• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Duża ilość elementów typu string

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
141 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2021 w C i C++ przez Cysiu Początkujący (270 p.)

Witam chce zrobić program który po wpisaniu nr tablicy rejestracyjnej wypisze imię oraz pojazd jednak napotykam problem przy większej ilości zmiennych (do 2 działa) 

Nakieruje mnie ktoś co robię nie tak? 

#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
    cout << "Tablice rejestracyjne 1.0\n";
    cout<<"Wpisz cały nr rejestracji bez spacji np. ctu14wc\n";
    string tablice={"ctu9k22", "ctu7f32","ctu14wc" };
       cin>>tablice;
        if(tablice == "ctu9k22") {cout<<"Bartosz-audi\n";} 
            
        if(tablice == "ctu7f32"){cout<<"Damian-Nissan\n";} 
       
    return 0;
}

 

komentarz 16 czerwca 2021 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Zasadniczo to nie wiem po co przypisujesz listę inicjalizacyjną do stringa.

string tablice; // tyle i tylko tyle wystrczy

 

komentarz 16 czerwca 2021 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
string tablice={"ctu9k22", "ctu7f32","ctu14wc" };

Proponuję poczytać o tym jak się używa tablic (w sensie tablic C++owych, nie rejestracyjnych), bo to co tutaj napisałeś to nie ma ani trochę sensu :(

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 16 czerwca 2021 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Użyj mapy (https://en.cppreference.com/w/cpp/container/map)
Wpisz do niej wszystkie znane tablice rejestracyjne.

map<string,string> mapaTablic = {
    {"ctu9k22", "Bartosz-audi"},
    {"ctu7f32", "Damian-Nissan"},
};

Potem użyj funkcji find żeby sprawdzić, czy wprowadzony numer tablicy znajduje się w mapie

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 185 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 93 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2022 w JavaScript przez nielotweb Bywalec (2,240 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 142 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...