• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed konkretny problem z ułamkami

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
151 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2021 w C i C++ przez ViniVici Początkujący (300 p.)
zamknięte 17 sierpnia przez ViniVici
Witam, mam konkretny problem. Używając float, double czy long double mam tak samo.

Gdy zapisuje np: c=1.6; i wywołuję go poprzez cout to wyświetla się poprawnie jak zostało mu przypisane. Jednak gdy próbuje aby jaśniej (według mnie) dla kogoś następnego po mnie zapisać c=(100/60); to wyświetla już bez przecinka.

Program ma liczyć średnią miesięczna średnią magazynową a, która ma wyliczać premie. Moja wersja jest amatorska, ale bazuje na dużym komercyjnym programie.

Konsensus: jaki jest patent aby po mnożeniu czy dzieleniu wyświetlało też liczbę po przecinku.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

edycja: Standardowy, głupi bład. W c++ ułamki zapisuje się "." a nie ",".
komentarz zamknięcia: Sam rozwiązałem problem

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 20 maja 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,050 p.)

W matematyce istnieje pojęcie dzielenia z resztą. Dotyczy to liczb całkowitych. Uczą tego we wczesnych klasach podstawówki, potem nikt tego nie używa i większość zapomina. W C (innych językach też) jest jak w matematyce. Ten sam symbol / oznacza dzielenie całkowite (z resztą) lub normalne dzielenie (ułamkowe). Wszystko zależy od argumentów. Jeśli oba są całkowite to robione jest dzielenie całkowite (reszta z dzielenia jest oddzielnym operatorem), jeśli choć jeden jest zmiennoprzecinkowy robione jest dzielenie "ułamkowe". Wystarczy że napiszesz

c=(100.0/60);

i już dostaniesz wynik ułamkowy.

komentarz 20 maja 2021 przez ViniVici Początkujący (300 p.)
Czyli jak dobrze rozumiem- jeśli choć jeden z podanych argumentów ma "." co ma sugerować dla programu ułamek to program go nam wyświetli w cout?

ps. Ok, wiem że jest takie pojęcie w matematyce, nie wiedziałem właśnie jak "zmusić " program aby pokazał go wynikach.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 2,015 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2015 w C i C++ przez aki3130pl Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 104 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 663 wizyt

91,798 zapytań

140,459 odpowiedzi

316,880 komentarzy

61,146 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...