• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Elementary OS - brak internetu

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
490 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Dewidos Początkujący (280 p.)
edycja 21 lipca 2021 przez Dewidos

Dzień dobry,
niedawno zainstalowałem Elementary OS na dualboocie z windowsem 10. Niestety nie obeszło się bez problemów, karta sieciowa nie działała. Na okienkach pobrałem sterowniki ze strony realtek (karta sieciowa Realtek RTL8111), przeniosłem pendrivem na linuxa, zainstalowałem. Niestety wciąż nie pomogło. Włączałem i wyłączałem moduły sterownika, próbowałem wszystkiego, i jak na razie się nie udało. Proszę o pomoc.

Oto wyjście z kilku komend sprawdzających stan sieci:

root@DAWID-ELEMENTARY:/etc# lshw -c network
  *-network UNCLAIMED       
       description: Ethernet controller
       product: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
       vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:08:00.0
       version: 05
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress msix vpd bus_master cap_list
       configuration: latency=0
       resources: ioport:f000(size=256) memory:fcd00000-fcd0ffff memory:fcd10000-fcd13fff

root@DAWID-ELEMENTARY:/home/dawid# lsmod
Module                  Size  Used by
r8168                 536576  0
edac_mce_amd           32768  0
kvm_amd                98304  0
kvm                   655360  1 kvm_amd
snd_hda_codec_realtek   122880  1
snd_hda_codec_generic    81920  1 snd_hda_codec_realtek
ledtrig_audio          16384  2 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_realtek
snd_hda_codec_hdmi     61440  1
snd_hda_intel          49152  5
snd_intel_dspcfg       24576  1 snd_hda_intel
snd_usb_audio         262144  3
snd_hda_codec         131072  4 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec_realtek
snd_hda_core           90112  5 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek
snd_usbmidi_lib        36864  1 snd_usb_audio
snd_hwdep              20480  2 snd_usb_audio,snd_hda_codec
snd_pcm               102400  5 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_usb_audio,snd_hda_codec,snd_hda_core
snd_seq_midi           20480  0
crct10dif_pclmul       16384  1
snd_seq_midi_event     16384  1 snd_seq_midi
snd_rawmidi            36864  2 snd_seq_midi,snd_usbmidi_lib
crc32_pclmul           16384  0
ghash_clmulni_intel    16384  0
uvcvideo               94208  0
snd_seq                69632  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
videobuf2_vmalloc      20480  1 uvcvideo
snd_seq_device         16384  3 snd_seq,snd_seq_midi,snd_rawmidi
videobuf2_memops       20480  1 videobuf2_vmalloc
snd_timer              36864  2 snd_seq,snd_pcm
videobuf2_v4l2         24576  1 uvcvideo
videobuf2_common       53248  2 videobuf2_v4l2,uvcvideo
aesni_intel           372736  0
videodev              217088  3 videobuf2_v4l2,uvcvideo,videobuf2_common
crypto_simd            16384  1 aesni_intel
snd                    86016  29 snd_hda_codec_generic,snd_seq,snd_seq_device,snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_usb_audio,snd_usbmidi_lib,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek,snd_timer,snd_pcm,snd_rawmidi
cryptd                 24576  2 crypto_simd,ghash_clmulni_intel
nls_iso8859_1          16384  2
glue_helper            16384  1 aesni_intel
wmi_bmof               16384  0
mc                     53248  5 videodev,snd_usb_audio,videobuf2_v4l2,uvcvideo,videobuf2_common
input_leds             16384  0
joydev                 28672  0
ccp                    86016  1 kvm_amd
k10temp                16384  0
soundcore              16384  1 snd
mac_hid                16384  0
sch_fq_codel           20480  1
parport_pc             40960  0
ppdev                  24576  0
lp                     20480  0
parport                53248  3 parport_pc,lp,ppdev
ip_tables              32768  0
x_tables               40960  1 ip_tables
autofs4                45056  2
btrfs                1228800  0
xor                    24576  1 btrfs
zstd_compress         163840  1 btrfs
raid6_pq              114688  1 btrfs
libcrc32c              16384  1 btrfs
hid_generic            16384  0
usbhid                 53248  0
hid                   126976  2 usbhid,hid_generic
uas                    28672  0
usb_storage            77824  2 uas
amdgpu               4530176  14
amd_iommu_v2           20480  1 amdgpu
gpu_sched              32768  1 amdgpu
i2c_algo_bit           16384  1 amdgpu
ttm                   102400  1 amdgpu
drm_kms_helper        184320  1 amdgpu
syscopyarea            16384  1 drm_kms_helper
sysfillrect            16384  1 drm_kms_helper
sysimgblt              16384  1 drm_kms_helper
fb_sys_fops            16384  1 drm_kms_helper
drm                   491520  7 gpu_sched,drm_kms_helper,amdgpu,ttm
i2c_piix4              28672  0
nvme                   45056  2
ahci                   40960  0
nvme_core             102400  4 nvme
libahci                32768  1 ahci
wmi                    32768  1 wmi_bmof
gpio_amdpt             20480  0
gpio_generic           20480  1 gpio_amdpt

