• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Usuwanie elementu wektora

0 głosów
79 wizyt
pytanie zadane 26 lipca w C i C++ przez hicodyn Początkujący (360 p.)

Mam klase Faktura, z której dziedziczą dwie klasy FakturaPryw i FakturaFirm. Do tego klasa Faktury, która ma dwa wektory jeden wektor obiektow klasy FakturaPryw i jeden tych FakturaFirm. jedna z metod klasy Faktury ma usuwać konkretny element wektora. Sposób na odnalezienie elementu po numerze faktury już mam, ale przy próbie usunięcia wyskakuje mi taki błąd. Ktos wie jak go naprawić?

bool Faktury::usunFakture(int nr)
{
	int x;
	for (size_t i = 0; i < fakturyFirm.size(); i++)
	{
		if (fakturyFirm[i].getNr() == nr)
		{
			std::cout << "Na pewno usunac fakture o numerze " << nr << "?" << std::endl;
			std::cout << "1. Tak" << std::endl;
			std::cout << "2. Nie" << std::endl;
			x = 0;
			while ((x != 1) && (x != 2))
			{
				std::cin >> x;
				switch (x)
				{
				case 1:
					return true;
				case 2:
					return false;
				default:
					std::cout << "Wprowadzono nieprawidlowa wartosc" << std::endl;
					break;
				}
			}
		}
	}
	for (size_t i = 0; i < fakturyPryw.size(); i++)
	{
		if (fakturyPryw[i].getNr() == nr)
		{
			std::cout << "Na pewno usunac fakture o numerze " << nr << "?" << std::endl;
			std::cout << "1. Tak" << std::endl;
			std::cout << "2. Nie" << std::endl;
			std::cin >> x;
			switch (x)
			{
			case 1:
				fakturyPryw.erase(i);
				return true;
			case 2:
				return false;
			}
		}
	}
	return false;
}

1
komentarz 26 lipca przez Oscar Pasjonat (20,870 p.)

O ile dobrze rozczytałem te komunikaty to do metody erase w linii 39 masz podać iterator a nie numer.  Możesz przerobić pętlę na działająca na iteratorach - jakoś tak:

for (auto  it = fakturyPryw.begin(); it != fakturyPryw.end(); ++it)

Taka pętla działa na większości kolekcji, więc nawet jak zmienisz typ będzie dobrze. Tak w ogóle to vector nie jest chyba najlepszy, skoro i tak ciągle iterujesz to list będzie lepszy - odporny na dziury w pamięci i szybszy.

Dodatkowo dziwne sprawy: dlaczego fakturePryw od razu kasujesz na miejscu, a z fakturyFirm tylko wychodzisz true albo false?

komentarz 26 lipca przez hicodyn Początkujący (360 p.)
Wtedy wyrzuca inny błąd przy if
Error    C2679    binary '[': no operator found which takes a right-hand operand of type 'std::_Vector_iterator<std::_Vector_val<std::_Simple_types<_Ty>>>' (or there is no acceptable conversion)
1
komentarz 26 lipca przez Oscar Pasjonat (20,870 p.)

Bo iteratora już nie indeksujesz - on sam z siebie reprezentuje jeden element kolekcji i działa trochę jak wskaźnik

        if (it->getNr() == nr)

 

komentarz 26 lipca przez hicodyn Początkujący (360 p.)
dziękuję bardzo! teraz już wszystko działa

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 102 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia w C i C++ przez magda_19 Bywalec (2,990 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 187 wizyt
pytanie zadane 12 września 2020 w C i C++ przez magda_19 Bywalec (2,990 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 69 wizyt

85,875 zapytań

134,648 odpowiedzi

298,919 komentarzy

56,743 pasjonatów

Advent of Code 2021

Top 15 użytkowników

  1. 1048p. - rucin93
  2. 1042p. - Whistleroosh
  3. 989p. - adrian17
  4. 984p. - Mikbac
  5. 982p. - Mateusz Bogdan
  6. 912p. - nidomika
  7. 867p. - Michal Drewniak
  8. 859p. - CC PL
  9. 854p. - Argeento
  10. 704p. - ScriptyChris
  11. 692p. - s. Dorota Kowalewska
  12. 683p. - tokox
  13. 660p. - Vinox
  14. 645p. - TheLukaszNs
  15. 628p. - WhiskeyTaster
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...