• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie moge skompilować gotowego przykładu kodu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
431 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2021 w C# przez dunedin Nowicjusz (160 p.)

Witam,

Chciałbym wykonać prosty program, który korzystająć z SolidWorks API otworzy konkretny plik i zapisze go do innego formatu (np. .step).

Na stronie Solidworksa znalazłem gotowy program jednak po wklejeniu go do visual studio nie moge go skompilować.

Tutaj link do strony:

Import STEP File Example (C#) - 2018 - SOLIDWORKS API Help

tutaj kod:


using SolidWorks.Interop.sldworks;
using SolidWorks.Interop.swconst;
using System.Runtime.InteropServices;
using System;

namespace ImportStepDataCSharp.csproj
{
    public partial class SolidWorksMacro
    {
        static void Main()
        {
            PartDoc swPart = default(PartDoc);
            ModelDoc2 swModel = default(ModelDoc2);
            ModelDocExtension swModelDocExt = default(ModelDocExtension);
            ImportStepData swImportStepData = default(ImportStepData);
            bool status = false;
            int errors = 0;
            int warnings = 0;
            string fileName = null;
            string stepFileName = null;

            //Open the SOLIDWORKS part document to export to a STEP file
            fileName = "C:\\Users\\Public\\Documents\\SOLIDWORKS\\SOLIDWORKS 2018\\samples\\tutorial\\api\\db9 male.sldprt";
            swPart = (PartDoc)swApp.OpenDoc6(fileName, (int)swDocumentTypes_e.swDocPART, (int)swOpenDocOptions_e.swOpenDocOptions_Silent, "", ref errors, ref warnings);
            swModel = (ModelDoc2)swPart;
            swModelDocExt = (ModelDocExtension)swModel.Extension;

            //Export the SOLIDWORKS part document to a STEP file
            stepFileName = "C:\\Users\\Public\\Documents\\SOLIDWORKS\\SOLIDWORKS 2018\\samples\\tutorial\\api\\db9 male.STEP";
            status = swModelDocExt.SaveAs(stepFileName, 0, (int)swSaveAsOptions_e.swSaveAsOptions_Silent, null, ref errors, ref warnings);
            swPart = null;

            swApp.CloseDoc("db9 male.sldprt");

            //Get import information
            swImportStepData = (ImportStepData)swApp.GetImportFileData(stepFileName);

            //If ImportStepData::MapConfigurationData is not set, then default to
            //the environment setting swImportStepConfigData; otherwise, override
            //swImportStepConfigData with ImportStepData::MapConfigurationData
            swImportStepData.MapConfigurationData = true;

            //Import the STEP file
            swPart = (PartDoc)swApp.LoadFile4(stepFileName, "r", swImportStepData, ref errors);
            swModel = (ModelDoc2)swPart;
            swModelDocExt = (ModelDocExtension)swModel.Extension;

            //Run diagnostics on the STEP file and repair the bad faces
            errors = swPart.ImportDiagnosis(true, false, true, 0);

        }

        /// <summary>
        ///  The SldWorks swApp variable is pre-assigned for you.
        /// </summary>
        public SldWorks swApp;
    }
}

Przy próbie kompilacji visual wyrzuca taki błąd:

Zmiana "public void Main();"  na: "static void Main();" nie pomaga, wtedy pojawiają się takie błedy:

 

Czy ktoś jest w stanie mi z tym pomóc? Gdzie jest błąd? Dlaczego gotowy kod nie chce się kompilować?

Z góry dzięki za pomoc.

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2021 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Funkcja Main musi być publiczna.
0 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2021 przez dunedin Nowicjusz (160 p.)

zmieniłem na:

public static void Main();

i teraz pojawia się coś takiego:

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 326 wizyt
pytanie zadane 29 października 2016 w C i C++ przez Patryk Piecuch Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 278 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2021 w C i C++ przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 280 wizyt
pytanie zadane 26 września 2018 w C i C++ przez Mick_SQ6IYV Obywatel (1,020 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...