• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Plik, którego niczym się usunąć nie da i nie istnieje

Object Storage Arubacloud
+1 głos
194 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Skwar Nowicjusz (130 p.)
Cześć,
ze dwa miesiące siedzi mi plik, którego próbowałem usuwać na wszelkie dostępne sposoby (w tym te opisane na forum pod podobnymi problemami).
Jest na dysku systemowym, na pulpicie, nazywa się "nhiknemihoiicmgf.", ma normalnie ścieżkę dostępu "C:\Users\Gabriel\Desktop".

Przenoszenie go do kosza nie powoduje żadnej akcji, przez "usuń" pokazuje się "nie można odnaleźć pliku".

Wiem, że format pomoże (chociaż byłby szok jakby się pojawił ;) ).
Dysk nie ma błędów, to RAID 0 zrobiony z dwóch SSD.
Ogólnie potężna jednostka, Win10 19041

Macie pomysły nieszablonowe albo ewentualnie podstawowe - ale może ich kurcze nie spotkałem... (?)
komentarz 12 lipca 2021 przez dziablo Użytkownik (940 p.)
edycja 12 lipca 2021 przez dziablo
1. odpal cmd.exe (nacisnij guzik windows, wpisz cmd.exe, enter)

2. wpisz "cd C:\Users\Gabriel\Desktop " zeby przeniesc sie do tego katalogu

3. wpisz "dir" zeby wyswietlic wszystkie pliki w tym katalogu (wyswietli tez rozszerzenie)

4. wpisz "del nazwa_pliku_z_rozszerzeniem" zeby usunac plik

5. jak sie nie uda, to sprobuj "del /f nazwa_pliku_z_rozszerzeniem"

opcja /f: Forces deletion of read-only files.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/del

 

Nie wiem czy to pomoze, ale moze z konsoli dostaniesz jakis konkretniejszy blad.

edit: mozesz tez sprobowac: "del /f  nhiknemihoiicmgf*"

Pozdro
komentarz 12 lipca 2021 przez Skwar Nowicjusz (130 p.)

Dzięki za odpowiedź!
Próbowałem tego wówczas, ponownie to zrobiłem i 


komentarz 12 lipca 2021 przez dziablo Użytkownik (940 p.)
probowales moze "del /f  nhiknemihoiicmgf*" ?
komentarz 12 lipca 2021 przez dziablo Użytkownik (940 p.)
sprobuj tez nazwe pliku dac w " "

del /f  "nhiknemihoiicmgf."
2
komentarz 12 lipca 2021 przez Skwar Nowicjusz (130 p.)

@dziablo,

POMOGŁO! 
dodanie *   na koniec załatwiło temat :) 

czyli dla przyszłych pokoleń:  "  del /f  nhiknemihoiicmgf*  ", ponieważ plik w sumie nie miał rozszerzenia. 
Dziękuję mega Panowie! 

2
komentarz 12 lipca 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Dodam tylko, że problem polegał na tym, że kropka na końcu nazwy pliku powodowała, że ścieżka była nieprawidłowa, niezgodna z formatem NTFS. Dlatego był problem z usunięciem.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 12 lipca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
A próbowałeś przeskanować dysk (chkdsk)? Uruchom jakiegoś Live-Linuxa z płyty i wtedy spróbuj usunąć plik.
1
komentarz 12 lipca 2021 przez Skwar Nowicjusz (130 p.)
zrobiłem jak mówił Dziablo i temat jest ogarnięty :)
Dzięki!

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 192 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez PrkLe Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 137 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2016 w C i C++ przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 103 wizyt

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...