• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pip3 install kończy się "Command errored out with exit status 1"

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
342 wizyt
pytanie zadane 5 lipca 2021 w Python przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)

Próbuję zainstalować pythonową bibliotekę pynput przy pomocy pip3:

pip3 intsall pynput

Niestety kończy się to błędem:
https://pastebin.com/K2dG9usF

To samo dzieje się gdy próbuję instalować z uprawnieniami roota. 
Próbowałem już:

pip3 install -U setuptools

ale nic to nie zmiena. Jak mogę zainstalować tę bibliotekę?

2
komentarz 5 lipca 2021 przez edutomek Dyskutant (8,380 p.)

Komunikat jest wyraźny: kompilator gcc nie znalazł pliku Python.h. Zapewne brakuje w systemie pakietu python3-dev, czy podobnego.

komentarz 5 lipca 2021 przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)
Problem jest taki, że pakiet python3-dev i podobne są zainstalowane
1

No to trzeba sprawdzić, czy ten plik rzeczywiście jest w systemie plików.

Inna sprawa: wg logu, do kompilacji włączany jest katalog /usr/include/python3.9. Czy to jest wersja zainstalowana w systemie? (Bo to najnowsza wersja Pythona. Np. u mnie pod Ubuntu 18.04 LTS jest Python 3.6, a właśnie sprawdziłem, że pod Ubuntu 20.04 LTS jest Python 3.8. Więc to 3.9 wygląda mi nieco podejrzanie - albo jakaś dystrybucja z nowszym oprogramowaniem, albo jedna z możliwych przyczyn problemów.)

Plik python.h istnieje, ale w dość dziwnej lokalizacji, bo pycharmowej:  /var/lib/flatpak/app/com.jetbrains.PyCharmCommunity/x86_64/stable/ce90eded1374eb890f44be6afd961ebe2d9ca2582e92dd23a2d1a671e0a06c44/files/pycharm/plugins/pythonce/helpers/pydev/pydevd_attach_to_process/common/python.h
To może być powodem problemu, ale jak to naprawić? Co do wersji pythona to tak, zainstalowany jest w wersji 3.9, jest to całkiem świeża fedora.
1

Pierwsza sprawa: sprawdziłem u mnie. Wprawdzie Ubuntu 18.04 LTS i Python 2.7, ale jednak: w /usr/include/python2.7 jest plik Python.h. Uwaga na duże litery: Python.h (czyli taki, jakiego szuka kompilator gcc), nie python.h (w tej dziwnej lokalizacji). Więc trzeba poszukać Python.h, a nie python.h (pod Linuksem wielkość liter w nazwie pliku ma kolosalne znaczenie).

Kolejna kwestia: gdyby tego Python.h nie było w tym /usr/include/... itd., to sprawdziłbym, jakie pliki zawiera paczka ze źródłami Pythona3, a jakie powinna zawierać. Kto wie, może coś "się namieszało" w systemie i trzeba będzie reinstalować te źródła?

Z jakiegoś powodu (zapewne rozsądnego - tak jest skonfigurowany Python w systemie) kompilator szuka pliku w /usr/include/python3.9 - i tam ten plik powinien być.

Takie coś jeszcze znalazłem na SO (nie wiem, czy pomoże, ale z pewnością nie zaszkodzi):
https://stackoverflow.com/questions/21530577/fatal-error-python-h-no-such-file-or-directory

Zreinstalowałem pakiety, które były w tym artykule na SO i o dziwo pomogło. Bardzo dzięki, pakiet pynput pomyślnie się zainstalował.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 210 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2022 w Python przez xkamiz Użytkownik (500 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 484 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2022 w Python przez Hysek Obywatel (1,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 664 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2019 w Python przez nolokon Nowicjusz (120 p.)

93,115 zapytań

142,097 odpowiedzi

321,678 komentarzy

62,453 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...