• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Połączenie JavaScript i PHP

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
9,826 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w JavaScript przez michal Mądrala (5,560 p.)
Mam pytanie, jak mozna wartość przechowywana w zmiennej JavaScript przekazac do zmiennej pliku php, zeby mozna bylo zapisac ją w bazie. Przypuszczam ze tutaj cos trzeba pokombinowac z ajax, tylko nie bardzo wiem jak. Czy to jest jakas skomplikowana operacja, czy masz szanse sie z tym uporać jesli nie mialem z tami czyms do czynienia ?

6 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 25 sierpnia 2015 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)

prosty przykład z użyciem jQ, przyzwyczajaj się do używania JSON'a w transportowaniu danych. :-)

php:

<?php
	header('Content-Type: application/json;charset=utf-8');

echo json_encode([
		'text' => 'wygenerowany przez serwer tekst'
	]);
?>

js:

$.getJSON('plik.php').done(function(e){
	console.log(e.text);
});

+1 głos
odpowiedź 25 sierpnia 2015 przez magdalenka120 Obywatel (1,520 p.)
Tutaj najlepiej zrobić to za pomocą Ajaxa, poczytaj sobie o łączeniu js i PHP w google, jest bardzo dużo przydatnych przykładów także spokojnie znajdziesz coś dla siebie :) I czy działasz na bazie, czy to może jakaś prosta aplikacja? Jeśli na bazie to znalazłam coś takiego:

http://www.w3schools.com/php/php_ajax_database.asp

Chodzi o coś takiego?
komentarz 25 sierpnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ajax, tak. Transportowanie danych JSONem tak, w3schools nie ;-)
Tu chodzi o :

Js (coś tam robi ze zmienną)  -> Request do  skryptu PHP  przez ajaxa -> Response z skryptu PHP.
komentarz 25 sierpnia 2015 przez magdalenka120 Obywatel (1,520 p.)
Cholercia, mój błąd :)

Dobrze znalazłaś. Tylko my nie lubimy w3schools :D

komentarz 26 sierpnia 2015 przez magdalenka120 Obywatel (1,520 p.)
Ooo proszę, kurczę przyznam że nie korzystałam z tej strony jeszcze, ale widzę że nie jest godna uwagi, tak? :)
komentarz 26 sierpnia 2015 przez magdalenka120 Obywatel (1,520 p.)
Dziękuję Ci bardzo!! :D Teraz będę bardziej uważać na to, co polecam na forum i z czego mogłabym w przyszłości korzystać :D
0 głosów
odpowiedź 25 sierpnia 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Hmm widze ze to nie takie hop siup, bede musial jeszcze nieco sie doksztalcic.  Mam strone z javascriptem i w zmiennej  zapisane punkty z gry. Chcialbym poprostu nazwe urzytkownika pobrana za pomoza inputa oraz zawartość zmiennej z js przeslac do pliku php i zapisac w bazie.
To akurat nic trudnego nie jest
Skrypt dla przykładu (pomijając wszelkie sesje etc ) przyjmuje tylko metodą POST tylko argumenty : userName , pointsCount.  To co przychodzi od użytkownika filtrujesz. Za pomocą PDO i bindowania zapisujesz w bazie. Coś na zasadzie tego co Magic pokazał.
Fragment js..
$.ajax({
            type: 'post',
            data: { userName: nameFromInput , pointsCount: points },
    // ....
komentarz 4 października 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)

Nie wiem czy dobrze rozumiem. 

$.ajax({
            type: 'post',
            data: { userName: nameFromInput , pointsCount: points }

});

Jeśli napisze to w ten sposób i zamiast nameFromInput wstawię zmienną, która bedzie zawierac podane przez urzytkownika imię, natomiast zamiast points zmienną ktora bedzie zawierała ilość zdobytych punktów, to moge to póżniej w php odebrac w ten sposób:

$_POST['nameFromInput']

$_POST['points'] 

komentarz 30 września 2017 przez laser Początkujący (330 p.)
Znalazłeś rozwiązanie swojego problemu?
0 głosów
odpowiedź 4 października 2015 przez Ehlert Ekspert (214,530 p.)

Kiedyś to robiłem. Masz dwie rozsądne opcje.

1. Ajax i zrobić to dynamicznie,

2. Zrobić pusty formularz, którego nie będziesz wysyłać submitem(ukryć go całkowicie) i wysyłasz poprzez get.

0 głosów
odpowiedź 4 października 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Postanowiłem odświeżyć temat ponieważ wpadł mi do głowy pewien pomysł.

Mianowicie czy jest taka możliwość ze utwoze dwa pola formularza input text, z czesgo pierwsze bedzie do podania imienia użytkownika, nadam mu atrybut name"imie" i odbiore w php za pomoca $_POST['imie'], natomiast drugie pole bedzie odrazu miało przypisaną wartość  zdobytych punktów w grze za pomocą js i bedzie ono nie aktywne"szare" tak żeby użytkownik nie mógł zmienićwartości np z atrybutem name"punkty" i odebrac je za pomocą $_POST['punkty'].

Teraz mam putanie czy jak tak zrobie bedzie to działało i bedzie to miało sens, oraz ewentualnie jak można zrobić taki input, który będzie miał już wartość której nie bedzie można zmienić?
komentarz 4 października 2015 przez Comandeer Guru (606,240 p.)

input[readonly] - z tym, że nadpisanie tego z poziomu przeglądarki jest banalnie proste. Punkty powinien przeliczać serwer, w każdym innym wypadku user może Cię oszukać.

komentarz 4 października 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
http://epsilon-studio.net/osagame/

Chce do tej gry dorobic ranking wygranych. Punkty oblicza skrypt js, a ilość uzyskanych punktów chce przekazac do php. Ni orientuje sie zabardzo w tym Ajaxie i dlatego wymyslilem tak zeby wyslac do php jako input.
0 głosów
odpowiedź 4 października 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Podpowie mi ktoś czy dobrym tokiem myślenia podążam? :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 777 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2021 w JavaScript przez jakubjordanek Obywatel (1,340 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 547 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 189 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2020 w JavaScript przez ariva6152 Użytkownik (570 p.)

93,174 zapytań

142,185 odpowiedzi

321,970 komentarzy

62,503 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1157p. - dia-Chann
  2. 1139p. - Łukasz Piwowar
  3. 1131p. - CC PL
  4. 1126p. - Łukasz Eckert
  5. 1118p. - Tomasz Bielak
  6. 1104p. - Michal Drewniak
  7. 1083p. - Marcin Putra
  8. 1078p. - rucin93
  9. 1071p. - rafalszastok
  10. 1054p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 1047p. - Piotr Aleksandrowicz
  12. 1037p. - Michał Telesz
  13. 1023p. - Mariusz Fornal
  14. 1017p. - Mikbac
  15. 1005p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...