• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python >>>> Dlaczego ten kod nie działa !??

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
554 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2021 w Python przez niezalogowany
import smtplib

sender = 'adresnadawcy@domena.com'
receivers = ['adresodbiorcy@domena.com']

message = """From: From Nadawca <adresnadawcy@domena.com>
To: To Odbiorca <adresodbiorcy@domena.com
Subject: Tytul e-maila

Tresc e-maila
"""

try:
    mail = smtplib.SMTP('localhost')
    mail.sendmail(sender, receivers, message)
    print "E-mail wyslany!"
except SMTPException:
    print "Error: Nie udalo sie wyslac e-maila!"

laugh

komentarz 2 lipca 2021 przez niezalogowany

thx wink

komentarz 2 lipca 2021 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
Ale trzeba w takim wypadku mieć SMTP server na swoim komputerze + można się spodziewać, że spora część maili wyląduje u kogoś w zakładce SPAM.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 lipca 2021 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
Napisany w pythonie 2, nie 3.  Poza tym on nie ma szans działać z "localhost" :) Znajdź lepszy przykład :) Jest tego mnóstwo w sieci.

Spróbuj:

https://jingwen-z.github.io/how-to-send-emails-with-python/
How to send E-mails with Python? - Jingwen Zheng

https://realpython.com/python-send-email/
Sending Emails With Python – Real Python

https://www.tutorialspoint.com/python/python_sending_email.htm
Python - Sending Email using SMTP - Tutorialspoint
komentarz 1 lipca 2021 przez niezalogowany

a to nieprawda jest .laugh ma szanse i działa...

Oczywiście wymaga korekt i dodatkowej treści wink

komentarz 1 lipca 2021 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
Po poprawieniu wszystkich błędów, każdy program działa jak należy :)
komentarz 1 lipca 2021 przez niezalogowany

no racje masz smiley akurat  w tym stwierdzeniu .

komentarz 2 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

@reaktywny, haha, powiedziałbym że działą "ale czy jak należy"? :D to zależy. 
W myśl tego co się mówi "nie ważne jak, ale działa" 

komentarz 2 lipca 2021 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
Pisząc działa jak należy, chodzi mi że działa bezbłędnie :)
komentarz 2 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
ale to, że coś działa nie oznacza - że spełnia swoją funkcjonalność w pełni, bo może byc zależne od "Efektów środowiskowych" :) dlatego tak to poddałem :D analizie napisałeś kod bez błedów, a to że program działa bez błędów nie implikuje działania jak należy
komentarz 2 lipca 2021 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
Zależy jeszcze co się rozumie przez "jak należy" ;) :)  Ale OK, masz rację.
komentarz 2 lipca 2021 przez niezalogowany

połowa rozwiązania tego zadania jest w jednym z Twoich linków smiley

komentarz 2 lipca 2021 przez niezalogowany

ostatnio słychać było trochę narzekania że nie ma wielu pytań, zadań z pythona na forum.

Więc natknąłem się na to właśnie zadanie przy okazji zlecenia.... i poczekajmy na miłośników pythona może się któryś zjawi smiley i rozwiąże zagwozdkę ??? 

0 głosów
odpowiedź 3 lipca 2021 przez niezalogowany

Rozwiązanie:

1) Local SMTP Server

python -m smtpd -c DebuggingServer -n localhost:1025

2) Python: poprawny kod

import smtplib
from smtplib import SMTPException

sender = 'adresnadawcy@domena.com'
receivers = ['adresodbiorcy@domena.com']

message = """From: From Nadawca <adresnadawcy@domena.com>
To: To Odbiorca <adresodbiorcy@domena.com>
Subject: Tytul e-maila

Wiadomosc testowa. 007 zglos sie. 
"""
try:
    mail = smtplib.SMTP('localhost', 1025)
    mail.sendmail(sender, receivers, message)
    print("Operacja zakonczona sukcesem, e-mail wyslany")
except SMTPException:
    print("Error: Nie udalo sie wyslac e-maila!")

Pozdrawiam smiley

Podobne pytania

+3 głosów
1 odpowiedź 279 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2016 w Sprawy forum przez Javowiec Pasjonat (21,560 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 131 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2020 w C i C++ przez Nabuchadonozor Gaduła (3,120 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...