• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CixoNotes - prośba o ocenę kodu prostego programu w języku python

Object Storage Arubacloud
+1 głos
292 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2021 w Python przez Cixo Gaduła (4,070 p.)
Hejka, niedawno napisałem program służący do tworzenia prostych notatek, dodając go do .bashrc możemy sobie takie przygotowane wcześniej notatki wyświetlać za każdym razem jak zalogujemy się do tty albo otworzymy terminal. Jeżeli ktoś ma ochotę i chwilę czasu był bym bardzo wdzięczny za ocenę mojego kodu :3

Link do repo git: https://github.com/CixoDevelop/CixoNotes

Dzięki za każdą sugestię

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2021 przez Benek Szeryf (90,870 p.)
wybrane 13 czerwca 2021 przez Cixo
 
Najlepsza

Na szybko:

  • Brak testów
  • Trzymanie konfiguracji lepiej byłoby przenieść do pliku z konfiguracją i zaczytywać taki plik (np. za pomocą modułu confgparser). Sprawdzanie pól poprzez iterowanie po vars to chyba nie najlepszy pomysł. Ostatecznie dałoby się ten kod skrócić poprzez iterowanie po atrybutach klasy Language
  • Niezgodność z PEP-8. Nazwy metod piszemy snake casem, a nie camel casem, to nie JS. Nazwy plików podobnie
  • Brak komentarzy w języku angielskim
  • Import z gwiazdką
  • Brak f-stringów, zamiast tego używasz starego formatowania
  • Brak menadżera kontekstu przy obsłudze plików
  • Do pracy ze ścieżkami/plikami używaj modułu pathlib zamiast os.path
  • Warto napisać w readme w jakimś znany formacie, np. markdown
  • Nic nie mówiące opisy commitów

 

1
komentarz 13 czerwca 2021 przez Cixo Gaduła (4,070 p.)
Dzięki wprowadze zmiany
komentarz 15 czerwca 2021 przez Cixo Gaduła (4,070 p.)

@Benek, Wprowadziłem zmiany o których pisałeś za wyjątkiem języka angielskiego - zbyt mało znam ten język jeszcze żeby w nim opisywać takie rzeczy. Jeżeli miał byś chwilkę był bym strasznie wdzięczny jak byś powiedział czy o to chodziło

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 684 wizyt
pytanie zadane 11 września 2017 w Java przez Patryk Moros Początkujący (470 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 201 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2022 w C i C++ przez Eskapel Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 170 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2022 w JavaScript przez castor_fiber Użytkownik (800 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...