• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie okienkowe Java

0 głosów
60 wizyt
pytanie zadane 23 maja w Java przez Beginner555 Użytkownik (800 p.)

Cześć,

Mam takie pytanie. Czy jak mam już gotowy program napisany konsolowo to mogę w jakiś łatwy sposób przejść na postać graficzną (okienkową) tego programu? Ogólnie jeszcze nie pisałem programów okienkowych, obejrzałem pare filmików jak robi się ramkę :) Więc moje pytanie czy muszę cały program pisać od początku dzieląc pierwszy kod na części, które będą obsługiwać jakieś zdarzenia itp.  Czy da się to jakoś trochę prościej i szybciej zrobić? Za wasze wskazówki z góry DZIĘKUJĘ ! wink

1
komentarz 23 maja przez Oscar Pasjonat (19,130 p.)
Zawsze możesz napisać oddzielny program, który będzie nakładką graficzną na ten już istniejący program. Będzie go sobie uruchamiał w tle, przechwyci jego "wyniki" i będzie je jakoś tam wyświetalał w okienku. Tak często działają rózne programistyczne IDE - uruchamiają zwykły konsolowy kompilator w tle i przechwytują wyniki (lista błedów).

To jest dobre (jedyne) podejście jak program konsolowy jest 'obcy', nie da się go przerobić.

Jednak nawet jak to twój program to programowanie okienkowe to trochę inna filizofia - tam jest sterowanie zdarzeniami, odrysowywanie okienek gdy jest potrzeba. W sumie da się, ale to nie jest trywialne. Praktycznie musisz napisać program raz jeszcze, najwyżej użyć kawałków tego konsolowego programu (tej logiki biznesowej).
komentarz 23 maja przez Beginner555 Użytkownik (800 p.)
Dzięki za wskazówki :)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 maja przez Wiciorny Mędrzec (174,010 p.)
To nie do końca take proste, oczywiście że możesz stosując np. JavaFX
https://www.youtube.com/watch?v=FLkOX4Eez6o&ab_channel=thenewboston
polecam ten kanał na tym, na start- chociaż to jeszcze stara wersja javyFX - więc też musisz szukać np. Java FX9, natomiast jest jeszcze opcja w Swingu, ale moim zdaniem FX- jest dużo lepszym i szybszym rozwiązaniem, a korzystać nawet można z tzw. SceneBuilder - który zapewnia budowanie okienka graficznego nie tylko z poziomu kodu.
Oczywiście logika twojej aplikacji, "tzw zdarzenia-eventy" listenery, handlary bedziesz musial implementować do kodu tak żeby była interakcja
komentarz 23 maja przez Beginner555 Użytkownik (800 p.)
Dzięki za wskazówki :)

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 176 wizyt
pytanie zadane 1 października 2020 w Java przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 89 wizyt
pytanie zadane 25 października 2020 w C i C++ przez Marak123 Dyskutant (9,150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 284 wizyt
pytanie zadane 10 października 2018 w C i C++ przez CursedHunter Nowicjusz (120 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o odpowiedni tytuł, kategorię oraz tagi.Tagi

85,082 zapytań

133,883 odpowiedzi

296,815 komentarzy

56,216 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...