• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Css napis neon

Object Storage Arubacloud
+1 głos
294 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2021 w HTML i CSS przez Kalindoreks Użytkownik (620 p.)

Witam proszę was o pomoc. Miałem pomysł aby stworzyć sobie taki właśnie neonowy napis pt "Spectacular", ale natknąłem na pewien problem. Chciałbym aby po najechaniu na części wyrazy "pe" i "cula" pojawiał się na nim text-shadow. Teoretycznie już to zrobiłem, ale chciałem aby po najechaniu na jeden drugi podświetlał się także. Pozdrawiam

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
    <title>Document</title>
</head>
<body>

    <span class="chosen_f">S</span><span  class="chosen_s">pe</span><span class="chosen_f">cta</span><span class="chosen_s">cula</span><span class="chosen_f">r</span>

</body>
</html>
body
{
    margin: 0;
    padding: 0;
    display: flex;
    justify-content: center;
    align-items: center;
    min-height: 100vh;
    background-color: #031321;
    font-family: poppins;
    font-weight: 400;
    font-size: 500%;
}
span
{
    color: white;
    transition: 0.5s;
}
.chosen_f
{
    color: white;
}
.chosen_s
{
color: #15f4ee;
}
.chosen_f:hover
{
    text-shadow: 3px 2px 10px #15f4ee;
}
.chosen_s:hover
{
    text-shadow: 3px 2px 10px white;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 czerwca 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Możesz użyć selektora listy lub pseudo klasy :where(), aby zaznaczyć dwa elementy w stanie :hover i podświetlić oba.

+1 głos
odpowiedź 23 czerwca 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

Propozycja z zastosowaniem js-a  smiley

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
  <head>
    <meta charset="UTF-8">
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
    <title>Document</title>
  </head>
  <body>

    <div class="chosen_container">
      <span class="chosen_f">S</span><span class="chosen_s">pe</span><span class="chosen_f">cta</span><span class="chosen_s">cula</span><span class="chosen_f">r</span>      
    </div>

  </body>
</html>
body
{
  margin: 0;
  padding: 0;
  display: flex;
  justify-content: center;
  align-items: center;
  min-height: 100vh;
  background-color: #031321;
  font-family: poppins;
  font-weight: 400;
  font-size: 500%;
}
.chosen_container span {
  padding: 0;
  margin: 0;
  transition: 0.5s;
}
.chosen_container {
  --text-shadow-s: none;
  --text-shadow-f: none;
}
.chosen_f
{
  color: white;
  text-shadow: var(--text-shadow-f);
}
.chosen_f_hover
{
  --text-shadow-f: 3px 2px 10px #15f4ee;
}
.chosen_s
{
  color: #15f4ee;
  text-shadow: var(--text-shadow-s);
}
.chosen_s_hover
{
  --text-shadow-s: 3px 2px 10px white;
}
document.addEventListener('DOMContentLoaded', () => {
  const chosen_span = document.querySelectorAll('.chosen_container span');

  chosen_span.forEach((span) => {
    ['mouseover', 'mouseout'].forEach((event) => {
      span.addEventListener(event, ({target}) => {
        const hover_css = target.classList[0];
        [...document.querySelectorAll(`.chosen_container .${hover_css}`)].forEach((item) => {
          item.classList.toggle(`${hover_css}_hover`);
        })
      })
    })    
  })
})

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 302 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2018 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 578 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 192 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...