• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Formularz kaskadowy

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
146 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2021 w HTML i CSS przez alhenag Nowicjusz (130 p.)

Dzień dobry

Chcę stworzyć bazę danych, wprowadzić dane do tabeli "kategorie" z czterema polami za pomocą formularza "Dodaj kategorię" (to umiem - chyba
Te wartości mają być podstawą do wprowadzania właściwych danych, umieszczonych w drugiej tabeli BD za pomocą drugiego formularza.
Pierwsza tabela ma być tak jakby kategoriami dla danych w drugiej tabeli.

Chodzi mi o stworzenie formularza "kaskadowego" o czterech poziomach kategorii, których nazwy (opcje) będą pobierane z tabeli BD "kategorie"
W zależności od wyboru wartości na pierwszej liście pojawia się odpowiednia druga lista wyboru, później trzecia zależna od wyboru wartości w drugiej, jeszcze później czwarta zależna od wyboru w trzeciej.

Np.

PIERWSZY POZIOM

    <label for="kat1">Kategoria klasyfikacyjna I</label>
    <select id="kat1" name="kat1">
        <option value="0">0</option>
        <option value="1">1</option>
        <option value="2">2</option>
        <option value="3">3</option>
        <option value="4">4</option>
    </select>

DRUGI POZIOM
Po wybraniu np. opcji "0" pojawia się poniżej kolejne pole wyboru:

    <label for="kat2-0">Kategoria klasyfikacyjna II</label>
    <select id="kat2-0" name="kat2-0">
        <option value="00">00</option>
        <option value="01">01</option>
        <option value="02">02</option>
        <option value="03">03</option>
        <option value="04">04</option>
    </select>

natomiast po wybraniu opcji "1" pojawia się poniżej inne, odpowiednie pole wyboru:

    <label for="kat2-1">Kategoria klasyfikacyjna II</label>
    <select id="kat2-1" name="kat2-1">
        <option value="10">10</option>
        <option value="11">11</option>
        <option value="12">12</option>
        <option value="13">13</option>
    </select>

Podobnie dla opcji "2", "3" i "4".

TRZECI POZIOM
Po wybraniu np. opcji "00" pojawia się poniżej trzecie pole wyboru:

    <label for="kat3-0">Kategoria klasyfikacyjna III</label>
    <select id="kat3-0" name="kat3-0">
        <option value="000">000</option>
        <option value="001">001</option>
        <option value="002">002</option>
        <option value="003">003</option>
    </select>

CZWARTY POZIOM
Po wybraniu np. opcji "000" pojawia się poniżej czwarte pole wyboru:

    <label for="kat4-0">Kategoria klasyfikacyjna III</label>
    <select id="kat4-0" name="kat4-0">
        <option value="0000">0000</option>
        <option value="0001">0001</option>
        <option value="0002">0002</option>
        <option value="0003">0003</option>
        <option value="0004">0004</option>
        <option value="0005">0005</option>
        <option value="0006">0006</option>
    </select>


Mniej więcej ma to wyglądać tak, jak w formularzach, gdzie podaje się np. miejsce zamieszkania, a poziomami są nazwy województw, powiatów, gmin i miejscowości.
Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam, o co mi chodzi oraz że zechce się Ktoś pochylić na problemem.
Pozdrawiam serdecznie

komentarz 10 lipca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Sprecyzuj: czego oczekujesz od forumowiczów?

Jaka jest twoja znajomość obsługi serwera baz danych i języka SQL? Jaka jest twoja znajomość języka PHP (tak będzie najłatwiej "dobrać" się do danych z bazy)? Potrzebne ci będą również znajomość języka JavaScript i technologii AJAX (choć niekoniecznie, ale ułatwi to pracę).
komentarz 10 lipca 2021 przez alhenag Nowicjusz (130 p.)
No cóż... Nie jestem informatykiem, wszystkiego z tego zakresu tak naprawdę nauczyłam się sama. Mam "jakieś" pojęcie o HTML, PHP, JS i SQL, od dawna korzystam z sukcesem z gotowych wzorów, skryptów i podpowiedzi, modyfikując je do własnych potrzeb. Niemniej jestem w pełni świadoma braków w wiedzy i umiejętnościach.

Nie oczekuję całkowitego "gotowca", a jedynie podpowiedzi, jak na stronie wywołać warunek, żeby po wybraniu konkretnej opcji w formularzu pojawiła się określona kolejna lista rozwijana.

Jeśli to za dużo, to przepraszam, nie chcę nikomu sprawiać kłopotu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź oraz poświęcony czas. Pozdrawiam :)
1
komentarz 10 lipca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Nie przepraszaj, teraz wiemy czego oczekujesz.

Ja widziałby to tak:

1. Tworzysz formularz 1 z listą wyboru - normalnie w HTML-u.

2. Po wybraniu opcji w tle przy pomocy JavaScript i AJAX-a wysyłasz żądanie do skryptu PHP, który pobiera potrzebne dane z bazy i odsyła do skryptu JS.

3. Skrypt JS generuje nową listę wyboru (nowy formularz) na podstawie otrzymanych danych (via AJAX).

4. Wybierasz z z nowej listy i powtarzają się punkty 2 i 3.
komentarz 10 lipca 2021 przez alhenag Nowicjusz (130 p.)
Dziękuję, jutro spróbuję skorzystać ze wskazówki :)

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 410 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2020 w HTML i CSS przez PanPrezes Obywatel (1,520 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 426 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2019 w HTML i CSS przez Hardwell Dyskutant (8,960 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...