• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komenda MySQL, łączenie wyników z dwóch tabel

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
291 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2021 w SQL, bazy danych przez Kenzy Obywatel (1,160 p.)

Posiadam dwie tabele (one mają wiecej kolumn, ale dla przykładu pokazuje tylko po dwie, tyle wystarczy do przykładu.

  • Oddane.Tytuł_oddanej_ksiazki
  • Oddane.Data_oddania_ksiazki 

 

  • Wypozyczone.Tytuł_wypozyczonej_ksiazki
  • Wypozyczone.Data_wypozyczenia_ksiazki

Czego potrzebuję? Chciałbym wyświetlić ogólną listę 'ruchu w bibliotece', wyślę przykład: 

26.04.2021 ODDANA Harry Potter I Więzień Azkabanu 

21.05.2021 WYPOŻYCZONA Piotruś Pan 

11.06.2021 WYPOŻYCZONA Kubuś Puchatek

15.06.2021 ODDANA Ania Z Zielonego Wzgórza

Czyli chciałbym, aby wyświetlała się: Data, Wypożyczona/Oddana, Tytuł - Posortowane po dacie. Proszę o pomoc z komendą :) 

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 8 lipca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Poszukaj informacji o klauzuli JOIN.
+2 głosów
odpowiedź 8 lipca 2021 przez Bartek2210 Obywatel (1,310 p.)

Nie wiem jakie masz pozostałe kolumny, ale raczej nie są potrzebne ci 2 tabele. Zrób sobie jedną do której dodasz kolumnę status czy coś w tym stylu i tam będzie wpisywane oddana lub wypożyczona.

Wtedy wystarczy ci zapytanie:

SELECT tytul, data, status FROM nazwa_tabeli ORDER BY data

i będzie to lepsze rozwiązanie niż robienie 2 tabel w których są praktycznie te same kolumny. Jeżeli koniecznie chcesz 2 tabele to użyj UNION.

SELECT * FROM(
   SELECT tytul, data, 'Oddana' AS status FROM oddane
   UNION ALL
   SELECT tytul, data, 'Wypożyczona' AS status FROM wypozyczone
) AS a
ORDER BY data

 

komentarz 8 lipca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Czy aby modyfikator ALL nie spowoduje powstania duplikatów?
1
komentarz 8 lipca 2021 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)
Jedna książka może być wypożyczana i zwracana przez inne osoby wielokrotnie. Oddzielna tabela do tego jest ok.
komentarz 8 lipca 2021 przez Kenzy Obywatel (1,160 p.)

@Bartek2210, Wielkie dzięki za odpowiedź. Faktycznie, jedna tabela wydawała się być lepszym rozwiązaniem, zrobiłem w ten sposób i wszystko działa jak należy ;)  

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 896 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 261 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 154 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2019 w HTML i CSS przez radek311 Nowicjusz (120 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...