• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Serialize tablicy z JS nie działa poprawnie, tablica staje się wartością string w nowej tablicy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
143 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2021 w PHP przez Renzov Obywatel (1,220 p.)

Hej

Mam problem z serializacją danych. Napisałem kod JS dzięki któremu można dodawać tagi. Działa to na takie zasadzie, że jest tablica tags do której są dodawane tagi. Tutaj wszystko działa prawidłowo. Problem pojawia się w momencie próby zapisuje tablicy do bazy danych poprzez PHP.

Do zapisania tablicy używam Serialize(), ale problem jest taki, że tablica jest zapisana jako jedna wartość string.

1. Utworzenie tablicy w JS
 

tags = ['samochod', 'motoryzacja', 'polska']

2. Uzywam funkcjo serialize PHP, w rezultacie otrzymuje to:

a:1:{i:0;s:27:"samochod,motoryzacja,polska";}

Co już jest błędne. NIe mam pojęcia jak to zrobić. Próbowałem JSON.stringify, dodać cast JSONArray ale nici.

Czy ktoś może wiem jak temu zaradzić?

1
komentarz 20 czerwca 2021 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Musisz pokazać więcej kodu - jaki Serialize, jak ogólnie wygląda kod po stronie JSa, jak po stronie PHP - bez tego raczej nikt Ci nic konkretnego nie powie.
komentarz 20 czerwca 2021 przez Renzov Obywatel (1,220 p.)

Udało mi się rozwiązać problem (Od razu podam w rozwiązaniu cały kod). Nie jestem pewien, czy to na 100% dobre rozwiązanie, ale działa.

1. Elementy są dodawane do tabeli w JavaScripcie

2. Tabela przed wysłanie do backendu przechodzi przez funkcje JSON Stringify

3. Wartość przesłana do backendu przechodzi przez json_decode a następnie przez serializację

    public function setContentAttribute($value)
    {
        $value = json_decode($value);
        $this->attributes['content'] = serialize($value);
    }

 

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 462 wizyt
pytanie zadane 2 września 2017 w PHP przez marcin99b Szeryf (81,660 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 421 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,130 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2019 w JavaScript przez niezalogowany

92,538 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,923 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...