• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Materiały do nauki - Blockchain od strony developerskiej

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
218 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2021 w Offtop przez Zabijaka2002 Nowicjusz (200 p.)
edycja 8 czerwca 2021 przez Zabijaka2002
Witam wszystkich,

jestem świeżo po LO i mam całe wakacje przed sobą. Postanowiłem wgłębić się w tematykę blockchain i zrozumieć ją w całości od strony technicznej aby potem być w stanie np. oceniać potencjał różnych projektów. Do tej pory oglądałem różne animacje oraz czytałem wyjaśnienia dla laików, które tak na prawdę nie dają dużo, a jedynie sam zarys idei.

Przeczytałem też wyjaśnienie działanie samego BTC z oficjalniej strony ( https://bitcoin.org/files/bitcoin-paper/bitcoin_pl.pdf ), jednak nie rozumiem go do końca.

Czy byłby ktoś w stanie podać parę dobrych i w miarę przystępnych źródeł do nauki? Może macie jakieś  spostrzeżenia apropos wgłębiania się w tę tematykę?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,800 p.)
komentarz 8 czerwca 2021 przez Zabijaka2002 Nowicjusz (200 p.)
Dzięki! Nie miałem pojęcia, że taki istnieje :))
komentarz 9 czerwca 2021 przez Zabijaka2002 Nowicjusz (200 p.)
Przeczytałem cały ze zrozumieniem ale to za mało. Jest parę aspektów, których nie wyjaśnili np. jak odbywa się potwierdzanie danych poprzez proof-of-work itd. Jest powiedziane, że takie coś istnieje i jest praktykowane, ale nie wiadomo w jaki sposób ;(
komentarz 9 czerwca 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,800 p.)
poszukaj tutaj, nawet tanie są kursy - jeśli nie darmowe, bo wydanie 30 zł czy 50 zł to jak kupno piwa https://www.udemy.com/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 177 wizyt
+2 głosów
0 odpowiedzi 213 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2017 w Nasze projekty przez leemish Użytkownik (780 p.)
+3 głosów
0 odpowiedzi 976 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2017 w Ogłoszenia, zlecenia przez Ewa_PC Nowicjusz (150 p.)

93,084 zapytań

142,045 odpowiedzi

321,466 komentarzy

62,431 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...