• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pobranie wartości z select2

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
296 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2021 w JavaScript przez Klaudiaaa Początkujący (390 p.)

Cześć, mam problem z pobraniem wartości z selecta. Chce to zrobić w JavaScript (nie jQuery). Jest wielokrotnie zagnieżdżony i może to tego wina

<div class="form-group">
            <label class="col-sm-3 control-label mapsvg-filter-label">Select country</label>
        <div class="col-sm-9">
            <select name="regions" class="form-control select2-hidden-accessible" style="width: 100%; display: block;" data-parameter-name="regions" tabindex="-1" aria-hidden="true">

                    <option value="" selected="">country</option>
                        <option value="Afganistan">Afganistan</option>
                        <option value="Albania">Albania</option>
                        <option value="Algeria">Algeria</option>

            </select><span class="select2 select2-container select2-container--default select2-container--below" dir="ltr" style="width: 100%;"><span class="selection"><span class="select2-selection select2-selection--single" role="combobox" aria-haspopup="true" aria-expanded="false" tabindex="0" aria-labelledby="select2-regions-go-container"><span class="select2-selection__rendered" id="select2-regions-go-container" title="Russia"><span class="select2-selection__clear">×</span>Russia</span><span class="select2-selection__arrow" role="presentation"><b role="presentation"></b></span></span></span><span class="dropdown-wrapper" aria-hidden="true"></span></span>
        </div>
    </div>
document.getElementsByClassName('.select2-hidden-accessible').onchange = function() {
    console.log(this.value);
}

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
wybrane 9 czerwca 2021 przez Klaudiaaa
 
Najlepsza

Zmień kod JavaScript na:

document.getElementsByClassName('select2-hidden-accessible')[0].onchange = function() {
    console.log(this.value);

 

komentarz 9 czerwca 2021 przez Klaudiaaa Początkujący (390 p.)

w konsoli działa ale kiedy wklejam do kodu to mam komunikat:

Uncaught TypeError: Cannot set property 'onchange' of undefined at HTMLDocument

komentarz 9 czerwca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Jak w stosunku do rzeczonego elementu select leży kod JavaScript? Przed nim czy po?
komentarz 9 czerwca 2021 przez Klaudiaaa Początkujący (390 p.)
Jest to trochę pokręcone bo ten select jest z pluginu z Wordpressa (MapSVG). Mam swój plik JS i plik JS, który generuje ten plugin. Umieściłam kod w obu miejscach i ten sam błąd.
komentarz 9 czerwca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Z komunikatu wynika, że twój skrypt nie znalazł elementu.
1
komentarz 9 czerwca 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@Klaudiaaa, możesz to sprawdzić w DOM Inspectorze na wczytanej stronie.

0 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Spróbuj może tak:

document.querySelector('.select2-hidden-accessible').onchange = function() {
  console.log(this.value);
}

lub

document.querySelector('.select2-hidden-accessible').onchange = ({target}) => {
  console.log(target.value);
}

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 63 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 395 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2020 w PHP przez adikpl Użytkownik (660 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 321 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2017 w C# przez BeFree Początkujący (380 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...