• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie widać bitmap w tle kontenerów ?! CSS Background-IMG

Object Storage Arubacloud
+1 głos
213 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2021 w HTML i CSS przez Kufel Nowicjusz (210 p.)

Zwyczajnie załóżmy, że macie te bitmapy co są w kodzie. 

Wcześniej wszystko działało i przestało, widać tylko bg color, dla mock upu...a nie wyświetla mi zdjęć dla background-img url(bla bla bla)

<div class="landing">
                <div class="landing-container1">
                    <div class="bundles">
                        <a class="silver" href="silver_bundle.html"><button class="button1">SILVER</button>
                        </a>
                    </div>
                        
                    <div class="bundles">
                        <a class="gold" href="gold_bundle.html"><button class="button2">GOLD</button>
                        </a>
                    </div>
                    
                    <div class="bundles">
                        <a class="platinum" href="platinum_bundle.html"><button class="button3">PLATINIUM</button>
                        </a>
                    </div>

                    <div class="scroll-landing-container">
                        <a href="#landing-container4"><span></span><p>SCROLL</p></a>
                    </div>

            
                </div>
.landing{
    height: auto;
    width: 1920px;

    position: relative;
    overflow: hidden;
    box-sizing: border-box;
    margin-left: auto;
    margin-right: auto;
     
    background-image: url(tlo\bg1.png);

    animation: slide 10s infinite;
    }

.landing-container1{
        display: flex;
        height: 1080px;
        width: 1920px;
        justify-content: center;
        justify-items: center;
        margin-top: 120px;
        background-color: darkgreen;
        background: url(tlo\bg4.png) center center cover no-repeat;
        }
        .bundles{ 
            display: block;
            height: 1080px;
            width: 400px;
            margin-left: auto;
            margin-right: auto;
            background-color: green;
            }
        .button1,
        .button2,
        .button3{
        display: flex;
        position: absolute;

        height: 400px;
        width: 400px;
        border-radius: 20px; 
        border: none;
        margin-top: 340px;
        
        text-align: center;
        text-decoration: none;
        display: inline-block;

        font-size: 26px;
        font-weight: bold;
        letter-spacing: 5px;

        cursor: pointer;
        color: black;
        }


        #button1 {background-image: url(Bundle\bundle_srebro_400px.png) cover no-repeat;}
        #button2 {background-image: url(Bundle\bundle_zloto_400px.png) cover no-repeat;}
        #button3 {background-image: url(Bundle\bundle_zloto_400px.png) cover no-repeat;}

        .button1{
        background-size: cover;
        }
            .button1:hover{
            color: red; 
            }
            .button2:hover{
            color: red;
            
            }
            .button3:hover{
            color: red;
            }

.scroll-landing-container{
                position: absolute;
                width: auto;
                margin-top: 870px ;
            }
                .scroll-landing-container a{
                    text-align: center;
                    font-size: 15px;
                    color:white;
                    font-weight: bold;
                    letter-spacing: 3px;
                    transition: 0.4s;
                    -webkit-animation: sdb10 2s infinite;
                    animation: sdb10 2s infinite;
                }
                .scroll-landing-container a:hover{
                    color: black;    
                }



O co cman oO ?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 lipca 2021 przez Comandeer Guru (600,730 p.)

Widzę kilka potencjalnych problemów:

  • ścieżki relatywne mogły się zmienić (bo np. katalog z obrazkami lub arkusz CSS zostały przesunięte);
  • nazwy plików są pisane inaczej niż w kodzie (większość serwerów stoi na linuksie i dla nich obrazek.png i Obrazek.png to dwa różne obrazki);
  • używasz w ścieżkach \, co jest typowe dla WIndowsa. Powinieneś używać /, tym bardziej, że w CSS-ie \ jest znakiem ucieczki.
komentarz 18 lipca 2021 przez Kufel Nowicjusz (210 p.)

Wiem o co Tobie chodzi kolego, ale nie ma opcji, żebym zrobił literówkę w ścieżce.

Korzystam z program Visual Code, wszystkie zdjęcia są widoczne w folderze strony oraz dodatkowo korzystam z opcji copy relative path żeby się nie walnąć.

1
komentarz 18 lipca 2021 przez Comandeer Guru (600,730 p.)

Wciąż masz w ścieżkach \ zamiast poprawnego /.

1
komentarz 18 lipca 2021 przez Kufel Nowicjusz (210 p.)
Koledzy dzięki wielki faktycznie zmiana \ na / pomogła.

wcześniej wpisywałem je ręcznie i wszystko śmigało. Poszedłem na łatwiznę pozmieniałem rozdzielczości i nazwy plikó i mi się nie chciało przepisywać. Skorzystałem z tej opcji relative path i weystarczy cośtakiego... lol wiele jeszcze się muszę nauczyć.

Dzięki za wasz czas ! jesteście wielcy.
0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2021 przez VBService Ekspert (252,660 p.)
edycja 18 lipca 2021 przez VBService

Może tu jest problem, ścieżki względne są parsowane w zależności gdzie leży plik css z danymi url(...) względem folderu z obrazkami.

 

Przykład

<!doctype html>
<html>
  <head>
    <link rel="stylesheet" href="style/style.css">
  </head>
  <body>
    <img src="img/img1.png">
    <div class="img1"></div>
    <div class="img2">Nie ma obrazka w tle</div>
  </body>
</html>
div {
  border: 1px solid red;
}

.img1 {
  width: 300px;
  height: 150px;

  /*
     wyjście z folderu style o 1 folder w górę .. (dwie kropki)
     wejście do folderu img
  */
  background-image: url(../img/img1.png);
}
.img2 {
  width: 300px;
  height: 150px;

  /*
     ten obrazek się nie załaduje, ponieważ folder style
     nie zawiera folderu img
  */
  background-image: url(img/img1.png);
}

.img1::after, 
.img2::after {
  content: 'class="' attr(class) '"';
  font: 900 2.5em monospace;
  color: red;
  position: relative;
  width: 100%;
  height: 100%;
  display: flex;
  justify-content: center;
}

 

 

 

częstym rozwiązaniem, gdy strona znajduje się już na serwerze jest podawanie całych ścieżek w przypadku np. ładowania obrazków.

background-image: url(https://moja.strona.pl/img/img1.png)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 141 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2017 w C i C++ przez Blue Obywatel (1,180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 152 wizyt

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,481 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...