• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Dopiero po najechaniu kursorem na obrazek - mają pojawiać się strzałki

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
428 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2021 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
zamknięte 11 lipca 2021 przez Krzysiek_34
Witam.

Mam przesuwające się automatycznie obrazki jako pokaz slajdów.

Tu jest mój kod na CodePen:
https://codepen.io/Krzysiek_39/pen/poNLbgx

Chciałbym, aby dopiero po najechaniu kursorem na obrazek (jako "cursor: default") - pojawiła się strzałka po lewej i po prawej stronie. Gdy domyślny kursor jest po za obrazkiem, to te dwie strzałki mają być niewidoczne.

Tu jest idealny przykład jak to ma wyglądać:
https://www.jqueryscript.net/demo/Responsive-Infinite-jQuery-Carousel-Slider-Plugin-LoopSlider/

Czy wiecie jak to zrobić ?

Będę bardzo wdzięczny za skuteczną pomoc.
komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 czerwca 2021 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)

Strzałki mogą się pokazywać tylko wtedy kiedy kursor jest na obrazku - miej to na uwadze. Możesz tu wykorzystać :hover, aby zmieniać widoczność owych strzałek. 

+1 głos
odpowiedź 22 czerwca 2021 przez niezalogowany

Wejdź w devtools na stronie którą dałeś za przykład wybierz strzałką element który cię interesuje i zobaczysz technikę , właściwości jakiej użył webdeveloper...

W tym akurat przykładzie była to właściwość =>  fiil: transparent;

która po najechaniu :hover zmienia  się na fill: #fff;

Tutaj masz opis i fajne przykłady:

https://css-tricks.com/almanac/properties/f/fill/

Mając tę wiedzę możesz zastosować ją w swoim kodzie wink

Powodzenia smileyyes

komentarz 22 czerwca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Później obadam na tamtej przykładowej stronie właściwość => fill: transparent; oraz zmianę na fill: #fff; po najechaniu :hover

komentarz 22 czerwca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

@niezalogowany,

Z tym fill: transparent; nie mam pojęcia jak to zrobić, aby zadziałało.

Jedynie przy pomocy właściwości opacity zrobiłem to w taki sposób, że prawie działa jak należy.

Pomożesz?

komentarz 22 czerwca 2021 przez niezalogowany

fill działa w konkretnych przypadkach =>

https://css-tricks.com/almanac/properties/f/fill/

jeśli w Twoim kontekście  działa opacity  to nie widzę problemu wink Najważniejsze aby dotrzeć do celu ,dróg jest wiele jak i możliwości ...laugh

komentarz 22 czerwca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Tu jest poprawiony kod na CodePen:
https://codepen.io/Krzysiek_39/pen/poNLbgx

Dodałem do CSS:

.slider_btn
{
    opacity: 0;
}

.slider:hover + .slider_objects .slider_btn
{
    opacity: 1;
}

.slider_btn:hover
{
    color: navy;
    opacity: 1;
}

Zauważ, że:

1. pojawiają się strzałki kiedy kursor jest na obrazku (jako "cursor: default")

2. gdy najadę kursorem na lewą strzałkę (jako "cursor: pointer"), to zmienia się kolor tej strzałki na granatowy (jako color: navy) oraz gdy najadę kursorem na prawą strzałkę (jako "cursor: pointer"), to zmienia się kolor tej strzałki na granatowy (jako color: navy)

3. gdy najadę kursorem na lewą strzałkę (kolor granatowy), to NIESTETY znika prawa strzałka oraz gdy najadę kursorem na prawą strzałkę (kolor granatowy), to NIESTETY znika lewa strzałka

Zatem punkt nr 3 nie działa prawidłowo

Czy wiesz jak zrobić, aby po najechaniu kursorem na lewą strzałkę - nie znikała prawa strzałka oraz po najechaniu kursorem na prawą strzałkę - nie znikała lewa strzałka ?

komentarz 22 czerwca 2021 przez niezalogowany

wrzuć cały kod.wink aa juz mam oczy zmęczone laugh przepraszam

komentarz 23 czerwca 2021 przez niezalogowany
.slider_btn:hover
{
   z-index: -1;
    opacity: 1;
}

Dodaj z-index negatywny strzałka przestanie znikać ale koloru nie będzie laugh

komentarz 23 czerwca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Właściwość z-index o ujemnej wartości jeszcze bardziej pogorszyła działanie tego efektu.

Czy potrafiłbyś to zrobić na podstawie właściwości fill: transparent ?

komentarz 23 czerwca 2021 przez niezalogowany
edycja 23 czerwca 2021

Przykro mi  z tego powodu.  Myślę że spokojnie tak smiley Ale to Twoje wyzwanie więc nie odbiorę Ci tej przyjemności...podpowiem Ci tylko (jak już podopowiadałem wcześniej że  fill działa w określonym kontekście)  Wszystko jest wytłuszczone w linku który Ci wysłałem. dodam jeszcze jeden =>

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/SVG/Attribute/fill

komentarz 26 czerwca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Teraz jest prawie idealnie.

Spójrz na mój poprawiony kod:
https://codepen.io/Krzysiek_39/pen/poNLbgx

Wykasowałem w CSS:

.prev_btn:before, .next_btn:before
{
    transform: translate(-27.5%, -20%);
}

Dzięki usunięciu transform: translate(-27.5%, -20%); te okrągłe kółka (lewy i prawy) są wyrównane - od lewej i prawej strony. Niestety dwie strzałki nie znajdują się w środku okrągłęgo kółka.

Jak zrobić, aby dwie strzałki były idealnie w środku okrągłego kółka (po lewej i po prawej) ?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 303 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 355 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 248 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2017 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...