• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uruchomiona strona przez Firefoxa i po kilku godzinach występuje awaria

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
372 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2021 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Witam.

Nie wiem czy umieściłem ten temat w odpowiedniej kategorii, ale do rzeczy!

Od dłuższego czasu zauważyłem, że gdy mam uruchomioną moją stronę testową w przeglądarce Firefox, to po kilku godzinach występuje jakaś awaria przeglądarki. Polega to na tym, że nie ma mnie przy kompie kilka godzin i gdy siadam znowu przy kompie i zamierzam dalej pisać kod, to pojawia się jakiś komunikat o awarii karty Firefoxa.

Tak to wygląda:

Tu jest mój kod na CodePen:
https://codepen.io/Krzysiek_39/pen/poNLbgx

Taki sam kod mam uruchomiony poprzez Notepad++ lub Visual Studio Code. Zauważcie, że ta moja strona testowa zawiera pokaz slajdów z obrazkami o wysokiej rozdzielczości. Z jednej strony to wygląda na przeciążenie strony uruchomionej przez Firefoxa, ale z drugiej strony może być jakiś błąd w moim kodzie (chyba w JS).

Czy wiecie co jest przyczyną, że występuje ta awaria przeglądarki Firefoxa ?

Czy to jest wina Firefoxa czy raczej trzeba coś poprawić w moim kodzie (chyba w JS), aby już ta awaria nie występowała ?

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 lipca 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Ten błąd zwykle występuje, gdy karta zżera za dużo zasobów. Więc wygląda na to, że Twoja strona po kilku godzinach zaczyna wykorzystywać zbyt dużo pamięci. Może to być powiązane z wykorzystywanym przez Ciebie setIntervalem.

komentarz 11 lipca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Po raz pierwszy coś takiego widzę.

Czy mam to uruchomić poprzez Notepad++ lub Visual Studio Code ?

Czy jednak przy pomocy tej stronki zakładając tam konto ?
komentarz 11 lipca 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Ermm… To jest wbudowane w przeglądarkę.
komentarz 11 lipca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Czy muszę tam zakładać konto podając swojego maila czy obsługa tego odbywa się na innej zasadzie ?
komentarz 11 lipca 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Jakie konto? To, co Ci posłałem, to po prostu poglądowa lekcja, o jakim narzędziu wgl mówię. Ono jest wbudowane w przeglądarkę, w każdej chwili możesz z niego skorzystać.

komentarz 11 lipca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
OK, dzięki.

Później to obadam.

Zastanawiam się czy nie dać sobie z tym spokoju, bo może być z tym więcej zachodu niż to wszystko warte. Wiesz, testowanie i analizowanie tego przez kilka godzin.
+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)
no to wina jest tego, że pewnie sesje tracisz,  a działasz na local-hoście? Server odpalony jest czasowo, że jak jest ... bez reakcji to shutdown?
komentarz 11 lipca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Tu jest ten sam pokaz slajdów:
https://www.jqueryscript.net/demo/mobile-json-carousel/

Obojętne czy:

1. mam kod uruchomiony poprzez Notepad++ lub Visual Studio Code

2. mam uruchomioną stronę z tego powyższego linka ---> https://www.jqueryscript.net/demo/mobile-json-carousel/
3. mam uruchomiony kod na CodePenie ---> https://codepen.io/Krzysiek_39/pen/poNLbgx

Tak się składa, że ta awaria występuje po kilku godzinach w tych trzech powyższych punktach. Polega to na tym, że nie ma mnie przy kompie kilka godzin i gdy siadam znowu przy kompie, to pojawia się ten komunikat o awarii karty Firefoxa - w tych trzech powyższych punktach.

Podejrzewam, że gdybym uruchomił tę stronę w przeglądarce Google Chrome, to byłoby pewnie to samo. Wygląda na to, że gdzieś może być błąd w kodzie JS. Być może jest za dużo niepotrzebnego kodu. Sam już nie wiem.

Zwróćcie uwagę na to, że gdy mamy włączonego kompa nawet przez tydzień i mamy uruchomioną stronę typu facebook czy coś innego - to nie wyskakuje żaden komunikat o awarii przeglądarki.

Sami oceńcie.

+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Sprawdź w Menedżerze zadań ile zasobów pochłania FF.
+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

W przeglądarkach opartych o silnik Chromium, LewyShift + Esc uruchamia Menadżer zadań (zakładek). Spróbuj za jego pomocą monitorować prze kilka godzin stan wykorzystania zasobów.  wink

1
komentarz 11 lipca 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Do debugowania o wiele lepsza jest zakłada Memory w devtools.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 276 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 444 wizyt
–1 głos
2 odpowiedzi 1,858 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...