root@DAWID-ELEMENTARY:/home/dawid# ip a
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host 
       valid_lft forever preferred_lft forever

Dodam jeszcze, że w kategorii ustawień Network dostępne są tylko zakładki do konfiguracji VPN i Proxy.

 

Z góry dziękuję
Dawid

komentarz 21 lipca 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Standardowo: pokaż, co zwraca journalctl -b0 -p4

komentarz 21 lipca 2021 przez Dewidos Początkujący (280 p.)

Proszę bardzo, oto output tej komendy:

root@DAWID-ELEMENTARY:/home/dawid/Documents/makegcc# journalctl -b0 -p4
-- Logs begin at Wed 2021-07-21 16:09:02 CEST, end at Wed 2021-07-21 20:25:08 CEST. --
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: do_IRQ: 1.55 No irq handler for vector
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel:   #2
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: do_IRQ: 2.55 No irq handler for vector
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel:   #3
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: do_IRQ: 3.55 No irq handler for vector
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel:   #4
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: do_IRQ: 4.55 No irq handler for vector
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel:   #5
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: do_IRQ: 5.55 No irq handler for vector
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel:   #6
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: do_IRQ: 6.55 No irq handler for vector
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel:   #7
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: do_IRQ: 7.55 No irq handler for vector
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel:   #8
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: do_IRQ: 8.55 No irq handler for vector
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel:   #9
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: do_IRQ: 9.55 No irq handler for vector
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel:  #10
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: do_IRQ: 10.55 No irq handler for vector
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel:  #11 #12 #13 #14 #15
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel:  PPR X2APIC NX GT IA GA PC GA_vAPIC
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: efifb: Ignoring BGRT: unexpected or invalid BMP data
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: ACPI: Invalid passive threshold
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: platform eisa.0: EISA: Cannot allocate resource for mainboard
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: platform eisa.0: Cannot allocate resource for EISA slot 1
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: platform eisa.0: Cannot allocate resource for EISA slot 2
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: platform eisa.0: Cannot allocate resource for EISA slot 3
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: platform eisa.0: Cannot allocate resource for EISA slot 4
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: platform eisa.0: Cannot allocate resource for EISA slot 5
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: platform eisa.0: Cannot allocate resource for EISA slot 6
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: platform eisa.0: Cannot allocate resource for EISA slot 7
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: platform eisa.0: Cannot allocate resource for EISA slot 8
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: acpi PNP0C14:01: duplicate WMI GUID 05901221-D566-11D1-B2F0-00A0C9062910 (first instance was on PNP0
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000000B00-0x0000000000000B08 conflicts with OpRegion 0x0000000
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: ata5: failed to resume link (SControl 0)
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: uvcvideo 3-2:1.0: Entity type for entity Extension 5 was not initialized!
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: uvcvideo 3-2:1.0: Entity type for entity Extension 4 was not initialized!
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: uvcvideo 3-2:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not initialized!
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY kernel: uvcvideo 3-2:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY udisksd[866]: failed to load module mdraid: libbd_mdraid.so.2: cannot open shared object file: No such file 
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY systemd[1]: kerneloops.service: Found left-over process 900 (kerneloops) in control group while starting uni
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY systemd[1]: This usually indicates unclean termination of a previous run, or service implementation deficien
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY udisksd[866]: Failed to load the 'mdraid' libblockdev plugin
lip 21 20:24:41 DAWID-ELEMENTARY NetworkManager[888]: <warn>  [1626891881.8105] Error: failed to open /run/network/ifstate
lip 21 20:24:43 DAWID-ELEMENTARY lightdm[1043]: PAM unable to dlopen(pam_kwallet.so): /lib/security/pam_kwallet.so: cannot open shared object
lip 21 20:24:43 DAWID-ELEMENTARY lightdm[1043]: PAM adding faulty module: pam_kwallet.so
lip 21 20:24:43 DAWID-ELEMENTARY lightdm[1043]: PAM unable to dlopen(pam_kwallet5.so): /lib/security/pam_kwallet5.so: cannot open shared obje
lip 21 20:24:43 DAWID-ELEMENTARY lightdm[1043]: PAM adding faulty module: pam_kwallet5.so
lip 21 20:24:43 DAWID-ELEMENTARY lightdm[1216]: PAM unable to dlopen(pam_kwallet.so): /lib/security/pam_kwallet.so: cannot open shared object
lip 21 20:24:43 DAWID-ELEMENTARY lightdm[1216]: PAM adding faulty module: pam_kwallet.so
lip 21 20:24:43 DAWID-ELEMENTARY lightdm[1216]: PAM unable to dlopen(pam_kwallet5.so): /lib/security/pam_kwallet5.so: cannot open shared obje
