Cześć, jestem świeżo po skończeniu technikum (gastronomicznego), chcąc nie chcąc odczuwam potrzebę pójścia na studia, żeby w przyszłości postarać się o jakąś lepiej płatną pracę. Uważam, że studia gastronomiczne nie dadzą mi już nic więcej (nie interesuje mnie rozwój w kierunku dietetycznym lub zarządzania).
Jedyny inny kierunek, z którym jakoś tam obcuje to właśnie informatyka, wiedzę nie będę oszukiwał posiadam znikomą (w szkole miałem rok informatyki). Orientuje się trochę w serwisie, potrafię naprawić komputer (czyt. wymienić części), zainstalować system i go zoptymalizować, to też lubię robić i nawet trochę mnie to relaksuje. Z programowaniem nie miałem styczności, jedyne co tam kiedyś robiłem to stawiałem serwer Minecrafta na platformie Google Cloud, nawet mnie to wkręciło, ale nie wiem czy można to podpiąć pod jakąś chociażby w małym stopniu poważną informatykę.
Z grafiki leżę, tzn. potrafię skleić coś w gimpie z gotowych grafik (np. jakiś banner czy plakat), ale o samodzielnym rysowaniu i projektowaniu grafik np. na tablecie raczej nie ma mowy, nie mam do tego talentu ani sprawnej ręki.
Ogarniam w miarę worda i montowanie filmów (sony vegas).
Znam całkiem dobrze angielski i szybko go przyswajam, zdawałem go na maturze na poziomie rozszerzonym (chyba poszło mi nieźle) i z rozszerzeń to tyle, z matematyki na podstawie wyciągłem chyba ok 70%. (Nawet nie wiem czy z takimi wynikami jest sens aplikować).
Planuję wybrać studia niestacjonarne, szczególnie ze względów finansowych.
Pytanie do was to pomoc w wybraniu kierunku, szczególnie z myślą o przyszłości. Nie orientuję się za bardzo co będę miał z danej specjalności. Z takich moich głównych celów po skończeniu nauki to praca w małym zespole (nie żadne wielkie corpo) i jakieś stałe obowiązki, praca zdalna też byłaby fajna (lepiej i efektywniej mi się pracuje, gdy nie stoi nade mną szef)
Jeśli chodzi o specjalności, które póki co biorę pod uwagę to:
- Projektowanie stron internetowych
- Programowanie
- Tester oprogramowania
- Programowanie gier komputerowych
Nie wiem szczerze, która z tych specjalności by najbardziej do mnie pasowała i z którą jest najłatwiej się oswoić będąc zielonym w temacie.
Będę wdzięczny za każdą opinią i radę, które na pewno wezmę pod uwagę gdy przyjdzie czas wyboru.