• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zrozumienie kodu

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
200 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2021 w Python przez Maciek06 Użytkownik (680 p.)

Cześć, naszła mnie ochota wziąć udział w konkursie decodeIT. Do tej pory szedłem jak burza, aż do tego momentu. Kompletnie nie wiem o co tu chodzi. Domyślam się że to python, a z nim nie miałem wiele wspólnego. Nie chodzi mi o podanie odpowiedzi czarno na białym, tylko o wytłumaczenie jak do tego podejść

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 19 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,310 p.)
wybrane 19 lipca 2021 przez Maciek06

Najlepsza
s = "python is pretty fun to use"
>>> [len(x) for x in s.split()]
 wynik [6, 2, 6, 3, 2, 3]

dla każdego słowa zlicza liczbe znaków 

u Ciebie jest nie co inny warunek dla kazoo x elementu w words, jesli zachodzi warunek ze ch ... jest tym elementem 

"Chip"[letter] tutaj frazy nie zbyt rozumiem, bo nie mam pojecia jak to w pythonie jest trzeba by to zdebugować outputem. 

1
komentarz 19 lipca 2021 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
"Chip"[letter_index] zwraca po prostu znak ze stringa tak samo ja tablica czyli jak wpiszesz zamiast tego "letter_index" 2 to otrzymasz znak "i" bo jest to 2 znak ze string.
1
komentarz 19 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,310 p.)

okej wiem co oznacza letter_index w [], ale nie wiedziałem że "Chip" bedzie ewaluowane do tablicy, brakowało mi ... jakiegoś syntaxu np "kropki na zasadzie"  "chip".[index] - bo tak jest w innych językach  bo zapis taki był dla mnie zbyt trywialny :D ale jednak to prada i to po prostu string jako tablica, i index 

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 737 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2018 w Python przez Wilier Bywalec (2,570 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 445 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2022 w JavaScript przez Maciek273 Początkujący (450 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 327 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2020 w OpenGL, Unity przez tonn204 Mądrala (7,470 p.)

93,443 zapytań

142,434 odpowiedzi

322,691 komentarzy

62,805 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...