size: 16px;
}

.menu a
{
	background-color: #252525;
	color: #808080;
	text-align: center;
	display: block;
	margin: 0;
	text-decoration: none;
	border-left: 3px solid transparent;
}

.menu a:hover
{
	background-color: #000000;
	color: #3299CC;
	border-left: 3px solid #3299CC;
	text-decoration: none;
}

.menu ul
{
	margin: 0;
	padding: 0;
	list-style-type: none;
	float: left;
	width: 100%;
}

.menu ul:after
{
	content: "";
	display: table;
	clear: both;
}

.menu li
{
	position: relative;
	float: left;
	line-height: 35px;
}

.menu ul ul
{
	position: absolute;
	display: none;
	padding-top: 15px;
	background-color: #252525;
	cursor: default;
}

.last-submenu
{
	position: relative;
}

.last-submenu:before, .last-submenu:after
{
	position: absolute;
	left: -5px;
	top: 0;
	content: "";
	display: block;
	width: 5px;
	height: 35px;
	z-index: 99;
	font-size: 40px;
	background-color: #3299CC;
}

.last-submenu:after
{
	left: 100%;
}

.menu li:nth-child(1)
{
	width: 17%;
	text-align: center;
}

.menu li:nth-child(1):hover
{
	width: 17%;
	text-align: center;
}

.menu li:nth-child(1) ul
{
	width: 100%;
}

.menu li:nth-child(1):hover ul
{
	width: 100%;
}

.menu li:nth-child(1) ul li
{
	width: 100%;
	text-align: center;
}

.menu li:nth-child(1):hover ul li
{
	width: 100%;
	text-align: center;
}

.menu_2-1
{
	width: 80% !important;
}

.menu_3-1
{
	width: 80% !important;
}

.menu ul ul ul
{
	left: calc(100% + 5px);
	top: 0;
	padding-top: 0;
}

.menu ul ul a:hover
{
	background-color: #000000;
	color: #99CC00;
	border-left: 3px solid #99CC00;
	text-decoration: none;
}

.menu ul ul ul a:hover
{
	background-color: #000000;
	color: #FF7F00;
	border-left: 3px solid #FF7F00;
	text-decoration: none;
}

div.menu li:hover
{
	cursor: pointer;
}

div.menu li:hover ul ul,
div.menu li li:hover ul ul,
div.menu li li li:hover ul ul,
div.menu li li li li:hover ul ul
{display: none;}

div.menu li:hover ul,
div.menu li li:hover ul,
div.menu li li li:hover ul,
div.menu li li li li:hover ul
{display: block;}

 

komentarz 29 lipca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Już jest prawie idealnie.

Muszę wprowadzić 3 drobne poprawki:

1. Muszę pozbyć się niebieskiej pionowej linii po prawej stronie MENU 2B oraz MENU 3B.

2. Muszę także pozbyć się niebieskiej pionowej linii po lewej stronie MENU 2B oraz MENU 3B i zamiast niebieskiej nadać ten sam kolor co wyświetla sie pomiędzy MENU 2A/2B oraz MENU 3A/3B.

3. Po najechaniu kursorem na niebieską pionową linię po lewej stronie - muszę pozbyć się cursor: pointer i nadać w jego miejsce cursor: default.

Mam nadzieje, że da sie ogarnąć te 3 poprawki.smiley

Wielkie dzięki za pomoc.

komentarz 29 lipca 2021 przez pablop76 VIP (123,160 p.)
Zostawiłem niebieskie żeby było widać o co mi chodziło. Można wstawić cokolwiek. Nawet jakaś animacje , strzałkę, trójkąt wskazujący na główną kategorię, zrobić przeźroczyste tło, cokolwiek.
komentarz 29 lipca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Domyśliłem sie.
komentarz 31 lipca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

@pablop76, 

Ja już dawno temu miałem tam strzałki umieszczone. Przy MENU 1 (po prawej stronie) mam umieszczoną strzałkę skierowaną w dół, natomiast przy MENU 2A/3A (po prawej stronie) mam umieszczoną strzałkę skierowaną w prawo.

Wielkie dzięki za ogarnięcie tego odstępu (5px) pomiędzy MENU 2A/2B oraz MENU 3A/3B.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 102 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2021 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 46 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2020 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 569 wizyt

92,563 zapytań

141,416 odpowiedzi

319,596 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...