lip 21 20:24:43 DAWID-ELEMENTARY lightdm[1216]: PAM adding faulty module: pam_kwallet5.so
lip 21 20:24:48 DAWID-ELEMENTARY gnome-session-binary[1276]: WARNING: Error while executing session-migration: Failed to execute child proces
lip 21 20:24:48 DAWID-ELEMENTARY spice-vdagent[1466]: Cannot access vdagent virtio channel /dev/virtio-ports/com.redhat.spice.0
lip 21 20:24:48 DAWID-ELEMENTARY gnome-session-binary[1276]: WARNING: App 'spice-vdagent.desktop' exited with code 1
lip 21 20:24:48 DAWID-ELEMENTARY gsd-xsettings[1465]: Failed to get current display configuration state: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Err
lip 21 20:24:48 DAWID-ELEMENTARY gsd-sharing[1491]: Failed to StopUnit service: GDBus.Error:org.freedesktop.systemd1.NoSuchUnit: Unit gnome-r
lip 21 20:24:48 DAWID-ELEMENTARY gsd-sharing[1491]: Failed to StopUnit service: GDBus.Error:org.freedesktop.systemd1.NoSuchUnit: Unit vino-se
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY pulseaudio[1600]: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_add_child: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_get_child_at_index: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala.desktop[1605]: Window manager warning: CurrentTime used to choose focus window; focus window may not be
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_get_x: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: g_object_set_data_full: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_get_y: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: g_object_set_data_full: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_get_parent: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: gala_window_manager_gala_clutter_actor_reparent: assertion 'actor != NULL' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_get_x: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_set_x: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_get_y: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_set_y: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_save_easing_state: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_set_easing_mode: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_set_easing_duration: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_get_x: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala.desktop[1605]: Window manager warning: Trying to re-add keybinding "switch-to-workspace-last".
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala.desktop[1605]: Window manager warning: Trying to re-add keybinding "move-to-workspace-last".
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_set_x: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_restore_easing_state: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: clutter_actor_set_translation: assertion 'CLUTTER_IS_ACTOR (self)' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: gala_window_manager_gala_clutter_actor_reparent: assertion 'actor != NULL' failed
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: Preferences.vala:192: '/usr/share/themes/elementary/plank/dock.theme' is read-only!
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: Preferences.vala:378: Missing key 'UrgentHueShift' for group 'PlankDockTheme' in preferences fil
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: Preferences.vala:192: '/usr/share/themes/elementary/plank/dock.theme' is read-only!
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: Preferences.vala:378: Missing key 'UrgentHueShift' for group 'PlankDockTheme' in preferences fil
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: invalid cast from 'CoglTexture2D' to '(null)'
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY nm-applet[1685]: Can't set a parent on widget which has a parent
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: STACK_OP_RAISE_ABOVE: sibling window 0x2400007 (io.element) not in stack
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY bamfdaemon[1662]: Got an X error: BadWindow (invalid Window parameter)
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY bamfdaemon[1662]: Got an X error: BadWindow (invalid Window parameter)
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY bamfdaemon[1662]: Got an X error: BadWindow (invalid Window parameter)
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: Failed to fetch xid: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.UnknownMethod: No such interface 'or
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: Failed to fetch type: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.UnknownMethod: No such interface 'o
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: Failed to fetch monitor: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.UnknownMethod: No such interface
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: Failed to fetch maximized state: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.UnknownMethod: No such i
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: Failed to fetch xid: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.UnknownMethod: No such interface 'or
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: STACK_OP_RAISE_ABOVE: sibling window 0x2400007 not in stack
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: Unable to fetch children: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.UnknownMethod: No such interfac
lip 21 20:24:49 DAWID-ELEMENTARY gala[1605]: Failed to fetch path: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.UnknownMethod: No such interface 'o
lip 21 20:24:56 DAWID-ELEMENTARY io.elementary.t[1839]: gtk_box_gadget_distribute: assertion 'size >= 0' failed in GtkNotebook
lip 21 20:25:08 DAWID-ELEMENTARY pulseaudio[1540]: [pulseaudio] bluez5-util.c: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.TimedOu
lip 21 20:25:08 DAWID-ELEMENTARY wingpanel[1645]: Manager.vala:58: Error calling StartServiceByName for org.bluez: GDBus.Error:org.freedeskto

