• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrozumieć programowanie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
6,280 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Agentok Użytkownik (660 p.)
Witam mam problem z zrozumieniem programowania zacząłem oglądać kurs pana Mirosława Zelenta z Java Script oraz C++ niewiem co wybrać i mam problem z zrozumieniem programowania aby umieć napisać dowolny program. Wiem co to zmienna, pętle ale nie potrafie wykorzystać np kiedy użyć for albo jak zapisać coś tak a nie inaczej ;/ Jak wgl piszecie program siadacie do kompa i piszecie jak leci? Znacie wcześniej już wszystkie komendy składni? Co moglibyście polecić najpierw C z C++ czy Java Script? Interesuje mnie pisanie aplikacji internetowych i stron z fajnymi animacjami Java Script itp.

11 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

No więc tak, to jest etapowe według mnie 

  • Nauka
  • Zrozumienie
  • Praktyka
  • Doświadczenie

Moja nauka wyglądała na poczatku tak że w ogóle nic nie rozumiałem o co chodzi, w końcu mówię sobie ,,robię przerwe", po 2 tygodniach wróciłem do programowania, i wszystko nagle okazało się ogromnie łatwe, każda wiedza przyswaja się z czasem, do wszystkiego trzeba dojrzeć i wszystko muśi dojrzeć w tobie. Programowanie jak leci, w dużych firmaach programistycznych, nad projektem myśli się kilka tygodni, a może nawet i miesięcy następnie koduje jak leci jak wszystko jest rozrysowane. Jeżeli masz ułożony plan w głowie co zrobić, lub znasz plan tak np jak Snake w SFML-u, tutaj planować można w trakcie według mnie bo to malutki projekt, ja osobiście z swoją wiedzą pisałem jak leci napotykając lekkie problemy, a wiedza nie była spora.

+2 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Najważniejsze co, to żebyś robił zadania. One po pierwsze pomogą Ci wykorzystywać różne funkcje, a po drugie dadzą Ci pomysły na program. Głównie pomysł wychodzi od Ciebie. Tak jak napisałeś chcesz pisać aplikacje internetowe - od tego są języki np. Java, C#. Postaw sobie jasny cel i go realizuj. Nie ucz się bez celu, bo tylko się zamęczysz.

Spróbuj na sam początek nawet C++ - znajdź dobry kurs, np. Pana Mirosława i pisz, pisz, pisz. Odwiedzaj stronę np. www.pl.spoj.com i rób zadania - trochę na myślenie, ale wierz mi - bardzo pomagają.

Co do języków - tak jak wspomniałem, C++, a później wybierz to co sam lubisz. Ja zaczynałem z C++, ale doszedłem do wniosku, że robię to z przymusu, bo "znajomi powiedzieli żeby od tego zacząć", teraz zaczynam przygodę z Javą i jak na razie jestem mega pozytywnie nastawiony.

Wytrwałości życzę!
+2 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Hm, jak to wykorzystuję? Czy po prostu siadam i piszę? No więc to jest tak, że najpierw uczyłem się z kursu Pana Mirosława, pooglądałem cały (czasem przeplatając z językami webowymi, ale jednak mnie jakoś nie pociągają ;)) i jak miałem jakiś pomysł na zrobienie programiku w konsolce, czy nie w konsolce (pisałem też po obejrzeniu jakiegoś odcinka, jak od razu miałem pomysł), to go po prostu robiłem. Oczywiście nie są to jakieś wielkie, megaskomplikowane programy, więc po prostu siadałem, pisałem, kompilowałem, poprawiałem i znowu kompilowałem ;)

Czyli, że po zdobyciu wiedzy umiałem wykorzystać to, co wiem.

Jeśli chodzi o większe projekty, większy program (na razie mi się nie zdarzyło takiego napisać) albo większą grę (aktualnie to taką zaczynam pisać), to tak, jednak trzeba zrobić projekt, co tam będzie w tej grze (programie), jak to zrobić, gdzie co dać. To to już jest logiczne, że wtedy to trzeba zrobić porządnie.

Jeśli chcesz ,,Symfonię C++" Jerzego Grębosza (najnowsze wydanie to ,,Symfonia C++ Standard" wydanie 3b rozszerzone i poprawione), a jak ci się spodoba, to później jeszcze przeczytaj ,,Pasję C++", także Jurka G. ;)

Tylko, że ty piszesz czy najpierw C, C++, czy JavaScript.

