Witam.
Ze 20 lat temu byłem u kogoś w domu i widziałem jak sprawdzał swoją znajomość z języka angielskiego na komputerze stacjonarnym. Pamiętam, że ten gościu był posiadaczem komputera stacjonarnego PC z procesorem Intel i486DX4 i w dodatku miał już internet. Co prawda internet chodził mu wolno, ale to już było coś jak na tamte czasy. Korzystał pewnie z Internet Explorera, bo to była wtedy jedyna przeglądarka.
Miał taki fajny program do nauki języka angielskiego. Na górze pojawiało sie (losowo) słowo po polsku i poniżej do rubryki trzeba było przetłumaczyć to słowo na angielski.
[ Dom ]
[ House ] <----- tu wpisywało sie tłumaczenie
Prawdopodobnie można było też ustawić na odwrót, czyli na górze pojawiało sie (losowo) słowo po angielsku i poniżej do rubryki trzeba było przetłumaczyć to słowo na polski. Gdy wpisało sie prawidłowe tłumaczenie, to wyskakiwał chyba (na zielono) znak typu , natomiast gdy wpisało sie nieprawidłowe tłumaczenie, to wyskakiwał chyba (na czerwono) znak typu . Oprócz tego można było też usłyszeć wymawianie danego słowa po angielskiego. Ten program zawierał w sobie kilkadziesiąt tysięcy samych słówek po angielsku. Tamten gościu mówił mi wtedy, że dzięki temu programowi przyswoił (po miesiącu) bardzo dużo słówek po angielsku. To był fajny program, ale nie pamiętam jego nazwy.
Nie jestem pewny czy ten gościu korzystał z tego programu odpalając go z płyty CD / mając go zainstalowanego na dysku twardym czy odpalił to z internetu jako online, bo to było ze 20 lat temu i nie pamiętam. Od wielu lat nie mam już z tym gościem kontaktu, więc nie mam możliwości zapytać go o ten fajny program.
Czy kojarzycie tego typu program?
Może być też jakiś nowszy program do nauki języka angielskiego, aby tylko był przyjazny do obsługi.
Pomożecie?