• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Darmowy Hosting z SSL 2021

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
606 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2021 w Hostingi, domeny, usługi przez remoh Początkujący (390 p.)
edycja 11 czerwca 2021 przez remoh
Witam.

Od paru dni próbuje znaleźć jakikolwiek działający darmowy hosting z SSL i możliwością dopięcia do domeny na home.pl.

Będzie to prosta strona w WordPress'ie bez możliwości logowania się.

 

Testowałem już:

- 000webhost.com (nie udostępniają adresu IP, a to jest wymagane by dopiąć domenę home.pl)

- googiehost.com - od paru dni czekam na zatwierdzenie konta (mimo że jest napisane, iż trwa to maksymalnie dobę)

- infinityfree.net - mają problemy techniczne przez które nie da się dopiąć SSL

- x10hosting.com - mają problemy techniczne przez które wyłączyli możliwość zakładania nowego konta

 

Już mi ręce opadają. Wszędzie albo jest SSL płatny albo hosting ma problemy techniczne i nic nie działa.

Ma ktoś jakiś pomysł gdzie mogę jeszcze znaleźć darmowy hosting z ssl?

 
 

To będzie moja pierwsza strona w wordpress'ie i nie wiem jak wyjdzie ten projekt oraz czy się nim za jakiś czas nie znudzę. Nie ma sensu płacić za hosting, o którego przyszłość nie jestem pewien. Wykupiłem jedynie domenę bo to tylko 5zł za pierwszy rok, a czy ją przedłużę to się okaże w przyszłości.

Jak ogarnę projekt to poszukam płatnego hostingu. Aktualnie jedyne co mi jest potrzebne to stabilny hosting z ssl i możliwością dopięcia pod domenę na home.pl.
2
komentarz 11 czerwca 2021 przez edutomek Dyskutant (8,380 p.)
To nie będzie odpowiedź na pytanie, więc napiszę jako komentarz. Powiedzmy, że podzielę się moimi doświadczeniami - w sumie podobnymi do doświadczeń Autora pytania. Zresztą pokrywa się to również z doświadczeniami paru innych internautów, z którymi mogłem się zapoznać.

"Byłem tam, robiłem to." Niestety - wiele razy. Niestety - zawsze z takim samym skutkiem. Cóż, nie świadczy to dobrze o mojej inteligencji, ale trudno - fakty są takie, jakie są. (A jestem kutwa, w dodatku chyba niezbyt pojętna.)

Zdecydowanie odradzam korzystanie z tzw. darmowych hostingów. Ba, odradzam nawet ich poszukiwanie - czas poświęcony na to jest (moim zdaniem) czasem straconym. (Względnie to ja jestem kiepski w wyszukiwaniu takich ofert.) Co innego - tani hosting. Ale też trzeba uważać, sprawdzając opinie nt. hostingodawców.

Generalnie tzw. hosting darmowy jest traktowany jako coś gorszego przez usługodawców. Nic dziwnego - wszak klient (klient?) nic nie płaci...

Zapominamy więc o zgłoszeniach problemów. (Tzn. pisać można, ale z odpowiedzią tzw. supportu będą już problemy.)

Nastawiamy się na problemy z dostępnością strony. (Coś może np. nagle przestać działać na jakiś czas - na kilka godzin, albo na kilka dni. No dalej, darmowy kliencie, napisz w tej sprawie do supportu... Mnie tak załatwiło z hostingiem aplikacji na dwa dni przed tym, jak była potrzebna. Dziś Bogu dziękuję, że nie "ciachnęło" tego wszystkiego na godzinę przed "premierą" - wtedy już naprawdę niewiele mógłbym zrobić.)

Miałem nawet problemy z podpięciem własnej domeny. Coś "nie pykało" - w sumie nie wiem, co. Oni pewnie też nie wiedzieli.

Czy mogę za to winić usługodawców? Z jednej strony tak - bo obiecują coś, czego później nie dotrzymują. (Kiedy obiecuję coś za darmo, to już mój problem, żeby słowa dotrzymać.) Z drugiej strony - sam aktualnie musiałem zaprzestać mojej działalności, że tak napiszę, prospołecznej (edukacja + open source), bo mam płatne zlecenia. Jak klient płaci, to czuję się zobligowany do wykonania pracy. A doba ma wciąż tylko 24h. Więc potrafię jednak zrozumieć usługodawców, traktujących w ten sposób "niepłacących klientów". (Choć w moim przypadku osiągnęli efekt taki, że ich unikam, a te usługi odradzam - co niniejszym czynię.)

Z innej beczki - próbowałem też "darmowych" VPSów. To samo. Jak widać, jestem bardzo oporny na wyciąganie wniosków z takich doświadczeń. Nie jest łatwo (ani tanio) być kutwą - to też kosztuje sporo czasu.

Nigdy nie dałem się wciągać w oferty typu "piszesz ileś-tam postów, a potem dostaniesz darmowy hosting". Może bym dostał, może nie - nie wiem. I jakoś nie jestem ciekaw. (Pamiętajcie: czas też jest cenny.)

I na koniec jedna uwaga odnośnie domeny - tej wykupionej za 5PLN. Radzę sprawdzić umowę, bo czasami są haczyki, że to taka promocja, która obowiązuje wówczas, kiedy zawieramy np. umowę na trzy lata. Rzecz jasna, dwa pozostałe lata to już inna kwota. A zerwanie umowy (względnie transfer domeny) też kosztuje. (Nie straszę, tylko próbuję ostrzec przed takimi praktykami - są dość powszechnie stosowane.)

Jeśli chodzi o hosting, to można znaleźć całkiem przyzwoity już za 50-70 PLN za rok. (W każdym razie takowy znalazłem, chyba w styczniu.) Na WordPress-a powinien wystarczyć.

Na koniec, żeby było choć trochę optymistycznie: mam nadzieję, że odezwie się ktoś, kto napisze, że bzdury gadam, bo całkiem fajny i darmowy hosting jest przecież dostępny w... ?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 czerwca 2021 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
ct8.pl - darmowy, bez problemu postawisz wordpressa, tylko musiałbyś czekać aż zwolni się limit kont

mikr.us - płatny, ale dosyć tanio

 Co do SSL - po prostu wygenerujesz sobie na daną domenę i podepniesz
0 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2021 przez remoh Początkujący (390 p.)
edycja 12 czerwca 2021 przez remoh

słyszałem o ct8.pl ale tam zawsze jest 5000/5000. Ciężko by było się tam wstrzelić.

 
Znalazłem za to płatny ale bardzo tani i wystarczający jak na moje potrzeby hosting. Strona już jest postawiona, ssl jest dopięty, domena dopięta. Wszystko działa jak w zegarku.

lh.pl - jakby ktoś potrzebował. Znalazłem też kod rabatowy -25% do nich na kanale youtubera NetGonet (kod jest nazwą jego kanału). Finalnie zapłaciłem 34zł za 10gb, nieograniczony transfer i Let's Encrypt, który bardzo prosto można dopiąć w panelu. Odnowienie w przyszłym roku to już 5x droższa sprawa ale 1 rok mi wystarczy by zdecydować czy chce dalej ciągnąć projekt.

 

EDIT

Właśnie otrzymałem email od Googiehost o aktywacji mojego konta. Dam znać później czego warty jest ten hosting ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 422 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Votek Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 464 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2023 w C i C++ przez Dzieciak :) Początkujący (440 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 275 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2019 w HTML i CSS przez Szumi Nowicjusz (220 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...