Jeśli chodzi o "C czy C++", to ja ci polecam po prostu C++. Jest nowocześniejszy, szybszy, używa się go często do robienia gier i programów i jest w ogóle lepszy ;) Nie mówię, że C jest nieaktualny i kiepski, ale nie lepiej od razu się uczyć tego, co nowe ;)

No i kolejny dylemat, bo ty piszesz, że jednak wolisz być webmasterem, czyli że bardziej cię ciągnie do JavaScript. W C++ to ty za bardzo nie napiszesz aplikacji webowej, więc jeśli serio chcesz pisać programy internetowe, to JavaScript. I tyle. Musisz wiedzieć co chcesz bardziej, więc jak nie chcesz robić aplikacji desktopowych, to nauka C++ wydaje mi się lekkim marnowaniem czasu. Rób co chcesz, ja ci już dużo powiedziałem ;)

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru!
+1 głos
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Hmm, na początku jest bardzo cięzko jak w każdej dziedzinie, jednak musisz wskoczyć na odpowiednie "myślenie", moim zdaniem kluczem, są własne projekty, jak nie będzie wychodziło to je poprawiasz.
Masz doskonale wyłożoną teorię przez Pana Mirosława, dlatego po każdym odcinku najlepiej wykonać 2-3 własne projekty dla lepszego zrozumienia :D Musisz skumać o co tak naprawdę w tym chodzi bo na początku każdy ma jakiś punkt widzenia na daną tematykę, tak jak mówię, do głębszego zrozumienia posłużą Ci własne ćw na podstawie odcinków, jeżeli coś nie wyjdzie zawsze możesz zajrzeć na to forum, chętnie pomogę :)
+1 głos
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Przeczytaj Symfonię C++ Grębosza. On używa często śmiesznych programów inspirowanych codziennym życiem i używa wiele porównań oraz przydatnych analogii.

if(paliwo > 100)
{
     std::cout << "Lecimy!\n";
     Plane.fly("100m", 220.4);
}
else if(paliwo < 100 && paliwo != 0)
{
    std::cout << "Za mało paliwa!\n";
    Plane.engine.off();
}
else
{
     std::cout << "Bak jest pusty!\n";
}

 

komentarz 30 listopada 2017 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Witaj! Wiem, że to stary post, ale wiem też, że ty dalej na tym forum trwasz. Możesz mi napisać co to jest za... Nwm funkcja zmiennej?

Plane.engine.off();

Spotykałem się też z tym w javie (System.out.println();) ale nie wiem co to jest? To wygląda jak nwm... Funkcja zmiennej? O co z tym chodzi?
komentarz 30 listopada 2017 przez SebekChlebek Stary wyjadacz (11,290 p.)
To jest metoda.
komentarz 30 listopada 2017 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

Tyle, że jest to metoda to wiem... Ale chodzi o to:   Plane.engine.off();

komentarz 30 listopada 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

To jest publiczny obiekt. Ma on metodę off. smiley

komentarz 30 listopada 2017 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
W sensie, że jak?

Jest klasa plane

ma ona coś tam o nazwie engine

 

i w tym czymś jest metoda off...
komentarz 30 listopada 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Dokładnie. Projektowo nie jest to poprawne rozwiązanie, ale tak to działa.
komentarz 30 listopada 2017 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
a czym jest to coś?
+1 głos
odpowiedź 27 sierpnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)

Z tego, co piszesz nie potrafisz jeszcze po prostu myśleć jak programista, nie martw się, to przyjdzie z czasem o ile będziesz ćwiczył.

c || c++ || JS  nie będę się wypowiadał, bo z JS co najwyżej patrzyłem na czyjś kod, ale na pewno nie c, c++ to tak naprawdę dość ZNACZNIE rozszerzony c, co za tym idzie zrobisz w nim to samo + kilka... dziesiąt(?) rzeczy + niektóre znacznie prościej.

