• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy ucząc się w szkole w czasie wakacji mam szanse na przyjęcie do firmy?

Cloud VPS
0 głosów
1,197 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez daniel500013 Użytkownik (850 p.)

Witam.

Jak napisałem powyżej jeszcze uczę się w szkole.

Mam już ukończone 18 lat a od niedawna już są wakacje.

Więc postanowiłem, że skoro już od jakiegoś czasu siedzę w tworzeniu stron

to może spróbuje wykorzystać moje umiejętności w celach zarobkowych.

i czy wysyłając cv do firmy miałbym jakieś szanse na to, że mnie przyjmą np. z umową o dzieło ?

Offtopic: 

Jeżeli faktycznie okazałoby się, że jest możliwe w moim przypadku dołączenie do firmy to czy według was takie umiejętności są wystarczające do znalezienia jakieś dorywczej pracy?

• ASP.NET CORE MVC
  • ANGULAR
  • BOOTSTRAP
  • HTML
  • CSS
  • JS
  • JQUERY
  • Bazy MYSQL

Poniżej daje link do jednego z moich projektów:

https://youtu.be/yqPuVkH6PgQ

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
z umową o dzieło raczej nie ( bo musiałbyś wykonać coś w całości sam, a firma raczej nie kierowała by zlecenia utworzenia strony dla 1 osoby w myśl - tworzenia wszystkie UI,ZAPEZPIECZEŃ,WAERSTWY BAZY,SERWEROWEJ ETC), ale na zlecenie tak - jako wykonanie pewnej zleconej czynności
. Cięzko powiedzieć bo firmy raczej tworzą własne projekty, więc szukając kogoś na umowe o dzieło lepiej szukać już klienta, bo firma to pewnie by chciała  cały system, a jak już to woli zatrudnić pracownika co w ramach umowy robi to dla niej.
komentarz 7 lipca 2021 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)

z umową o dzieło raczej nie ( bo musiałbyś wykonać coś w całości sam

Coś na potwierdzenie? Jest inny powód dlaczego nie dostanie, prawdopodobnie, umowy o dzieło. A konkretnie kodeks pracy. 

komentarz 7 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)

Umowa o dzieło jest to umowa cywilnoprawna, która nie podlega zapisom Kodeksu pracy

więc kodeks tutaj nie ma do rzeczy za bardzo nic, może on być " autorem " i działać w myśl prawa autorskiego i dedykowanym prawom pokrewnym. 

komentarz 7 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)

Czemu nie dostanie umowy o dzieło, bo jego umowa o dzieła w myśl prawnej definicji musiałaby być rezultatem jego pracy, a firma kierująć do niego coś raczej by mu powiedziała co ma robić " za strone ", a nie masz zrobić strone i koniec. 

Umowa o dzieło również opiera się na wykonaniu, jednak już nie tyle czynności, co ściśle danego „dzieła”. Wykonawca odpowiada tylko i wyłącznie za efekt swojej pracy, oddany w ustalonym terminie.
Umowa zlecenie, jak sama nazwa wskazuje, polega na zleceniu wykonawcy danej czynności, a konkretnie jej wykonania, przy określeniu honorarium, ramach organizacyjnych i terminie  zakończenia.

komentarz 8 lipca 2021 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Poczytaj o tym, czym cechuje się umowa o pracę i dlaczego nie można jej zastąpić umową o dzieło. Wartość samych słów "umowa o dzieło" nie ma w tym przypadku nic do rzeczy. Bynajmniej nie w wartości, którą chciałem przekazać.
komentarz 8 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
nie dość, że mam siostre prawniczkę :D to sory ale ostatnio miałem egzamin z prawa internetu. Wystarczy wpisać 1 fraze, żeby zobaczyć iż nie podlega ona pod kodeks pracy
komentarz 8 lipca 2021 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)

Świetnie, ale nikt nie pytał. Przeczytaj co napisałem. 

Poczytaj o tym, czym cechuje się umowa o pracę i dlaczego nie można jej zastąpić umową o dzieło. 

Legalnie, nie dostaniesz umowy o dzieło gdy spełniasz założenia umowy o prace. Od początku pisze, że nie dostanie umowy o dzieło podczas praktyk, bo po prostu nie na tym to polega. Nie napisałem nigdzie, że umowa o dzieło podlega pod kodeks pracy. 

0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2021 przez Piotr Błaszczak Bywalec (2,890 p.)
Spróbować nie zaszkodzi, jestem w podobnym wieku i planuje zacząć od bezpłatnego stażu bo dużo prościej go znaleźć a daje perspektywy i realne doświadczenie
0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2021 przez dobrostojka Nowicjusz (170 p.)

a moze poszukaj jakichś zleceń np. na useme: https://useme.com/pl/ 

Możesz też na grupkach na fb poszukać jakichś ogłoszeń albo sam takie dać. W sumie jest sezon urlopowy to może coś na wakacje się znajdzie

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 558 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2020 w C# przez Moras Obywatel (1,620 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 840 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 3,365 wizyt

93,487 zapytań

142,420 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,903 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...