• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rejestracja w rejestracji - jak to ugryźć ?

0 głosów
236 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2015 w PHP przez marika Nowicjusz (190 p.)
Cześć! Mam pewien problem, muszę zrobić formularz rejestracyjny dla organizatora (użytkownik o uprawnieniach organizatora) zawodów w którym to będzie sam dodawał dane wydarzenie i podczas tego dodawania będzie określał klasy (konkurencje) na które później będą mogli zapisać się zawodnicy (użytkownicy o uprawnieniach zawodnika). Aktualnie próbuję to zdziałać na Drupalu, który owszem dostarcza moduł rejestracyjny ale użytkownik może zapisać się na wydarzenie (zawody) same w sobie, a mi potrzebne rozdzielenie tego wydarzenia na konkretne elementy i właśnie pod kątem drupala muszę stworzyć coś co będzie dawało organizatorowi tworzenia własnych formularzy rejestracyjnych (teraz robi to admin bo potrzebny jest dostęp do panelu administracyjnego). I dlatego przychodzę do Was - bo nie wiem jak to ugryźć. Czy ktoś miałby jakąś podpowiedź jak to by można było wykonać ? Nie upieram się przy drupalu, ale w serwisie mają być użytkownicy o różnych uprawnieniach, a to drupal mi zapewnia, ja z kolei nie jestem hiper mega zaawansowana jeśli chodzi o php (dotąd tworzyłam strony w html5). Nie oczekuję też gotowego rozwiązania, a jedynie (albo aż!) podpowiedzi w jakim kierunku się z tym problemem udać :) Pozdrawiam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez Ehlert Ekspert (215,010 p.)

PHP jak nic. Nigdy Drupalem się nie interesowałem, ale w PHP to będzie mały serwis. Obowiązkowe do obejrzenia są 2 filmy z kanału Pana Mirosława na temat PHP'a. Co do samego zarysu działania:

1. Logowanie/rejestracja (Zabezpieczenia: SQL-Injection, Session Hijacking)
2. Grupy użtkowników rozróżniasz poprzez zmienne sesyjne user/organ/admin
3. Do tego na bank bazy danych. Organizator tworząc nowe wydarzenie tworzy nową tabelę.
4. Uczestnicy poprzez rejestrację wprowadzają dane do tabeli.

Jest trochę roboty. Jeśli nie znasz PHP to będzie jeszcze więcej. cheeky

Pozdrawiam i powodzonka.

komentarz 27 sierpnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
3. Serio? nową tabelę dla kazdego wydarzenia? tyś chyba na głowę upadł solidnie.

@Autor, drupalem  się nie zajmowałem nigdy, ale, że jest to jako taki system CMS to na pewno ma zaimplementowany gotowy  system uprawnień- wystarczy tylko potworzyć odpowiednie grupy.

Skoro userzy mają mieć tylko dostęp do formularza rejestracyjnego na gotowe zajęcia to daj im tylko takie prawa inaczej wyjątek rzucasz.
komentarz 27 sierpnia 2015 przez marika Nowicjusz (190 p.)
chodzi o coś innego - o to że użytkownik o uprawnieniach organizatora będzie dodawał wydarzenie czyli zawody na których będą różne kategorie (powiedzmy bieg na 500, 800, 1000 m) dalej upublicznia to wydarzenie i użytkownicy mogą się zapisać np. na samo 500 lub na 500 i 800. To co do tej pory udało mi się zrobić to rejestrację ale na ogólne wydarzenie, bez podziału na klasy - a to mnie nie ratuje niestety.
komentarz 27 sierpnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie rozumiem, przeciez dokładnie to napisałem.  Organizator jest jeden, załóżmy że jest to Mirek.

Organizator tworzy wydarzenie- zawody.

User dostaje z poziom uprawnień  dostęp  nie do tworzenia wydarzeń tylko do  zapisywania się na odpowiednie wydarzenie, a potem moża porobić ewentualnie limity np tylko 2 dyscypliny na usera.

Przy rejestracji na odpowiedni poziom dodaje usera do  tej dyscypliny na jaką się zapisał.
komentarz 27 sierpnia 2015 przez marika Nowicjusz (190 p.)
to może inaczej: w tym momencie organizator może dodawać event z możliwością rejestracji  tylko na całe wydarzenie nie zaś na konkretne kategorie, a to jakie pola znajdują się w tej rejestracji narzuca admin (i dotęp do tego ma tylko użytkownik z uprawnieniami administratora nie można tego wydzielić dla innych użytkowników) i w zasadzie tutaj jest pies pogrzebany. Dlatego myślałam nad stworzeniem własnego modułu do drupala ewentualnie porzucenie go i wydzierganie czegoś swojego od początku (ta druga opcja trochę jest przerażająca dla mnie ;) ). Tak czy inaczej jest to PHP ;)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 150 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2016 w PHP przez mario Użytkownik (530 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 322 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2021 w JavaScript przez Markko Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 285 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2020 w SQL, bazy danych przez killdres Nowicjusz (120 p.)

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...