• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Usuwanie elementu wektora

0 głosów
122 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2021 w C i C++ przez hicodyn Początkujący (400 p.)

Mam klase Faktura, z której dziedziczą dwie klasy FakturaPryw i FakturaFirm. Do tego klasa Faktury, która ma dwa wektory jeden wektor obiektow klasy FakturaPryw i jeden tych FakturaFirm. jedna z metod klasy Faktury ma usuwać konkretny element wektora. Sposób na odnalezienie elementu po numerze faktury już mam, ale przy próbie usunięcia wyskakuje mi taki błąd. Ktos wie jak go naprawić?

bool Faktury::usunFakture(int nr)
{
	int x;
	for (size_t i = 0; i < fakturyFirm.size(); i++)
	{
		if (fakturyFirm[i].getNr() == nr)
		{
			std::cout << "Na pewno usunac fakture o numerze " << nr << "?" << std::endl;
			std::cout << "1. Tak" << std::endl;
			std::cout << "2. Nie" << std::endl;
			x = 0;
			while ((x != 1) && (x != 2))
			{
				std::cin >> x;
				switch (x)
				{
				case 1:
					return true;
				case 2:
					return false;
				default:
					std::cout << "Wprowadzono nieprawidlowa wartosc" << std::endl;
					break;
				}
			}
		}
	}
	for (size_t i = 0; i < fakturyPryw.size(); i++)
	{
		if (fakturyPryw[i].getNr() == nr)
		{
			std::cout << "Na pewno usunac fakture o numerze " << nr << "?" << std::endl;
			std::cout << "1. Tak" << std::endl;
			std::cout << "2. Nie" << std::endl;
			std::cin >> x;
			switch (x)
			{
			case 1:
				fakturyPryw.erase(i);
				return true;
			case 2:
				return false;
			}
		}
	}
	return false;
}

1
komentarz 26 lipca 2021 przez Oscar Nałogowiec (25,750 p.)

O ile dobrze rozczytałem te komunikaty to do metody erase w linii 39 masz podać iterator a nie numer.  Możesz przerobić pętlę na działająca na iteratorach - jakoś tak:

for (auto  it = fakturyPryw.begin(); it != fakturyPryw.end(); ++it)

Taka pętla działa na większości kolekcji, więc nawet jak zmienisz typ będzie dobrze. Tak w ogóle to vector nie jest chyba najlepszy, skoro i tak ciągle iterujesz to list będzie lepszy - odporny na dziury w pamięci i szybszy.

Dodatkowo dziwne sprawy: dlaczego fakturePryw od razu kasujesz na miejscu, a z fakturyFirm tylko wychodzisz true albo false?

komentarz 26 lipca 2021 przez hicodyn Początkujący (400 p.)
Wtedy wyrzuca inny błąd przy if
Error    C2679    binary '[': no operator found which takes a right-hand operand of type 'std::_Vector_iterator<std::_Vector_val<std::_Simple_types<_Ty>>>' (or there is no acceptable conversion)
1
komentarz 26 lipca 2021 przez Oscar Nałogowiec (25,750 p.)

Bo iteratora już nie indeksujesz - on sam z siebie reprezentuje jeden element kolekcji i działa trochę jak wskaźnik

        if (it->getNr() == nr)

 

komentarz 26 lipca 2021 przez hicodyn Początkujący (400 p.)
dziękuję bardzo! teraz już wszystko działa

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 200 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2021 w C i C++ przez magda_19 Bywalec (2,990 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 276 wizyt
pytanie zadane 12 września 2020 w C i C++ przez magda_19 Bywalec (2,990 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 84 wizyt

88,360 zapytań

136,958 odpowiedzi

305,680 komentarzy

58,624 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...