• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyświetlanie polskich znaków

Object Storage Arubacloud
+1 głos
404 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2021 w Hostingi, domeny, usługi przez grzesiek1302 Nowicjusz (130 p.)
Witam,

mam pewien problem. Postanowiłem nauczyć się html i css, więc stworzyłem sobie przykładową stronę. Oczywiście jeszcze nie jest dopracowana, ale lokalnie na dysku działa. Natomiast po wrzuceniu do sieci nie wyświetlają się polskie znaki. Jak dotąd nie znalazłem rozwiązania. Podobno może być problem z ftp i z opcją wymuszania utf8, ale u mnie to też nie zadziałało. Tu jest adres strony: http://www.lords.ugu.pl/

Może ktoś by miał jeszcze jakiś pomysł.
komentarz 25 maja 2021 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
komentarz 25 maja 2021 przez grzesiek1302 Nowicjusz (130 p.)
Tak, lokalnie działa, rozjeżdża się dopiero po wrzuceniu na ftp
komentarz 25 maja 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)

@grzesiek1302, podrzucisz kod HTML tej strony który masz u siebie na dysku?

komentarz 25 maja 2021 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Zacznijmy od tego, że ten HTML nie ma sensu :) Sam spójrz jeszcze raz na ten kod:

<html><body><script type='text/javascript'>
var googletag = googletag || {};

(...)

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />

 

komentarz 25 maja 2021 przez grzesiek1302 Nowicjusz (130 p.)
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<title>Władca Pierścieni</title>
	<meta name="description" content="Serwis poświęcony miłośnikom trylogii filmowej 'Władcy Pierścieni' J.R.R. Tolkiena" />
	<meta name="keywords" content="władca, pierścieni, trylogia, tolkien, fantazy" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
	<link rel = "preconnect" href = "https://fonts.gstatic.com">
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css2?family=Aref+Ruqaa:wght@400;700&display=swap" rel="stylesheet">
	
	<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.4/jquery.min.js"></script>
	
	<script src="jquery.scrollTo.min.js"></script>
	
	<script>
	
	jQuery(function($)
		{
			//zresetuj scrolla
			$.scrollTo(0);
			
			$('.scrollup').click(function() { $.scrollTo($('body'), 1000); });
			
		}
		);
	
	//pokaż podczas przewijania
		$(window).scroll(function()
		{
			if($(this).scrollTop()>300) $('.scrollup').fadeIn();
			else $('.scrollup').fadeOut();
		}
		);
		
	</script>
	
</head>

<body>

<div id="logo">
			Władca Pierścieni
		</div>
		
		<a href="#" class="scrollup"></a>
		
		<div class="menu">
			<ol>
				<li><a href="index.html">Strona główna</a></li>
				<li><a href="tolkien.html">J.J.R Tolkien</a></li>
				<li><a href="fabula.html">Fabuła</a>
					<ul>
						<li><a href="wladca.html">Dróżyna Pierścienia</a></li>
						<li><a href="wieze.html">Dwie wieże</a></li>
						<li><a href="powrot.html">Powrót Króla</a></li>
					</ul>
				</li>
				<li><a href="adaptacje.html">Adaptacje</a>
					<ul>
						<li><a href="filmy.html">Filmy</a></li>
						<li><a href="gry.html">Gry</a></li>
					</ul>
				</li>
				<li><a href="postacie.html">Postacie</a>
				<ul>
						<li><a href="pozytywne.html">Pozytywne</a></li>
						<li><a href="negatywne.html">Negatywne</a></li>
					</ul>
				</li>
				<li><a href="galeria.html">Galeria</a></li>
				<li><a href="mapa.html">Mapa świata</a></li>
			</ol>
		</div>
		
	<div id="container">
		
		<div id="topbar">
			<div id="topbarL">
				<img src="img/ring.png">
			</div>
			<div id="topbarR">
				<span class="bigtitle">O witrynie słów kilka</span>
				<div style="height: 15px;"></div>
				Trylogia 'Władcy Pierścieni' napisana przez J.J.R Tolkiena jest bez wątpienia książką ponadczasową. Dlatego trudno się dziwić, że doczekała się ekranizacji. Ta strona została stworzona z pasji i podziwu dla twórczości J.J.R. Tolkiena.
			</div>
			<div style="clear:both;"></div>
		</div>
		
		<div id="sidebar">
			<ol>
				<li><a href="index.html">Strona główna</a></li>
				<li><a href="tolkien.html">J.J.R Tolkien</a></li>
				<li><a href="fabula.html">Fabuła</a>
					<ul>
						<li><a href="wladca.html">Dróżyna Pierścienia</a></li>
						<li><a href="wieze.html">Dwie wieże</a></li>
						<li><a href="powrot.html">Powrót Króla</a></li>
					</ul>
				</li>
				<li><a href="adaptacje.html">Adaptacje</a>
					<ul>
						<li><a href="filmy.html">Filmy</a></li>
						<li><a href="gry.html">Gry</a></li>
					</ul>
				</li>
				<li><a href="postacie.html">Postacie</a>
				<ul>
						<li><a href="pozytywne.html">Pozytywne</a></li>
						<li><a href="negatywne.html">Negatywne</a></li>
					</ul>
				</li>
				<li><a href="galeria.html">Galeria</a></li>
				<li><a href="mapa.html">Mapa świata</a></li>
			</ol>
		</div>
		
		<div id="sidebarR">
			<img src="img/reklama.jpg" />
		</div>
		
		<div id="content">
			<span class="bigtitle">Dlaczego Władca Pierścieni?</span>
			
			<div class="dottedline"></div>
			
			<h3>Klasyka gatunku</h3>
			John Ronald Reuel Tolkien był po prostu pierwszy. To właśnie jego historia rozpoczynająca się właściwie od "Hobbita, czyli tam i z powrotem" zapoczątkowała największy szał na powieści fantastyczne. Stworzył magiczny świat od podstaw, wykreował wiele niezwykłych istot niespotykanych w naszym świecie, a przede wszystkim napisał historię, od której czerpią pomysły tysiące pisarzy!
			