 

komentarz 22 lipca 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
edycja 22 lipca 2021 przez j23

Nie widać błędów związanych z driverem lub sieciówką.

Pokazują się jakieś komunikaty błędów, kiedy ładujesz ręcznie driver?

Pokaż systemctl status NetworkManager

P.S. jeśli masz włączony Secure Boot w BIOS-ie - wyłącz (może powodować problemy z Wifi).

komentarz 22 lipca 2021 przez Dewidos Początkujący (280 p.)
edycja 22 lipca 2021 przez Dewidos

@j23, oto wynik tej komendy:

root@DAWID-ELEMENTARY:/home/dawid/Documents/makegcc# systemctl status NetworkManager
● NetworkManager.service - Network Manager
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/NetworkManager.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: active (running) since Thu 2021-07-22 20:41:24 CEST; 2min 52s ago
     Docs: man:NetworkManager(8)
 Main PID: 905 (NetworkManager)
    Tasks: 3 (limit: 4915)
   CGroup: /system.slice/NetworkManager.service
           └─905 /usr/sbin/NetworkManager --no-daemon

lip 22 20:41:24 DAWID-ELEMENTARY NetworkManager[905]: <info>  [1626979284.4977] Loaded device plugin: NMAtmManager (/usr/lib/x8
lip 22 20:41:24 DAWID-ELEMENTARY NetworkManager[905]: <info>  [1626979284.4988] Loaded device plugin: NMBluezManager (/usr/lib/
lip 22 20:41:24 DAWID-ELEMENTARY NetworkManager[905]: <info>  [1626979284.4989] Loaded device plugin: NMWwanFactory (/usr/lib/x
lip 22 20:41:24 DAWID-ELEMENTARY NetworkManager[905]: <info>  [1626979284.4998] Loaded device plugin: NMTeamFactory (/usr/lib/x
lip 22 20:41:24 DAWID-ELEMENTARY NetworkManager[905]: <info>  [1626979284.4999] Loaded device plugin: NMWifiFactory (/usr/lib/x
lip 22 20:41:24 DAWID-ELEMENTARY NetworkManager[905]: <info>  [1626979284.5006] device (lo): carrier: link connected
lip 22 20:41:24 DAWID-ELEMENTARY NetworkManager[905]: <info>  [1626979284.5009] manager: (lo): new Generic device (/org/freedes
lip 22 20:41:24 DAWID-ELEMENTARY NetworkManager[905]: <warn>  [1626979284.5011] Error: failed to open /run/network/ifstate
lip 22 20:41:24 DAWID-ELEMENTARY NetworkManager[905]: <info>  [1626979284.5028] modem-manager: ModemManager available
lip 22 20:41:24 DAWID-ELEMENTARY NetworkManager[905]: <info>  [1626979284.5028] manager: startup complete

Secureboot mam wyłączony, błędów nie było, jedynie przy kompilacji sterowników wywalało jakieś ostrzeżenia firmware AMD czy coś. Zignorowałem bo sił nie miałem żeby aż tyle robić bez internetu.

