• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przerobienie danych z notatnika do EXCEL / PDF

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
479 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2021 w Inne języki przez zielony123 Nowicjusz (140 p.)

Witam,

Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, może tutaj będzie ktoś w stanie mi pomóc. Potrzebuje ogarnąć samemu jakiś program, ewentualnie na podstawie excela, tylko tak zeby robiło się to automatycznie. Już piszę w czym rzecz. Mam dane w notatniku, które chciałbym przerobić do excela, a najlepiej do PDF.

Tak to wygląda w notatniku:

Kolumna numer 1: cyferki

Kolumna numer 2: data + godzina: 2020/04/12 14:50

Kolumna numer 3: nazwa

Kolumna numer 4: adres

itd

Chciałbym aby po przekonwertowaniu tego z notatnika, każdy wiersz generował się w excelu lub od razu do PDF do następującej postaci:

 

Nie chce zeby ktoś za mnie to zrobił, tylko chciałbym aby ktoś mnie naprowadził na sposób w jaki mogę tego dokonać.

Dziękuje.

komentarz 18 lipca 2021 przez VBService Ekspert (251,250 p.)
edycja 18 lipca 2021 przez VBService

Jesteś pewien, że pierwsza i druga kolumna zawiera

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Jest do tego gotowe rozwiązanie, za pomocą importowania tego pliku,
https://knowledgebase.constantcontact.com/tutorials/KnowledgeBase/6269-convert-a-text-file-to-an-excel-file?lang=en_US

w raz z cała instrukcją krok po kroku jak to zrobić.
DO pdf nie bardzo wiem czy jest takie narzędzie, tzn można zrobić txt - xls i z xls jest fajne rozwiązanie żeby to zrobić automatycznie do PDF.

Tutaj się rozchodzi o to, żebyś prawidłowo miał sformatowany plik txt i odpowiednie wpisany. Tabulacje, spacje mają znaczenie przy generowaniu tego do Excela
0 głosów
odpowiedź 19 lipca 2021 przez VBService Ekspert (251,250 p.)
edycja 19 lipca 2021 przez VBService

Udało Mi się zrobić taki "konwerter" w html-u i js-ie.  wink

Chwila szukania po necie i znalazłem: html2pdf.js [ 1 ]  [ 2 ].

Do tego: FileReader() - how do I get the file content from a form?

Kosmetyka: How to customize <input type=“file”>?

ponieważ jak sam napisałeś

dlatego tylko "zrzuty" ekranu, że to działa.  wink

do testów taki plik

data.txt

HP16401    202004121450A08BYM    02NAZWA1    ADRES    MIASTO    KOD    202006130800	202006150400
HP16502    20200412145225262H    01NAZWA2    ADRES    MIASTO    KOD    202006131730	202006150405
HP16401    202004121450A08BYM    02NAZWA1    ADRES    MIASTO    KOD    202006130800	202006150400
HP16502    20200412145225262H    01NAZWA2    ADRES    MIASTO    KOD    202006131730	202006150405
HP16401    202004121450A08BYM    02NAZWA1    ADRES    MIASTO    KOD    202006130800	202006150400
HP16502    20200412145225262H    01NAZWA2    ADRES    MIASTO    KOD    202006131730	202006150405
HP16401    202004121450A08BYM    02NAZWA1    ADRES    MIASTO    KOD    202006130800	202006150400
HP16502    20200412145225262H    01NAZWA2    ADRES    MIASTO    KOD    202006131730	202006150405

 

utworzony plik pdf pojawia się po chwili w kolejnej zakładce (w przeglądarce lokalnie bez wysyłania i pobierania "czegokolwiek" z neta).  wink

 

komentarz 19 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
tak tylko tu chodzi o to, że kolega :D ma plik... a nie że ma formularz gdzie wczytuje plik ..., podejrzewam tylko że kolega nie szukał rozwiązania programistycznego. Ale fajna sprawa bo ja sobie poczytałem ten sposób rozwiązania ;]

Bo generalnie programistycznie byłoby to trywialne, gdyż... wszedzie jest masa tutoriali do innych języków, jak wczytać plik i go konwertowac
komentarz 19 lipca 2021 przez VBService Ekspert (251,250 p.)
edycja 19 lipca 2021 przez VBService

Pobiera się plik tekstowy lokalnie, czyli apka działa w przeglądarce (wszystko działa lokalnie).  wink

za pomocą FileReader() - how do I get the file content from a form?

 

1
komentarz 19 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
spoko, ale kolega nie chce napisać programu "który to robi"... rozumiesz? :D
Bo napisanie programu w jakimś języku który konwertuje to faktycznie 1 link w google, 1 biblioteka dla 1 formatu i mozna napisac spokojnie.

Zreszta na gicie kolega tez by zanalazł gotowy kod.
komentarz 19 lipca 2021 przez VBService Ekspert (251,250 p.)
edycja 19 lipca 2021 przez VBService

Bo już sam się pogubiłem ... surprise

@zielony123 pisze, że

no i tu by wyglądało, że szuka aplki, która by to zadanie "robiła", ale dalej pisze, że

czyli nie pisanie apki, ani wskazania konkretnego progarmu, tylko co ...?

Jakiej frazy ma użyć w wyszukiwarce?  frowncool

 

A tak na koniec to chciałem sprawdzić, czy da się cos takiego napisać w przeglądarce, bo jeszcze do "niedawna" (chyba odległe "niedawno" wink ) pobieranie plików lokalnie do przetwarzania w skrypcie było tylko domeną VBScript-u i przeglądarki IE (FileSystem Objects i np. aplki pisane w HTML Applications).

Teraz mamy Electron i mu podobne rozwiązania.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 386 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 326 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2015 w C i C++ przez kuba7528 Obywatel (1,320 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...