			<h3>Epicka przygoda</h3>
			Drugiej takiej wędrówki po magicznym świecie nie przejdziemy! Podróżując po wielu tak niezwykłych miejscach na pewno nie raz złapiemy się za głowę, jak genialnie zostały skonstruowane! Tutaj każdy pojedynczy element różni się od naszej rzeczywistości.
			
		</div>
		
		<div id="footer">
			Grzegorz Sobczuk. Strona w sieci od 2021r. &copy; Wszelkie prawa zastrzeżone
		</div>
		
	</div>
	
	<script src="jquery-3.6.0.min.js"></script>
	
	<script>

			$(document).ready(function() {
			var stickyNavTop = $('.menu').offset().top;

			var stickyNav = function(){
			var scrollTop = $(window).scrollTop();

			if (scrollTop > stickyNavTop) {
					$('.menu').addClass('sticky');
			} else {
					$('.menu').removeClass('sticky');
			}
			};

			stickyNav();

			$(window).scroll(function() {
			stickyNav();
			});
			});

	</script>

</body>
</html>

 

Może to jakiś szczegół, ale jeszcze tego nie rozgryzłem.

komentarz 25 maja 2021 przez grzesiek1302 Nowicjusz (130 p.)

@adrian17,

Jak już pisałem, dopiero się uczę tego i na pewno kod nie jest zadawalający. Poza tym javascript dopiero zaczynam i tutaj użyłem gotowych skryptów.

komentarz 25 maja 2021 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
edycja 25 maja 2021 przez adrian17
A, wygląda że ten ugu.pl wciska to na górze? To to... najbardziej badziewny hosting jaki widziałem, nie wiem jak na niego trafiłeś :(

(już pomijając fakt że patrząc na forum, copyrighty etc wydaje się martwy od 5-10 lat, brzmi trochę jakby właściciel zapomniał przestać płacić za serwery :D )

A jeśli sam to dodałeś na górze, to... nie rób tego :P
komentarz 25 maja 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)

@grzesiek1302,
 Chyba jakiś błąd serwera ale wszystkie tagi typu meta, title są na hostingu w sekcji body. A u ciebie są w head.

może spróbuj jakiś inny darmowy hosting (cba, github pages, netlify).

komentarz 25 maja 2021 przez grzesiek1302 Nowicjusz (130 p.)
Nie dodałem tego. Nawet nie zauważyłem, pewnie hosting sam to dodał jak piszesz. Ale szukałem jakiegoś darmowego żeby sprawdzić jak strona będzie wyglądać w sieci.
komentarz 25 maja 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
Tak, hosting na pewno dodał to sam. ten kod jest chyba od reklamy na samej górze

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 maja 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 25 maja 2021 przez VBService

Czcionka, którą próbujesz używać, chyba nie do końca dobrze "obsługuje polskie ogonki":   wink

Codepen

<link href="https://fonts.googleapis.com/css2?family=Aref+Ruqaa:wght@400;700&amp;display=swap" rel="stylesheet">
body
{
	background-color: #404040;
	font-family: 'Aref Ruqaa', sans-serif;
	margin: 0 !important;
}

Aref Ruqaa

 

a to

<link rel = "preconnect" href = "https://fonts.gstatic.com">

daje

komentarz 25 maja 2021 przez grzesiek1302 Nowicjusz (130 p.)
Faktycznie to może być to. Sprawdzę wieczorem, zmienię czcionkę i wrzucę jeszcze raz. Szkoda tylko że podoba mi się ta czcionka
komentarz 25 maja 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

Spróbuj np. w ten sposób dobrać czcionkę: Władca pierścieni  wink

komentarz 26 maja 2021 przez grzesiek1302 Nowicjusz (130 p.)

@VBService, Niestety dalej nie działa. Sprawdziłem z inną czcionką, nawet z czcionką systemową. Zawsze jest to samo. Tak się składa, że akurat na tym samym hostingu mam drugą stronę, która działa bez problemu.

komentarz 26 maja 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

To z serwera są wysyłane do przeglądarki "uwalone" pliki.

rozwala Twój kod, choćby z sekcji <head>

komentarz 26 maja 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

 Tak się składa, że akurat na tym samym hostingu mam drugą stronę, która działa bez problemu.

Możesz podać link do tej strony, proszę.

komentarz 26 maja 2021 przez grzesiek1302 Nowicjusz (130 p.)
Wrzuciłem dokładnie te same pliki na inny hosting i tam strona działa:

http://lordsrings.cba.pl/
komentarz 26 maja 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

No prawie, bo tak jak napisałem na początku

Czcionka, którą próbujesz używać, chyba nie do końca dobrze "obsługuje polskie ogonki":   wink

Moja przeglądarka brakujące "polskie ogonki" dodaj z systemowej czcionki. 

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 2,358 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2015 w SQL, bazy danych przez Rafik Obywatel (1,870 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 380 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 514 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2021 w C i C++ przez drequ Nowicjusz (130 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...