Edit: błędy dotyczyły karty graficznej, instalacja sterowników powinna pomóc.

komentarz 23 lipca 2021 przez Kajetan Użytkownik (740 p.)
I jak? Jest ok?
komentarz 23 lipca 2021 przez Dewidos Początkujący (280 p.)
Jak na razie próbowałem wielu rozwiązań, żadne nie pomogło. W trakcie instalacji sterów do GPU wyrzuciło błąd: nie wspierane distro. Aktualnie zastanawiam się nad zmianą OSa, myślę nad Mintem, Manjaro, PopOS i Ubuntu.
komentarz 23 lipca 2021 przez Kajetan Użytkownik (740 p.)
Jeśli możeszz łączyć się Tetheringiem, to znaczy że NetworkManager i Ip są poprawne. Sądze, że to kwestia tego, że masz zamknięty sterownik do Adaptera Ethernetu. Zorientuj się, jaki masz model, a następnie pobierz do niego odpowiedni sterownik
komentarz 23 lipca 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Heh, zafiksowałem się na tym, że problem dotyczy Wifi, a to o kabel chodzi... Swoją drogą ciekawe, bo kontrolerami ethernetu z reguły problemów nie ma na Linuksie.

wyrzuciło błąd: nie wspierane distro.

Elementary bazuje na Ubuntu. Aktualna wersja?

Pisałeś, że sterownik pobrałeś ze strony producenta, a próbowałeś instalować ten z repozytorium (r8168-dkms)?

komentarz 23 lipca 2021 przez Dewidos Początkujący (280 p.)
Jasne, pobierałem r8168-dkms, blacklistowałem r8169, dalej nic. Zacząłem szukać innych distro, PopOS mnie zainteresował, na live cd tego systemu wszystko działało. Jest jednak nadal szansa że:

- wybiorę jeszcze inne distro

- zostanę przy elementary jeśli zadziała sieć

Na live cd elementary internetu też nie ma, sprawdziłem według jednej podpowiedzi rozwiązania problemu z siecią na ubuntu. Jeśli rzeczywiście mega ciężko rozwiązać ten problem, polećcie mi proszę jakieś fajne distro dla początkującego w linuxie, może i dedykowanego graczom i programistom.

Edit: wersja elementary - najnowsza stabilna dostępna ze strony systemu.
komentarz 23 lipca 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Skoro Elementary w trybie live nie miało internetu, a inne dystrybucje mają, to wybierz, co Ci tam pasuje i ma internet. Widocznie z tym Elementary jest jakiś problem, choć to dziwne, bo przecież bazuje na Ubuntu, podobnie jak Pop! OS.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 lipca 2021 przez Kajetan Użytkownik (740 p.)
wybrane 24 lipca 2021 przez Dewidos
 
Najlepsza
Spawdź czy wszystko jest ok z NetworkManager. W ostateczności możesz łączyć się przez Tethering USB
komentarz 22 lipca 2021 przez Dewidos Początkujący (280 p.)
Dziękuję za tipa, połączyłem się tetheringiem, jednakże mimo wykonania aktualizacji nadal karta sieciowa nie jest wykrywana. Nie poprzestanę na tym, ponieważ jednak chciałbym mieć działające połączenie przewodowe.
0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2021 przez Dewidos Początkujący (280 p.)
Udało się! Internet ruszył, okazało się, że potrzebowałem pobrać sterownik r8125 (z oficjalnej strony producenta). Połączenie mam w pełnej klasie, dziękuję wszystkim za podpowiedzi, bez których bym tego raczej nie rozwiązał :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 261 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2022 w Systemy operacyjne, programy przez Trzyiks Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 354 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 239 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...