Co do pisania... w moim przypadku najgorzej jest z pomysłem na program, a jak już mam to najpierw się zastanawiam jak ma on wyglądać i od czego zacząć, nie zawsze mam kompa pod ręką, więc wtedy jest troszkę ,,bonusowego'' myślenia, najczęściej jak wracam ze szkoły, potem... tak, siadam i zapisuję, co wymyśliłem, przy prostszych programach nawet całkowicie pomijam przemyślenia, z kolei trudniejsze sprawiają często problemy, które zajmują z tydzień, a wtedy jeśli jest to błąd to trzeba ślęczeć nad kodem, sprawdzać wartości zmiennych w danych momentach, analizować i jeszcze raz, aż znajdziesz error, a jeśli problemem jest zrobienie czegoś, np. (z życia wzięte) policzenie metodą Newtona nowej wypadkowej dla obiektu w dwuwymiarowym układzie kartezjańskim o danej pozycji i danej prędkości zapisanej jako punkt w którym znajdzie się w następnej iteracji znając oprócz tego tylko przyspieszenie grawitacyjne i położenie obiektu przyciągającego. Zajęło mi to... 2 tygodnie? sporo geometrii, w tym trygonometrii której nie przerabiałem, więc musiałem się taty poradzić ;)

A jeśli chodzi o komendy, to albo na pamięć, albo znam działanie i wiem, gdzie taka komenda jest zapisana, np. zakładanie hotkeya w builderze zawszę kopiuję z komentarza pod pewnym filmem na YT.

P.S. Sorry, że tak się rozgadałem ;)

komentarz 27 sierpnia 2015 przez KamilloPL Gaduła (3,470 p.)
ja też zacząłem od 2tygodni siedzieć z bazami danych i php z PDO i jak narazie nie wiem co z czym dlaczego pewne sprawy się tak dzieją a nie inaczej i mam wiele problemów na ogół z prostymi rzeczami - ale nie poddaje się bo wiem że z czasem samo to przyjdzie :)
0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
Mam identycznie lecz z PHP.Ja w zrozumieniu pomagam sobie tym że gdy wiem co chcem napisac to siadam sobie szukam podobnych skryptów przegladam a po zrozumieniu pisze swój.
0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Polecam kurs C++ Mirosława Zelenta, bo jest to swego rodzaju kurs programowania, a nie tylko samego języka. Nauczysz się z niego dobrego podejścia, jeśli go solidnie przepracujesz.
0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)

To normalne.

Ucz się dalej, powtarzaj, wykonuj ćwiczenia.

Na pewno zobaczysz pewien schemat.

Jak wgl piszecie program siadacie do kompa i piszecie jak leci?

Ja najpierw planuję aby kod wyglął jak najczytelniej i jak najoptymalniej. 

0 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2015 przez maciek061 Gaduła (4,490 p.)
edycja 27 sierpnia 2015 przez Arkadiusz Waluk

Ja mam podobnie. Warto mieć przed sobą jakąś instrukcję, zestawienie funkcji, typów zmiennych, rodzajów pętli itp., bo nie zawsze wszystko jest w głowie :) Pozdrawiam.laugh

0 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)

Ja np.: Jak chcę zrobić jakis program i mam na niego pomysł, to siadam do komputera i realizuję ten pomysł. Na początku jednak miałem podobne dylematy, jak ty. Nie poddawaj się jednak i próbuj swoich sił. Obejrzyj cały kurs p. Mirosława Zelenta na temat C++. Jest to najlepszy język programowania na rozpoczęcie nauki programowania, Nawet jeśli interesuje Cię pisanie aplikacji internetowych i stron z fajnymi animacjami, naucz się najpierw C++. Do zrobienia jakiejkolwiek bardziej rozbudowanej i rozwiniętej strony potrzebna jest znajomość takich języków jak:

  • HTML (pisze się w nim strukturę strony)
  • CSS (w tym języku stylizuje się stronę)
  • JavaScript (służy do wykonania dodatkowych funkcjonalności na stronie, np.: slidery, timery itp...)
  • PHP + MySQL (PHP jest odpowiedzialny za logikę strony WWW. MySQL to język stosowany do pisania zapytań do baz danych)

Jeśli poznasz C++ to potem łatwiej będzie Ci "przejść" na inny język programowania, np.: na JavaScript i PHP.

Pamiętaj, że nikt nie nauczyl się programowania w dwie godziny. Aby nauczyć się programowania, należy nie tylko oglądać kursy, ale też stosować poznaną wiedzę w praktyce. Im więcej programów napiszesz z użyciem np.: pętli, to zaczniesz rozumieć kiedy i jaki rodzaj pętli stosować. Pamiętaj też, że twoja nauka ma przebiegać harmonijnie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej nauce programowania.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,794 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2018 w Java przez Tytanohinoid Początkujący (370 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 420 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2020 w Java przez Jedwab Użytkownik (550 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,780 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2016 w C i C++ przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...