• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Docker - limit dysku dla kontenera

Object Storage Arubacloud
0 głosów
505 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2021 w Systemy operacyjne, programy przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
zamknięte 25 maja 2021 przez MsMaciek123
Cześć,

Potrzebuję łatwego sposobu na ustawienie limitu dysku dla danego kontenera. Niestety woluminy w dockerze (https://docs.docker.com/storage/volumes/) nie mają takiej opcji. Próbowałem tworzyć wirtualny dysk zamontowany na /dev/loop, ale nie wiem, czy jest do końca dobre i bezpieczne rozwiązanie.
komentarz zamknięcia: Użyję "docker run -it --storage-opt size=11G ubuntu /bin/bash" + zamiast wyłączać kontener, to zrzucę jego zawartość jako image i potem uruchomie go.
komentarz 21 maja 2021 przez edutomek Dyskutant (8,380 p.)

Nie używałem nigdy czegoś takiego, ale 5 minut szukania i oto efekt:

https://docs.docker.com/engine/reference/commandline/run/#set-storage-driver-options-per-container

Nie mam pewności, czy o coś takiego chodzi w pytaniu...

komentarz 21 maja 2021 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)

Próbowałem tego wcześniej, ale wyrzuca błąd:

docker: Error response from daemon: --storage-opt is supported only for overlay over xfs with
'pquota' mount option.
 

Również szukałem rozwiązania (https://stackoverflow.com/questions/57248180/docker-per-container-disk-quota-on-bind-mounted-volumes), ale dodanie tych parametrów nic nie zmieniło. 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 maja 2021 przez niezalogowany
wybrane 25 maja 2021 przez MsMaciek123
komentarz 23 maja 2021 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)

Co do pierwszego linku, to wyłączyłem devicemapper, ale wyskakuje mi:

WARNING: the devicemapper storage-driver is deprecated, and will be removed in a future release.

 Co do drugiego linku - to nie rozumiem, tam ktoś zadał pytanie ale nie ma żadnych odpowiedzi.

 

Edit: Na devicemapper przy użyciu:

docker run -it --storage-opt size=11G ubuntu /bin/bash

Wszystko działa, ale no jednak jeśli to ma być usunięte w przyszłości to tak trochę słabo frown 

komentarz 23 maja 2021 przez niezalogowany

jak usuną to powinno się pojawić coś w zamian ....Zazwyczaj nie zostawiają użytkowników na lodzie...Ale kto wie ...smiley Jak działa to ciesz się póki co ... wink

0 głosów
odpowiedź 23 maja 2021 przez niezalogowany
edycja 23 maja 2021

https://docs.docker.com/engine/reference/run/#runtime-constraints-on-resources

The operator can also adjust the performance parameters of the container

Poniżej tego zdania masz tabelkę. Tam bym szukał alterntywy dla

WARNING: the devicemapper storage-driver is deprecated, and will be removed in a future release.

Możesz jeszcze poszukać Tutaj =>

https://stackoverflow.com/search?q=resize+docker+container

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 79 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 406 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2023 w Systemy operacyjne, programy przez rafal32 Nowicjusz (130 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...