• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

czy można wszystko obiąć w php w kodzie html

Object Storage Arubacloud
+1 głos
269 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2021 w PHP przez mialbiaek Użytkownik (510 p.)
1. Czy można cały tekst zrobić ukryty poprzez php? (móc można), ale czy nie będzie to szkodliwe dla pozycjonowania?

2. Czy można np dla samych tagów <meta name=description"... czy ogólnie dać pod co się chce pod php, żeby w razie jakiejś zmiany wszystko na raz się zmieniło. Czy właśnie nie będzie to widoczne dla takich botów googla.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 maja 2021 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
wybrane 27 maja 2021 przez mialbiaek
 
Najlepsza

W jaki sposób sprawić, żeby w jednym pliku można było zmieniać tekst na wszystkich podstronach jak w przypadku body w css? Dla przykładu tagi w head.

Często jest to praktykowane np dla footera. Tworzysz sobie plik footer.php, umieszczasz tam kod footera, a potem w głównym pliku strony (zazwyczaj index.php) dołączasz go za pomocą require lub include (lub require_once, include_once).

Analogicznie dla innych problemów.

komentarz 27 maja 2021 przez mialbiaek Użytkownik (510 p.)
edycja 27 maja 2021 przez mialbiaek
Mógłbyś bardziej rozwinąć?

Czyli w php $blabla = " kod html" ?

czy dla pozycjonowania nie będzie z tym problemu?

ps. Dziękuję za nieofensywną odpowiedź dla zielonego.

 

EDIT:

Dobra. Szukam pod "szablony php" Dziękuję za pomoc @CubeStorm @SzkolnyAdmin
komentarz 27 maja 2021 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Nie powinieneś umieszczać kodu html w zmiennych php. Nie wiem czemu dostałem najlepszą odpowiedź, nie odpowiedziałem na pytania z głównego wątku, a jedynie na późniejsze jakie zadałeś.

Arkadiusz Waluk Ci na to już odpowiedział, nie możesz ukryć kodu html użytkownikowi, jeśli tak zrobisz to ukryjesz go też przeglądarce, a jeśli ukryjesz przeglądarce to strona nie wyrenderuje się na żadnej przeglądarce.

Powiedz proszę dlaczego chcesz uzyskać taki efekt, może to nas nakieruje na lepsze rozwiązania.
komentarz 27 maja 2021 przez mialbiaek Użytkownik (510 p.)
Ogólnie miałem długą przerwę od html/css/php kiedyś miałem stronę i pamiętam, że w jakiś sposób robiłem coś, żeby nie musieć zmieniać każdej podstrony.
A pytanie o ukrycie kodu z ciekawości plus ciekawy byłem jak widzą to boty (czy w ogóle widzą).

Dałem Tobie najlepszą odpowiedź bo poczułem się trochę zmieszany z ... jak na jakiejś elektrodzie po pierwszej odpowiedzi.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
komentarz 27 maja 2021 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Więc podsumowując - wgl nie widzą :D
+3 głosów
odpowiedź 27 maja 2021 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Albo nie do końca rozumiem pytania albo Ty nie do końca rozumiesz działanie PHP. PHP jest tylko językiem backendowym, który nie jest dostępny dla przeglądarki. Tak w uproszczeniu to przeglądarka oczekuje jedynie, że dostanie w odpowiedzi od serwera (na którym może być też PHP, ale nie musi) kod HTML. Czy ten kod HTML będzie w pliku HTML czy też na dowolny sposób wygeneruje go chociażby PHP, to nie ma znaczenia. Przeglądarka nawet się nie dowie (w teorii może np. przez nagłówek, ale to można ukryć), że on tam jest. Sam PHP w żaden sposób nie wpływa na HTML ani przeglądarkę, może po prostu "wyświetlić" kod ze znacznikami HTML, w jakiś sposób przygotować, obrobić i zwrócić dla serwera, który da to przeglądarce.

Więc odpowiadając na pytania:

1. Co to znaczy "ukryty przez PHP"? Że wstawisz ten tekst w komentarze PHP? Jeśli tak, to przeglądarka go w ogóle nie dostanie, nigdy się nie dowie, że tam jest taki komentarz. Ukryty przez to, że PHP zwróci kod z klasą CSS albo gdzieś ręcznie dopisze np. display: none przy znaczniku? To zachowa się tak samo jakby PHP nie było, nie ma on tu znaczenia.

2. Co to znaczy "dać pod co się chce pod php"? W sensie czy można w PHP zapisać np. opis czy tagi meta w jednym pliku i dołączać go do reszty, aby zmieniać na raz? Można, Google nie będzie wiedziało co tam się dzieje i czy to zwrócił PHP czy nie.
komentarz 27 maja 2021 przez mialbiaek Użytkownik (510 p.)
W jaki sposób sprawić, żeby w jednym pliku można było zmieniać tekst na wszystkich podstronach jak w przypadku body w css? Dla przykładu tagi w head.
1
komentarz 27 maja 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Szukaj: szablony PHP.
komentarz 27 maja 2021 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Dokładnie. Lecąc w wersji prostej można po prostu rozbić kod na pliki PHP i używać include/require, aby "wstawić" zawartość jednego w drugi. Robiąc to ładniej można użyć jakiegoś systemu szablonów, gotowej biblioteki, która oferuje sporo pomocnych rzeczy, np. Twig czy Smarty.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 720 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,627 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2015 w PHP przez fmc Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 688 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2015 w PHP przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...